Μπουρλοτιέρης... η Βανδή

22.11.2001
Αγαπημένε μου Λευτέρη, έτσι που το πάει η Βανδή στο τέλος θα της βγει το παρατσούκλι "Δέσποινα Βανδή: η μπουρλοτιέρης των δημοτικών συμβουλίων". Κι αυτό, διότι, χωρίς να προσπαθήσει καν, κατάφερε να χωρίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης σε δύο στρατόπεδα και να διχάσει την πόλη.
Αγαπημένε μου Λευτέρη,


Ετσι που το πάει η Βανδή στο τέλος θα της βγει το παρατσούκλι "Δέσποινα Βανδή: η μπουρλοτιέρης των δημοτικών συμβουλίων". Κι αυτό, διότι, χωρίς να προσπαθήσει καν, κατάφερε να χωρίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης σε δύο στρατόπεδα και να διχάσει την πόλη. Το ερώτημα που βασανίζει τους κατοίκους τις τελευταίες μέρες είναι ένα: Να τραγουδήσει ή όχι η Βανδή στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν; Οι δημοσκοπήσεις στους Θεσσαλονικείς, μέχρι στιγμής, δίνουν σταθερό προβάδισμα στην επιλογή ένα: "Ναι, να έρθει". Εξάλλου, δεν σου τυχαίνει κάθε μέρα η ευκαιρία να δεις από κοντά το Δεσποινάκι, χωρίς να καταβάλεις τον, βγαλμένο με ιδρώτα, οβολό σου στο κέντρο όπου άδει. Η προσέλευση στην πλατεία δεν χρεώνεται και ο χορός είναι δωρεάν.

Ωστόσο, στο Δημοτικό Συμβούλιο τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Η αντιπολίτευση είναι κάθετη στην επιλογή Βανδή, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν παράγει...πολιτισμό. Ένθερμος υποστηρικτής της άποψης αυτής είναι ο Αγάπιος Σεχίνης, ο οποίος σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το κίνημα "Σύντροφοι στα άρματα, να διώξουμε τους Ρουβάδες και τις Βανδές από τη Θεσσαλονίκη". Το πολιτισμικό σοκ οφείλεται στην ανησυχία του για το πώς θα διασκεδάσουν καλύτερα οι συντοπίτες του, (θεωρεί ότι θα το έριχναν έξω μόνο αν άκουγαν Παπάζογλου, Σαββόπουλο, άντε και τους ΑΜΑΝ με τα ωραία τους), ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες του από την "τραυματική" εμπειρία που έζησε πέρυσι στη συναυλία του Σάκη Ρουβά, όπου ο αοιδός έκανε χαμηλές πτήσεις στην Αριστοτέλους.

Η Δέσποινα, πάντως, δεν προτίθεται να...πετάξει φέτος, προτιμώντας την ασφαλή επιλογή της...γης για να διασκεδάσει το κοινό. Όσον αφορά τα ποσά που ακούστηκαν, η αλήθεια βρίσκεται κάπου τη μέση. Τα 36 εκατομμύρια πράγματι θα δοθούν, αφορούν όμως στο συνολικό κόστος του προγράμματος: τη σκηνή, τα φώτα, τις χορωδίες. Η, δε, Βανδή πικραμένη ούσα από τις εξελίξεις, διαμήνυσε ότι θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς, τιμώντας έτσι την πόλη που την ανέδειξε ως αοιδό και της έδωσε - μέσω Αριστοτελείου - τις πολύτιμες γνώσεις τις Φιλοσοφικής. Για τα μόνα που θα χρεώσει τον Δήμο είναι τα...αναψυκτικά, το εμφιαλωμένο νερό και τη μπουκιά ψωμί που θα βάλει στο στόμα της.