Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις πανάδες

09.08.2019
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις πανάδες
Σε τι οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται;

Το καλοκαίρι, ο ήλιος μπορεί να γίνει ο απόλυτος σύμμαχος μας στο μάυρισμα. Δυστυχώς όμως, έχει και την αρνητική του πλευρά, αφού έχει μερικές βλαβερές συνέπειές στο δέρμα μας, μετά από την υπερβολική έκθεση σε αυτόν.

Δες και αυτό: Περίοδος στις διακοπές; Έτσι μπορείς να την καθυστερήσεις

Μεταξύ των πιο «συνηθισμένων» δερματικών σημαδιών που έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομοιογένεια του χρώματος της επιδερμίδας είναι σίγουρα και οι πανάδες, που στην πραγματικότητα, οφείλονται στην αθροιστική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή στην έκθεση στον ήλιο από τα παιδικά μας χρόνια.

Παρακάτω θα μάθεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις πανάδες:

Ποιοι τύποι δέρματος είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή τους;

Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα εμφανίζουν ευκολότερα πανάδες (ηλιακές φακές) που είναι περιγεγραμμένες, μικρές συνήθως βλάβες που «σβήνουν» το χειμώνα , στη συνέχεια όμως είναι ορατές καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης με τη μορφή δυσχρωμιών εμφανίζονται και οι μεταφλεγμονώδεις υπερχρώσεις, δηλαδή σκούρα σημάδια σε περιοχές που προϋπήρχε ερεθισμός του δέρματος π.χ από σπυράκια ακμής , ειδικά στα μελαχρινά άτομα.

Από την άλλη πλευρά, τα πιο σκούρα δέρματα είναι πιο ανθεκτικά και εμφανίζουν αργότερα κηλίδες από τον ήλιο, ωστόσο κάποιοι τύποι δέρματος μπορεί να παρουσιάσουν μέλασμα. Μέλασμα ή χλόασμα είναι μια πιο διάχυτη διαταραχή της μελάγχρωσης που έχει και κληρονομική προδιάθεση , όμως επίσης προκαλείται από τη χρόνια ηλιακή έκθεση.

Αυτό το είδες; Πίνεις πολλούς καφέδες την ημέρα; Ποιο είναι το όριο για να μην απειλήσεις την υγεία σου

Πώς αντιμετωπίζονται οι πανάδες;

Η αντιμετώπιση των πανάδων και του μελάσματος γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο το χειμώνα, ενώ η πρόληψη εμφάνισης νέων βλαβών ή επανεμφάνισης του μελάσματος, προϋποθέτει αυστηρή αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο. Ανάλογα τον τύπο του δέρματος και το χρώμα των κηλίδων επιλέγεται και διαφορετική θεραπεία. Περιγεγραμμένες σχετικά σκούρες κηλίδες σε ανοιχτόχρωμο δέρμα αντιμετωπίζονται ιδανικά με λέιζερ αλεξανδρίτη σε ειδικές ρυθμίσεις με εξαιρετικό αποτέλεσμα πλήρους εξάλειψης. Απαιτείται μία μόνο συνεδρία, ενώ εάν έχουμε πολλές διαφορετικού χρώματος πανάδες, συνδυάζεται και με άλλες θεραπείες π.χ. peeling.

Πολύ σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού με προστασία για τη UVA και τη UVB ακτινοβολία που πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 3 ώρες. Κι αυτό γιατί, η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Α που είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και το μέλασμα, διέρχεται και μέσα από τα τζάμια γι αυτό δεν είναι απαραίτητη η άμεση έκθεση στον ήλιο για να διαπιστώσουμε επιδείνωση. Επίσης, αντηλιακό πρέπει να φοράμε και σε σκεπασμένους πλην φωτεινούς χώρους και στο αυτοκίνητο, ενώ σε παρατεταμένη έκθεση, η χρήση καπέλου με γείσο είναι επιβεβλημένη.

Διάβασε επίσης: Έχεις μια άσχημη γεύση στο στόμα σου; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σου

Στην περίπτωση του μακιγιάζ, υπάρχουν αντηλιακά με μορφή πούδρας για ανανέωση του αντηλιακού ή αντηλιακά spray που εφαρμόζονται και πάνω από το μακιγιάζ. Για τις κηλίδες στα χέρια, μία καλή λύση προστασίας είναι τα γάντια οδήγησης. Σε περιπτώσεις κηλίδων αρκεί μετά την αντιμετώπιση τους η πρόληψη, ενώ το μέλασμα σε πολλές περιπτώσεις λόγω διευρυμένης εποχής με ηλιοφάνεια, συχνά υποτροπιάζει ακόμα και με συνεχή χρήση αντηλιακού. Γι αυτό συνήθως οι ασθενείς με μέλασμα επαναλαμβάνουν κάθε χειμώνα τις λευκαντικές θεραπείες, ώστε να εμποδίζεται η επέκταση του μελάσματος με την πάροδο των χρόνων.

Πότε πρέπει να ανησυχώ για τις πανάδες; Οι απλές πανάδες (ηλιακές φακές) δεν έχουν κάποιο κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο υπάρχουν βλάβες που μοιάζουν με πανάδες , όπως κάποιες μορφές μελανώματος (κακοήθης φακή) που μόνο ο δερματολόγος μπορεί να τις διαφοροποιήσει καθώς εξελίσσονται πολύ αργά και γι αυτό δε θορυβείται ο ασθενής.