Λεύκανση δοντιών: Τι πρέπει να ξέρεις και ποιες μέθοδοι είναι οι πιο αποτελεσματικές

29.07.2019
Λεύκανση δοντιών: Τι πρέπει να ξέρεις και ποιες μέθοδοι είναι οι πιο αποτελεσματικές

Το πιο πιθανό είναι να είχες πιο λευκά δόντια στο παρελθόν. Με τα χρόνια, ακόμα και τα πιο τέλεια δόντια μπορούν να λεκιάσουν και να χάσουν τη λάμψη τους. Αλλά ακόμα κι αν η σκέψη της καρέκλας του οδοντίατρου δεν σε φοβίζει, η ιδέα του να πληρώσεις μια περιουσία μπορεί να είναι τρομακτική.

Έτσι, γνωρίζεις από πού να ξεκινήσεις – και θα πρέπει να απαντήσεις στο ερώτημα αν αξίζει τελικά. Υπάρχουν ως γνωστόν προϊόντα λεύκανσης από οδοντόκρεμες έως κιτ λεύκανσης, που εφαρμόζονται στο σπίτι και υπόσχονται ένα λαμπερό χαμόγελο. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και οι ειδικοί που θα μας εξηγήσουν σε τι αξίζει πραγματικά να επενδύσουμε τα χρήματά μας ... και τι είναι πιθανό να μας απογοητεύσει.

Οι αδελφές Dr. Lisa & Dr. Vanessa Creaven, ιδρύτριες της Spotlight Whitening, εξηγούν στο Prima όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν κλείσεις ένα ραντεβού για λεύκανση ή πριν αγοράσεις ένα ακριβό kit.

Πώς μπορώ να κρατήσω τα δόντια μου όσο το δυνατόν πιο λευκά;

Δυστυχώς, λέει η Dr.Lisa και η Dr. Vanessa, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να κρατήσεις πραγματικά τα δόντια σου λευκά.

«Όλα στηρίζονται στη διατροφή», λένε. «Προσπάθησε να αποφύγεις τρόφιμα και ποτά που μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες στα δόντια σου».

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες αποχρωματισμού. «Πρόσεξε ιδιαίτερα να βουρτσίζεις τα δόντια σου με μια οδοντόπαστα λεύκανσης αφού καταναλώσεις τρόφιμα και ποτά με χρώμα για να διατηρήσεις στο ελάχιστο τους λεκέδες.

«Πρέπει επίσης να αποφύγεις το κάπνισμα καθώς τα τσιγάρα περιέχουν πίσσα, νικοτίνη και άλλα χημικά που προκαλούν το κίτρινο χρώμα των δοντιών σου. Εάν είσαι καπνίστρια δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα στοματικό διάλυμα και μια οδοντόκρεμα κατά της πλάκας» υποστηρίζουν οι οδοντίατροι.

Ποια τρόφιμα μπορεί να προκαλούν λεκέδες;

«Αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο να λέγεται παρά να γίνεται, αλλά προσπάθησε να αποφύγεις οτιδήποτε από τροφές βασισμένες στις ντομάτες, παντζάρια, κάρυ και σοκολάτα» εξηγούν οι αδελφές Creaven. «Μην μας μισήσετε, αλλά συνιστούμε επίσης να αποφεύγουμε τα σκούρα χρωματιστά υγρά όπως ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Κάθε ένα από αυτά περιέχει τανίνες που λεκιάζουν τα δόντια.

Πόσο συχνά χρειάζομαι λεύκανση στα δόντια μου;

«Αυτό εξαρτάται από το άτομο», λένε. «Εάν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες σκούρων φαγητών και ποτών, τα δόντια σου είναι θα πιο επιρρεπή στο κιτρίνισμα».

Επίσης, έχει να κάνει και με το πόσο λευκά θέλεις τα δόντια σου. Γενικά οι τεχνικές λεύκανσης συχνά μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα χρόνο, ενώ οι θεραπείες λεύκανσης στο σπίτι, συνήθως διαρκούν κάποιους μήνες.

Μπορεί να προκληθεί βλάβη στα δόντια;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι χρησιμοποιείς τα σωστά προϊόντα και ότι αυτοί που απευθύνεσαι είναι επαγγελματίες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει πάντα να ελέγχεις και τα ψιλά γράμματα.

«Συνιστούμε να χρησιμοποιείς μόνο τα κατάλληλα προϊόντα που έχουν εγκριθεί από τους οδοντιάτρους. Υπάρχουν τόσα πολλά στην αγορά, ειδικά όσον αφορά τη λεύκανση, που προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα αλλά με τεράστιο κόστος σε ότι αφορά στην ευαισθησία των δοντιών σου ενώ μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο σμάλτο».

Πρέπει να πάω μόνο σε οδοντίατρο για λεύκανση;

Ναι, με βεβαιότητα. «Δεν μπορούμε να σε πείσουμε για αυτό αρκετά αλλά μόνο ένας οδοντίατρος θα πρέπει να κάνει “εσωτερική” λεύκανση», λένε οι αδελφές Creaven. «Οποιοσδήποτε μη οδοντίατρος που κάνει λεύκανση δοντιών, δεν μπορεί να καθορίσει εάν το στόμα σου έχει υποκείμενα οδοντικά προβλήματα».

«Η τοποθέτηση ενός μεγάλου ποσοστού χημικών ουσιών μέσα στο στόμα σου σε τέτοιες συνθήκες ΔΕΝ είναι ασφαλής».

Εναλλακτικά, υπάρχουν πολλές «λευκαντικές θεραπείες για το σπίτι» στην αγορά, αλλά πρέπει να προσέξεις ότι το προϊόν θα περιέχει ένα ενεργό συστατικό που είναι ασφαλές και πιο σημαντικό, να είναι κλινικά αποδεδειγμένο, συμβουλεύουν οι οδοντίατροι.