Γιατί πρέπει να κάνεις απολέπιση στο σώμα σου; Όσα πρέπει να ξέρεις

Γιατί πρέπει να κάνεις απολέπιση στο σώμα σου; Όσα πρέπει να ξέρεις
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Πώς να κάνεις σωστή απολέπιση στο δέρμα

Η απολέπιση είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα στην περιποίηση της επιδερμίδας. Όταν την κάνεις σωστά, μπορεί να σου προσφέρει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όλοι οι ειδικοί θα σου πουν ότι η ήπια και τακτική απολέπιση είναι το μυστικό για ένα δέρμα που δείχνει φρέσκο και υγιές. Για να είσαι σίγουρη ότι κάνεις το σωστό και χρησιμοποιείς τα κατάλληλα προϊόντα για τις ανάγκες σου, έχουμε συγκεντρώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Η σημασία της απολέπισης

Η απολέπιση είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντας στα νέα, υγιή κύτταρα να εμφανιστούν. Ο οργανισμός σου ανανεώνει φυσικά την επιδερμίδα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα παλιά κύτταρα μπορεί να προκαλέσουν θαμπάδα και έλλειψη σφριγηλότητας. Εδώ έρχεται η απολέπιση για να ενισχύσει αυτή τη διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν αυτό το βήμα από τη ρουτίνα τους, αλλά τα οφέλη είναι πολλά. Η απολέπιση μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντας στο δέρμα σου μια πιο νεανική και σφριγηλή όψη.

Επιλογή των κατάλληλων προϊόντων

Τα απολεπιστικά προϊόντα χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες. Η πρώτη είναι η φυσική απολέπιση, που περιλαμβάνει εργαλεία όπως βούρτσες καθαρισμού ή προϊόντα με μικροσκοπικά σωματίδια, όπως ζάχαρη ή αλεσμένοι σπόροι φρούτων, που απομακρύνουν το νεκρό δέρμα με χειροκίνητο τρίψιμο. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα χημικά απολεπιστικά, τα οποία λειτουργούν διαλύοντας τις πρωτεΐνες που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας, χωρίς να απαιτούν τρίψιμο. Αυτά είναι συνήθως πιο ήπια και ασφαλή για το δέρμα.

Κατανόηση των συστατικών

Τα άλφα-υδροξυοξέα (AHA) και τα ένζυμα είναι ιδανικά για ήπια χημική απολέπιση. Ειδικότερα, το μανδελικό και το γαλακτικό οξύ είναι δύο από τα πιο ήπια AHAs που μπορείς να βρεις. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα ακμής, τα προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα και αποσυμφορούν τους πόρους.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις απολέπιση

Η συχνότητα απολέπισης εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σου και από το πώς το δέρμα σου αντιδρά. Αν είσαι αρχάρια, μπορείς να ξεκινήσεις με μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αν το δέρμα σου είναι ανθεκτικό, μπορείς να αυξήσεις τη συχνότητα. Ωστόσο, αν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή δερματικές παθήσεις, καλύτερα να ρωτήσεις τον δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις.

Ενυδάτωση μετά την απολέπιση

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεις απολεπιστικά που περιέχουν υαλουρονικό οξύ. Αυτό θα σου προσφέρει όλα τα οφέλη της απολέπισης χωρίς να αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα σου. Μετά την απολέπιση, φρόντισε να εφαρμόσεις έναν ενυδατικό ορό ή κρέμα για να καταπραΰνεις τυχόν ευαισθησίες. Ιδανικά, κάνε απολέπιση το βράδυ και χρησιμοποίησε αντηλιακό την επόμενη μέρα, καθώς η επιδερμίδα σου μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη στον ήλιο.

Όχι υπερβολές

Μην πέσεις στην παγίδα της υπερβολικής απολέπισης! Δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για τους περισσότερους. Εάν το δέρμα σου είναι ξηρό, ερεθισμένο ή κοκκινισμένο, κάνε ένα διάλειμμα και πρόσφερε του επιπλέον ενυδάτωση. Επίσης, αν χρησιμοποιείς ρετινόλη, είναι καλύτερα να μην την εφαρμόζεις την ίδια μέρα με το απολεπιστικό, για να μειώσεις την ευαισθησία του δέρματος.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείς να αποκτήσεις ένα δέρμα που εκπέμπει υγεία και φρεσκάδα!

Τελευταία τροποποίηση στις 18.10.2024 - 02:19