Πόσο κακό είναι να κοιμάσαι χωρίς να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου;

08.09.2019
Πόσο κακό είναι να κοιμάσαι χωρίς να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου;
Τι προκαλεί στην πραγματικότητα το maκe-up στο δέρμα σου όταν κοιμάσαι χωρίς να το βγάλεις; Είναι κάτι που έχουμε κάνει όλες μας, αλλά, τελικά, είναι ένα μικρό παράπτωμα ή ένα μεγάλο λάθος; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

1. Πώς επηρεάζει το δέρμα σου;

Εάν τα... "κοπανήσεις" σε ένα πάρτι που θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ότι περίμενες, δεν θα σκεφτείς καν να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου όταν πέσεις ξερή στο κρεβάτι και δεν θα είναι μόνο το στόμα σου ξερό το άλλο πρωί.

«Όταν το μακιγιάζ μένει τη νύχτα, διεισδύει στα υποστρώματα της επιδερμίδας», προειδοποιεί η δερματολόγος Dr Anne Wetter. Και οι φραγμένοι πόροι με μακιγιάζ εμποδίζουν το δέρμα σου από την επανυδάτωση και την προστασία από το οξειδωτικό στρες.

Καταπoλέμησέ το αυτό με ένα διπλό καθάρισμα την επόμενη μέρα. «Ξεκίνα με ένα καθαριστικό με βάση το λάδι για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ, τη βρωμιά και τη λιπαρότητα», προσθέτει η Dr Wetter. «Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσε ένα κανονικό καθαριστικό για να απαλλαγείς από οποιοδήποτε υπόλειμμα».

2. Και οι βλεφαρίδες σου;

Αν δεν θες να κυκλοφορείς με γυαλιά ηλίου σε εσωτερικούς χώρους, μην τρίβεις το μακιγιάζ των ματιών σου.

«Αν αφήνεις τακτικά τη μάσκαρα και το eyeliner τη νύχτα, τα μικρά τριχοθυλάκια και οι σμηγματογόνοι αδένες στα βλέφαρα μπορεί να φράξουν, προκαλώντας λοίμωξη και φλεγμονή», εξηγεί η Dr. Wetter.

Και ακόμα και αν βρήκες μια μάσκαρα που σου κάνει βλεφαρίδες πιο μακριές από τα πόδια της Kendall Jenner και πάλι πρέπει να την αφαιρέσεις!

«Ο ύπνος με τη μάσκαρα στεγνώνει τις βλεφαρίδες, κάνοντάς τις εύθραυστες», λέει η Dr. Wetter.

3. Πώς να ξεφορτωθείς τα μπιμπίκια σου

Ξύπνησες με μερικούς νέους φίλους με μαύρα κεφάλια στο πρόσωπό σου; «Το σμήγμα είναι το φυσικό μας λιπαντικό, ενυδατώνει το δέρμα και απομακρύνει τους ερεθισμούς, όπως τα νεκρά κύτταρα του δέρματος,» λέει η Dr. Wetter.

«Αλλά τα απομεινάρια των καλλυντικών εμποδίζουν την απελευθέρωση του σμήγματος, και έτσι το νεκρό δέρμα συσσωρεύεται στους διευρυμένους πόρους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακμή».

Σκέψου την πρόληψη αντί για τη θεραπεία και ακολούθησε τη συνηθισμένη ρουτίνα καθαρισμού σου με κρέμα ρετινοειδούς που απελευθερώνει τους πόρους.

4. Πάει χαμένη η προσπάθεια για αντιγήρανση;

Εάν είσαι υπερήφανη και χαρούμενη που επιλέγεις προσεκτικά το οπλοστάσιο ομορφιάς σου με κρέμες αντι-γήρανσης, ο ύπνος με μακιγιάζ θα μπορούσε να τις μηδενίσει.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα σου είναι υπό συνεχή επίθεση από το οξειδωτικό στρες, με ελεύθερες ρίζες που προκαλούν διάσπαση κολλαγόνου», λέει η Dr. Wetter.

Αυτό συνεχίζεται αν παραμείνει πάνω στο πρόσωπό σου το μακιγιάζ, οδηγώντας σε απώλεια ελαστικότητας, ρυτίδες και τελικά πρόωρη γήρανση.

5. Και πώς επιδρά το κραγιόν στα χείλη σου;

Το κραγιόν που έμεινε στα χείλη σου το βράδυ είναι μεγάλο λάθος. Για ξανασκέψου το.

«Το κραγιόν περιέχει χημικές ουσίες που στεγνώνουν τα χείλη σου», λέει η Dr. Wetter. «Το φαγητό, τα ποτά και η ομιλία σημαίνουν ότι το κραγιόν δεν παραμένει όλη την ημέρα, αλλά το βράδυ οι χημικές ουσίες κολλάνε στην επιφάνεια, παίρνοντας την υγρασία από τα χείλη σου».

Επιπλέον, το κερί του κραγιόν μπορεί να προκαλέσει φράξιμο στους πόρους γύρω από τα χείλη σου, και να σου δημιουργήσει περισσότερα σπυράκια.

Και αν τα μακράς διαρκείας κραγιόν είναι αυτά που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις σου: Ξέπλυνε απαλά τα χείλη σου με μια οδοντόβουρτσα και ένα καθαριστικό με βάση το λάδι, για να το αφαιρέσεις χωρίς ερεθισμούς.

Συμπέρασμα; Αυτό που φαντάζεσαι. Δεν κοιμάσαι ποτέ χωρίς να έχεις καθαρίσει καλά το πρόσωπό σου!