Η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ευτυχισμένης σχέσης. Υπάρχουν όμως και κάποιες φορές που αποφεύγουμε την ειλικρίνεια και προτιμούμε να μην θίξουμε κάποια ζητήματα με το άλλο μας μισό.
Πολλά ζευγάρια που είναι μαζί λίγο καιρό ή και περισσότερο, έχουν κάποια θέματα ταμπού που αποφεύγουν να συζητήσουν ή αναβάλουν να συζητήσουν μιας και ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη στιγμή.
Ποιά είναι τα θέματα ταμπού μεταξύ σας, γιατί αποφεύγετε να τα συζητήσετε και για ποιό λόγο οφείλετε να αλλάξετε τακτική; Ιδού, τα αποτελέσματα που πάρθηκαν από πρόσφατη έρευνα (Αnderson, Kunkel, & Dennis, 2010):
Τα ζευγάρια αποφεύγουν να μιλάνε για:
1. Προηγούμενες σχέσεις και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν και στις παλαιότερες σεξουαλικές εμπειρίες σε ποσοστό 38%
2. Ζητήματα όπως η θρησκεία και η πολιτική κατά 165
3. Ό,τι αφορά στην καθημερινότητα μας σχέσης (πόσο θα μιλάμε στο τηλέφωνο, θα αγκαλιαζόμαστε στο δρόμο) κατά 13%
4. Δραστηριότητες εκτός σχέσης (που κάνει ο καθένας ξεχωριστά) κατά 13%
5. Τι είδους σχέση έχουμε και πού βαδίζει σε ποσοστό 11%
Οι λόγοι για τους οποίους τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες αποφεύγουν τη συζήτηση των εν λόγω ζητημάτων είναι παρόμοιοι και συνοψίζονται στα εξής, ειδικά σε ό,τι αφορά την αναφορά σε προηγούμενες σχέσεις:
Α. για να κρατήσουν το παρελθόν στο παρελθόν και να μην επηρεάσουν την τωρινή σχέση
Β. για να αποφύγουν τις συγκρίσεις και την ανασφάλεια που μπορεί να αισθανθεί είτε ο ένας είτε ο άλλος σε σχέση με τον πρώην σύντροφο.
Γ. για να μην βλάψουν τη σχέση προκαλώντας ζήλεια
Τώρα, στο γιατί πρέπει να συζητήσεις τα ζητήματα ταμπού, οι αιτίες είναι πολλές κι απλά πρέπει να βρεις το κουράγιο να τα θίξεις:
Οι προηγούμενες σχέσεις: εννοείται πως αν έχεις έναν πρώην που σε ενοχλεί συχνά πυκνά, οφείλεις να του μιλήσεις γι' αυτό προτού τον δει κρεμασμένο στο μπαλκόνι σου και δεν μπορείτε να γλυτώσετε τα χειρότερα. Η ζήλεια που θα νιώσει βλέποντας τυχαία για παράδειγμα, κάποιο μήνυμα του πρώην μπορεί να σας βλάψει χειρότερα.
Οι προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες: ειδικά τη στιγμή που τα ΣΜΝ θερίζουν, αν υπάρχει κάτι που βαραίνει το σεξουαλικό ιστορικό σου, οφείλεις να το εξομολογηθείς όπως κι εκείνος φυσικά.
Η καθημερινότητα και οι κοινές δραστηριότητες: μόνο μιλώντας για τις συνήθειες του δεσμού, θα βρείτε μια ισορροπία στη σχέση και θα ξέρετε τι να περιμένετε. Αν εκείνος θέλει να μιλάτε κάθε εβδομάδα, καλό είναι να το γνωρίζεις. Αν πάλι εσύ ξέρεις ότι δεν μπορείς να ανεχτείς πολλές μοναχικές του εξόδους, αυτό πρέπει να το γνωρίζει εκείνος για να μην θυμώνεις τσάμπα και άδικα. Τα όρια της σχέσης οφείλετε να τα συζητήσετε και να τα πλάσετε μαζί δίχως περιορισμούς.
Οι πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις: εσύ ονειρεύεσαι θρησκευτικό γάμο κι εκείνος δεν πατά ούτε πόδι στην εκκλησιά. Ε, πες μου πού θα συναντηθείτε αν δεν ξέρετε εξαρχής τι και σε ποιον πιστεύετε. Ταυτόχρονα, όσο πιο πολλά γνωρίζετε ο ένας για τον άλλο τόσο βοηθάτε να μεγαλώσει το μεταξύ σας δέσιμο και η εμπιστοσύνη.
Πού βαδίζει ο δεσμός; Σίγουρα όσο περνά ο καιρός αυτή η συζήτηση σε δυσκολεύει πιο πολύ. Δεν είπαμε να ζητήσεις απόδειξη ή να σου πει πιθανή ημερομηνία γάμου αλλά οφείλετε εξαρχής να ξεκαθαρίσετε πόσο χρόνο μπορείτε να δώσετε σε αυτή τη σχέση. Αν αυτός ψάχνει κάτι χαλαρό, είναι καλό να το γνωρίζεις και να μην περιμένεις να αλλάξουν τα πράγματα μαγικά.
Επιμέλεια: Κατερίνα Π.