Περίοδος διακοπών έχει ξεκινήσει και αν δεν έχεις ήδη βγει στις παραλίες, σίγουρα ετοιμάζεσαι. Με το μαλακό, όμως! Πρόσεξε γιατί ο ήλιος δεν αστειεύεται. Και αυτό δεν είναι "κλισέ".
Το κοκκίνισμα, το ξεφλούδισμα και ο πόνος είναι ικανά να χαλάσουν τις μέρες σου στον ήλιο αλλά και τη διάθεσή σου, δεν είναι όμως το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στο δέρμα, όπως ρυτίδες ή ακόμη και καρκίνο.
Αυτό συμβαίνει επειδή καταστρέφεται το DNA των κυττάρων του δέρματος. Η πρόληψη είναι βέβαια η καλύτερη θεραπεία, αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο δεν απέφυγες το κάψιμο από τον ήλιο δες τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικά, αφού πάρεις ένα παυσίπονο πρώτα -κακό δεν μπορεί να κάνει!
1. Προσοχή στην ενυδάτωση
Και δεν εννοούμε του σώματος, μόνο. Μία ελαφριά ενυδατική κρέμα (χωρίς άρωμα, οινόπνευμα ή βαζελίνη) είναι απαραίτητη όμως δεν φτάνει. Το έγκαυμα αφυδατώνει τον οργανισμό σου γενικότεαρα γι' αυτό καλό είναι να καταναλώνεις πολύ νερό, φρούτα και λαχανικά ώστε να βοηθήσεις την κατάσταση και εκ των έσω. Στην ίδια λογική, καλό είναι να προσέξεις για λίγες μέρες τη διατροφή σου. Προτίμησε τα εσπεριδοειδή που είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες -με τη βιταμίνη C, για την ιστορία, να προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και άρα να βοηθάει την ανάπλαση των κυττάρων. Επίσης, φρόντισε να καταναλώνεις αρκετή πρωτεινή και καλά λιπαρά επομένως βάλε στη διατροφή σου λιπαρά ψάρια και κοτόπουλο.
2. Κάνε ένα ντουζ
Με χλιαρό νερό είναι το πιο ενδεικτικό. Τόσο το ζεστό όσο και το κρύο θα σου κάνουν κακό. Μπορεί το κρύο να σε ανακουφίσει προς στιγμή όμως δεν θα σου κάνει καλό. Οπότε προτίμησε το χλιαρό νερό. Και μην τρίβεις την πετσέτα επάνω σου για να σκουπιστείς. Θα ερεθίσεις το δέρμα σου περισσότερο. Προτίμησε να ταμπονάρεις στο σώμα, ελαφρά.
3. Μη σπάσεις τυχόν φουσκάλα
Αν δεις φουσκάλα καλό είναι να επισκεφτείς έναν γιατρό, για να σου δώσει κάτι πιο ισχυρό. Αν, για τον οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν είναι εφικτό, φρόντισε απλά να μην τη σπάσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να σκάσει και να μολυνθεί.
4. Αν κάηκε το πρόσωπό σου...
Είναι απαραίτητο να του δείξεις όλη την προσοχή σου για να αποφύγεις τυχόν ουλές και αποχρωματισμό! Χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό χωρίς άρωμα, απόφυγε οποιοδήποτε προιόν με οξύ ή ρετινόλη, ξέχνα την απολέπιση για μερικές εβδομάδες και βάλε άφθονο ενυδατικό αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνεις στον ήλιο (και όχι μονάχα στην παραλία).
5. Ξεφλούδισμα το ενοχλητικό
Και μοιραίο, βέβαια. Σπάνια υπάρχει έγκαυμα χωρίς ξεφλούδισμα στη συνέχεια. Μονόδρομος! Στην ουσία πρόκειται για τον μόνο τρόπο που έχει ο οργανισμός σου ώστε να αποβάλει τα νεκρά κύτταρα. Μπορείς όμως να βοηθήσεις τη διαδικασία αλλά και την δυσάρεστη όψη του ξεφλουδίσματος ενυδατώνοντας συνεχώς το δέρμα σου. Χρησιμοποίησε μια ενυδατική σώματος με φυσικά συστατικά, λάδι καρύδας ή shea butter, καταπραυντικά έλαια όπως λεβάντας ή άρνικας, γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Και φυσικά, μένεις μακριά από τον ήλιο και πίνεις πολύ νερό! Αν θέλεις να κάνεις μπάνιο, προτίμησε πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες ενώ καλό θα ήταν να κάνει τη βουτιά φορώντας ένα λευκό T-Shirt, για καλό και για κακό!
Και καλές διακοπές!