Πρόβατα ξυπνάτε ο Νότης μίλησε στην... Τατιάνα

23.10.2012
Θα δανειστώ για τίτλο το... προφητικό τραγούδι του Notis/Νότη Σφακιανάκη "Πρόβατα ξυπνάτε" που και ο ίδιος ανέφερε ουκ ολίγες φορές στη συνέντευξη του στην Τατιάνα Στεφανίδου.

Ο καλλιτέχνης πριν χρόνια ειχε προβλέψει τι θα συμβεί, μάς το εξηγούσε σε συνεντεύξεις τους, μάς το έκανε λιανά με το τραγούδι, αλλά... χαμπάρι ο Έλληνας. Ε μα και ο Notis/Νότης την ώρα που το τραγουδούσε, δεν μας πέταξε το γαρύφαλλο στο δόξα πατρί, να καταλάβουμε τα νοήματα του άσματος. Και να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι για την επανάσταση και όχι για το ξανθό μωρό απέναντι. Αλλά όλα αυτά είναι περασμένα. Τώρα τι κάνουμε Νότη μας;

Πάντως, από τη συνέντευξή του στην Τατιάνα δεν έβγαλα άκρη. Θες ο καλλιτέχνης να τα έχει λίγο μπερδεμένα στο μυαλό του; Θες η Τατιάνα να μπορεί να βγάλει την είδηση από την Κολέτσα (ότι τον σκύλο της τον λένε Λέτσο ας πούμε), αλλά από το Notis/Νότη όχι; Σημασία έχει ότι η συνέντευξη ήτο αχταρμάς με αρκετή δόση γέλιου από Σφακιανάκη. Ούτε ανατρεπτική την βρήκα, ούτε προκλητική, αλλά ακόμη μία "επαναστατική" επανάληψη του Σφακιανάκη, είτε ως Μπομπ Μάρλεϊ, είτε ως Τσε, είτε ως... Κολοκοτρώνη.

“Η Χρυσή Αυγή είναι απόφαση μιας μερίδας του λαού και θα πρέπει να τη σέβεστε”, δήλωσε ενώ εκεί που σόκαρε την Τατιάνα (τόσες εκπομπές εχει αφιερώσει για το θέμα, όταν δεν έχει... Νανά Καραγιάννη) ήταν η συνέχεια: "Οι Χρυσαυγίτες δεν σπάνε στο ξύλο μικροπωλητές. Τους σπάνε τον πάγκο, μπορούν να τα πάρουν και να τα δώσουν στις οικογένειες που πεινάνε... μια χαρά". Ταμπλάς βάρεσε την παρουσιάστρια, η οποία προσπάθησε να βγάλει άκρη (είπαμε ο Notis/Νότης δεν είναι Κολέτσα) και με τα όσα άκουσε στη συνέχεια τα έπαθε τα εγκεφαλικά. "Δεν σου χαλάει την αισθητική αυτό το πράγμα; Να βλέπεις ανθρώπους επαίτες, να έρχονται στα φανάρια και να σου πουλάνε"; ή το "Δεν μπορώ να ζω στη χώρα του Σωκράτη, του Ομήρου και να υπάρχει αυτή η κατάσταση".

Ρωτήθηκε και για Αλέξη Τσίπρα και απάντησε: "Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μου λέει τίποτα σαν πρόσωπο, σε κάποια συμφωνώ σε κάποια άλλα διαφωνώ”. Μίλησε και για συνταξιούχους, για φόρους, για χαράτσια. Είπαμε απ' όλα είχε η πολιτική κουβέντα, να την βλέπει και να ζουλεύει η Ελλη Στάη. "Δεν πληρώνω το χαράτσι. Δεν πληρώνω κάτι που δεν οφείλω σε κανέναν κερατά" είπε οργισμένος ο καλλιτέχνης, ο οποίος προ μηνών είχε δηλώσει ότι θα πάρει τουφέκι αμα πάει κάποιος να του κόψει το ρεύμα. Για να μην έχουμε ακούσει τουφεκιές κατά Βούλα μεριά, μάλλον δεν τον έχουν ενοχλήσει.

Κι αναρωτήθηκε -εύλογα- η σύζυγος Ευαγγελάτου: "Αμα δεν πληρώνουμε τα χαράτσια, πώς θα πληρωθεί ο συνταξιούχος'; "Ας μην την πάρει, ας αντισταθεί". Εμ και πού την παίρνει ο γέρος τη σύνταξη τι την κάνει; Σάμπως πάει σε κανα μπουζούκι να διασκεδάσει λίγο; Άχρηστη τού είναι...

Κι εκεί που πήγα να βαρεθώ με όσα άκουγα, ο Notis/Νοτης έριξε το επαναστατικό. Που άμα το είχε ρίξει από την αρχή θα έβλεπα τη συνέντευξη με άλλο μάτι, πιο σοβαρό. Γιατί είπαμε, το γέλιο μου το εριξα. Ειδικά εκεί που είπε ότι η γυναίκα όταν γίνεται μάνα πρέπει να μένει σπίτι να μεγαλώνει τα παιδιά, ήρθε ο φεμινισμός κι έπνιξε την Τατιάνα. Να ήταν γάτα να έβγαζε τα νύχια να ορμήξει του φαλλοκράτη. Γιατί ναι τον είπε κι έτσι..

Α ποιο ήταν το επαναστατικό;

"Σηκωθείτε παιδιά επάνω. Έλεγε αυτός ο Μπομπ ο Μάρλεϊ get up, stand up, stand up for your rights. Παιδιά αγωνιστείτε".