Τι μαρτυρούν οι πόροι σου για το δέρμα σου

23.12.2019
Τι μαρτυρούν οι πόροι σου για το δέρμα σου
Ένας αναλυτικός οδηγός για να καταλάβεις καλύτερα τι συμβαίνει με το δέρμα σου

Παραδοσιακά, οι πόροι συζητιούνται ως σύμπτωμα τύπου δέρματος: εάν έχεις λιπαρό δέρμα, οι πόροι σου είναι μεγαλύτεροι. Αλλά οι αισθητικοί εκπαιδεύονται να τους βλέπουν ως δείκτη του τύπου του δέρματος. Ένας σημαντικός λόγος που οι πόροι λειτουργούν ως οδηγοί για τον τύπο του δέρματος είναι ότι, γενικά, δεν αλλάζουν πολύ με την πάροδο του χρόνου. "Το δέρμα μας συχνά μοιάζει με το δέρμα των γονιών μας", επιβεβαιώνει η δερματολόγος Dr. Morgan Rabach, "και το μέγεθος των πόρων έχει να κάνει με τη γενετική".

Δες και αυτό: Οι συνήθειες των γιορτών που καταστρέφουν την επιδερμίδα

Αντί να αποκωδικοποιήσεις την λιπαρότητα στην επιφάνεια του δέρματός σου, ρίξε καλύτερα μια καλή ματιά στους πόρους σου, σε κανονικό καθρέφτη και όχι σε μεγεθυντικό καθρέφτη, καθώς όλοι οι πόροι φαίνονται τεράστιοι σε αυτούς. Αρχικά, ρίξε μια ματιά στους πόρους στον καρπό σου. Δεν μπορείς να τους δεις επειδή είναι πολύ, πολύ μικρόι. Τώρα ρίξε μια ματιά στα μάγουλά σου. Βλέπεις ξεχωριστές κουκίδες; Εάν ναι, οι πόροι σου είναι πιθανότατα γενικά μεγάλοι. Έλεγξε εάν έχεις μεγάλους, ορατούς πόρους στο μέτωπό σου, στο πηγούνι και στη μύτη. Εάν οι πόροι σου είναι μεγάλοι σε αυτές τις περιοχές, έχεις λιπαρό δέρμα - επειδή οι πόροι είναι μεγαλύτεροι, από αυτούς εξέρχεται περισσότερη λιπαρότητα. Αν παρατηρήσες μεγαλύτερους πόρους μόνο στο κέντρο του προσώπου σου (η "ζώνη Τ"), πιθανότατα έχεις μεικτό τύπο επιδερμίδας. Παραδοσιακά, ονομάζεται ισορροπημένο ή "κανονικό" δέρμα, και οι περισσότεροι άνθρωποι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Αν δεν μπορείς να δεις πόρους, το δέρμα σου είναι ξηρό.

Αυτό το είδες; H Jennifer Aniston αποκαλύπτει τα "κόλπα" που τη βοηθούν να διατηρεί άψογη την επιδερμίδα της

Σου ακούγεται πολύ απλό ή αναρωτιέσαι πού αν η ακνεϊκή, ευαίσθητη, ώριμη και αφυδατωμένη επιδερμίδα σου εμπίπτει σε όλα αυτά; Στην πραγματικότητα, το δέρμα σου μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών, αλλά πρόκειται για συνθήκες, όχι τύπους. Θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τις κατάλληλες στοχευμένες θεραπείες για το δέρμα σου (συγκεκριμένα, ποια συστατικά θα πρέπει να προσθέσεις στη ρουτίνα σου ή ποια να αποφύγεις), αλλά μην τα αφήσεις να αλλάξουν την εκτίμησή σου για τον τύπο επιδερμίδα σου. Σε αντίθεση με τον τύπο του δέρματος, οι συνθήκες μπορούν να αλλάζουν συνεχώς.

Μερικές φορές οι πόροι σου αλλάζουν, όπως και ο τύπος του δέρματός σου. Η Dr. Rabach σημειώνει ότι οι πόροι μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται μεγαλύτεροι καθώς η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη Α μειώνει την παραγωγή λιπαρότητας του δέρματος.

Διάβασε επίσης: Μπορεί το καστορέλαιο να σε βοηθήσει πραγματικά να μεγαλώσεις τα φρύδια σου;

Αλλά ας μην το κάνουμε πολύ περίπλοκο, επειδή ο τύπος δέρματος δεν είναι κάτι πραγματικά τόσο σύνθετο. Είναι απλά ένα άλμα για να σε βοηθήσει να βρεις τα προϊόντα που θα λειτουργήσουν καλύτερα σε εσένα.