Τα tips που χρειάζεσαι για την καλύτερη απολέπιση ever!

17.12.2019
Τα tips που χρειάζεσαι για την καλύτερη απολέπιση ever!
Ένας οδηγός για την επίλυση του μυστηρίου της απολέπισης, μια για πάντα

Όταν γίνεται σωστά, η απολέπιση βοηθά το δέρμα να καθαρίσει από τα νεκρά κύτταρα, για να αποκαλυφθεί το υγιές στρώμα δέρματος που βρίσκεται κάτω. Αυτή η...μαγεία μας ελκύει αλλά πολλές φορές, μας κάνει να φερόμαστε υπερβολικά. Στο σπίτι, η επιθετική απολέπιση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, ερεθισμό και ξεσπάσματα.

Δες και αυτό: Πώς να ξεφορτωθείς τους ανοιχτούς πόρους

Τα κύτταρα απομακρύονται από μόνα τους, αλλά χρειάζονται βοήθεια.
Η απολέπιση γίνεται κυρίως στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας, την κεράτινη στιβάδα. Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας θα πρέπει να απομακρύονται από μόνα τους, αλλά αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται από διάφορους παράγοντες: ορμονικές διακυμάνσεις, έκθεση στον ήλιο, έλλειψη βιταμινών και γήρανση. Αυτό κάνει τις περισσότερες από εμάς να χρειάζονται κάποια βοήθεια. Η απολέπιση, μηχανική ή χημική, επιταχύνει τη διαδικασία απομάκρυνσης, και όταν γίνει σωστά, αποκαλύπτει τα υγιή κύτταρα του δέρματος.

Μην απολεπίζεις το ερεθισμένο δέρμα
Ορισμένες δερματικές καταστάσεις επιδεινώνονται με την απολέπιση. Ο Arash Akhavan, ιδρυτής της Ομάδας Δερματολογίας & Λέιζερ στη Νέα Υόρκη, λέει σε ασθενείς που έχουν φλεγμονή, ακμή ή ροδόχρο ακμή να παρακάμψουν την απολέπιση. "Η απολέπιση προκαλεί εγγενώς κάποιο επίπεδο τραύματος στο δέρμα, οδηγώντας σε μια μικρή ποσότητα φλεγμονής". Αυτός ο ερεθισμός θα επιδεινώσει το δέρμα που έχει ήδη φλεγμονή από την ακμή.

Αυτό το είδες; 8 συμβουλές για να προστατέψεις το δέρμα σου από το κρύο του χειμώνα

Οι χημικές απολεπίσεις είναι συνήθως καλύτερες
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι απολέπισης: χημικές και μηχανικές. Για τις χημικές απολεπίσης χρησιμοποιούνται ένζυμα φρούτων ή οξέα όπως το γλυκολικό οξύ, που προέρχεται από τη ζάχαρη, και το γαλακτικό οξύ, το οποίο παρασκευάζεται από γάλα. Στις μηχανικές απολεπίσεις χρησιμοποιούνται βούρτσες και ξυράφια (dermaplaning) για την ανύψωση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα.

"Ένα τρίψιμο ή ένα εργαλείο όπως μια βούρτσα περιλαμβάνει τη δική σας χειροκίνητη πίεση και ο κόσμος τείνει να είναι πολύ επιθετικοί με αυτά", λέει ο Sejal Shah, ο ιδρυτής της SmarterSkin Dermatology στη Νέα Υόρκη. "Οι έντονες τριβές δημιουργούν μικρά τραύματα στο δέρμα". "Με την επίβλεψη ενός δερματολόγους όμως, ο τραυματισμός ελέγχεται και είναι τυπικά μικροσκοπικός", δηλώνει ο Dr. Shah. "Νομίζω ότι οι περισσότεροι δερματολόγοι τείνουν να προτιμούν τα χημικά απολεπιστικά, επειδή είναι συνολικά πιο αποτελεσματικά και ευγενέστερα στο δέρμα".

Για ένα ισχυρότερο αποτέλεσμα, προτίμησε τα οξέα
Τα άλφα υδροξή οξέα (AHAs) - τυπικά το γλυκολικό, γαλακτικό και κιτρικό - είναι ισχυρότερα απολεπιστικά από τα ένζυμα. "Το γαλακτικό οξύ είναι ιδανικό για το λιπαρό, ευαίσθητο δέρμα", λέει η δερματολόγος Macrene Alexiades. "Το κιτρικό οξύ είναι ένα σχετικά ασθενές άλφα υδροξυ οξύ". "Δεν ξεφλουδίζει το δέρμα εκτός εάν χρησιμοποιείται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ή σε χρόνους μεγάλης έκθεσης."

Το γλυκολικό οξύ, όμως, είναι το "αστέρι" των AHAs. Είναι το μικρότερο μόριο των οξέων, έτσι διεισδύει βαθύτερα για να θεραπεύει τις λεπτές γραμμές, την θαμπάδα και τον επιφανειακό υπερχρωματισμό. Σκέψου το ως γενική λύση για την περιποίηση του δέρματος, που σε βοηθάει να επιτύχεις τον κύριο στόχο σου για το δέρμα: τη λάμψη.

Διάβασε επίσης: Η θεραπεία προσώπου των 1000 δολαρίων που λατρεύει το Hollywood

Είναι δελεαστικό, αλλά μην το παρακάνεις
Το υπερβολικά απολεπισμένο δέρμα ατροφεί, σύμφωνα με την Dr Δρ Alexiades. Αν χρησιμοποιείς ισχυρά απολεπιστικά οξέων στο σπίτι, μία εφαρμογή την εβδομάδα είναι αρκετή.

Δεδομένου ότι τα AHAs μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο, μην τα εφαρμόσεις πριν από την έκθεση στον ήλιο. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να κάνεις απολέπιση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, απλά να είσαι προσεκτική με το αντηλιακό, εφαρμόζοντας το συχνά.