Όσο ερωτοχτυπημένη κι αν είσαι, όταν είσαι έτοιμη να δεσμευτείς σοβαρά οφείλεις να ξεκαθαρίζεις εφτά πρακτικά θέματα τα οποία είναι καθοριστικά για την ευτυχία μιας σχέσης και επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματα σου. Φυσικά, για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή και θα πρέπει να ξέρεις πότε μπορείς να θίξεις το καθένα χωρίς να βιαστείς αλλά ούτε και να το αφήσεις για όταν θα είναι πολύ αργά πια.
Διάβασε λοιπόν ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα και ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να τα συζητήσεις μαζί του, φροντίζοντας κάθε φορά να τα εντάσσεις στο πλαίσιο της γενικότερης κουβέντας σας κι όχι σαν ένα είδος «εξετάσεων» που καλείται εκείνος να περάσει -η φράση «πρέπει να μιλήσουμε» πρέπει να διαγραφεί από το λεξιλόγιο σου, ιδιαίτερα όταν καίγεσαι να μιλήσεις σοβαρά με έναν άντρα.
1. Βουνό ή θάλασσα: πού σ' αρέσει να κάνεις διακοπές;
Παρότι δεν είναι και τόσο σοβαρό θέμα, καλό είναι να ξέρεις προκαταβολικά τις προτιμήσεις του κι εκείνος τις δικές σου στις διακοπές και γενικότερα στη διασκέδαση. Αν τα γούστα σας δεν ταιριάζουν, τότε θα πρέπει να διαπραγματευτείτε ώστε να περνάτε καλά και οι δύο, είτε υποχωρώντας εκ περιτροπής είτε κανονίζοντας κάποια χωριστά πράγματα με φίλους.
Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να ταιριάζατε. Όμως αν εκείνος δεν μπορεί να βάλει νερό στο κρασί του όσο συζητάτε -ακόμα θεωρητικά- το θέμα της διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου σας στο πλαίσιο του να γνωριστείτε καλύτερα, μπορείς να προβλέψεις με βεβαιότητα ότι θα εμφανίζεται αρκετές φορές μεταξύ σας ένα σημείο τριβής και μια πηγή αμοιβαίας δυσαρέσκειας.
Πότε να το θίξεις: είναι από τις σχετικά ανώδυνες συζητήσεις που μπορείς να κάνεις από το πρώτο ραντεβού.
2. Πού θέλεις να βρίσκεσαι σε πέντε χρόνια από σήμερα;
Το πώς ονειρεύεστε να ζήσετε ο καθένας τη ζωή του, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο διασκεδαστικά θέματα συζήτησης. Ταυτόχρονα όμως σου δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για να ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις από τον συγκεκριμένο άνθρωπο και πόσο μπορείς να ελπίζεις σε μια ευτυχισμένη συνέχεια.
Αν εκείνος είναι παιδί της πόλης και ονειρεύεται μια εργένικη ζωή, ταξιδεύοντας από ήπειρο σε ήπειρο με έδρα του τον τελευταίο όροφο ενός ουρανοξύστη, ενώ εσύ λαχταράς την ήρεμη καθημερινότητα της ζωής σ' ένα «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι» περιτριγυρισμένη από ένα τσούρμο παιδιά, είναι βέβαιο ότι όση σπίθα κι αν υπάρχει μεταξύ σας, σύντομα θα βαρεθείτε ο ένας τον άλλον και θ' αρχίσετε να καταπιέζεστε αφόρητα, εκτός κι αν κάνετε αμοιβαία σοβαρές υποχωρήσεις ως προς τον τρόπο ζωής σας.
Πότε να το θίξεις: είναι μια πολύ καλή ιδέα για κουβέντα στο πρώτο στάδιο της γνωριμίας σου με έναν άντρα.
%PHOTO1%
3. Πώς ονειρεύεσαι τη σεξουαλική σου ζωή;
Από τη στιγμή που η σχέση σας προχωρήσει στο κρεβάτι, καλό είναι να γνωρίζεις τι είναι αυτό που θα τον ευχαριστούσε, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές. Οπωσδήποτε η σεξουαλική χημεία κάθε νέου ζευγαριού είναι μοναδική και απρόβλεπτη και μπορεί να σας οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις, όμως θα πρέπει να ξέρετε και οι δύο μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει ο άλλος, ποια θεωρεί την ιδανική συχνότητα κι αν έχει κάποια ταμπού που θεωρεί απαραβίαστα.
Πότε να το θίξεις: αφού χαλαρώνετε αμέσως μετά την πρώτη σας φορά στο σεξ είναι μια καλή ευκαιρία.
4. Πώς σου φαίνεται η ιδέα του γάμου;
Όταν μια γνωριμία έχει καλές προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μακροχρόνια σχέση θα πρέπει να ξέρεις αν ο άλλος θέλει να παντρευτεί, ιδιαίτερα αν είναι κάτι που θέλεις εσύ για τον εαυτό σου. Βέβαια, καλό είναι να περιμένεις λίγο πριν εμπλακείς σε μια τέτοια συζήτηση, όμως σίγουρα δεν θα ήθελες να βγαίνεις τρία χρόνια με κάποιον για να ανακαλύψεις με έκπληξη ότι βγάζει φλύκταινες και μόνο με τη σκέψη να ντυθεί γαμπρός.
Πότε να το θίξεις: αν είσαι σε ηλικία γάμου, θα μπορούσες να το κουβεντιάσεις κι από το δεύτερο-τρίτο ραντεβού ή από τη στιγμή που νιώθεις ότι αυτή η σχέση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμβίωση σχετικά σύντομα. Αν πάλι επιθυμείς τον γάμο αλλά τον έχεις εντάξει στα πολύ μελλοντικά σου σχέδια μπορείς να αναβάλεις αυτή τη συζήτηση για κάποιους μήνες, μέχρι να γίνει πιο επίκαιρη.
5. Θέλεις να κάνεις παιδιά;
Αυτή είναι μια κουβέντα που συνήθως πάει σετάκι με την προηγούμενη και είναι εξίσου ζωτικής σημασίας αν έχεις ονειρεύεσαι να δημιουργήσεις δική σου οικογένεια. Βλέπεις, η πρόθεση κάποιου να παντρευτεί δεν σημαίνει αυτόματα ότι επιθυμεί να κάνει παιδιά, ενώ το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, αφού μπορεί να επιθυμεί παιδιά εκτός γάμου.
Πότε να το θίξεις: όπως και το θέμα του γάμου, εξαρτάται πολύ από την ηλικία σου. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν έχεις αρχίσει ν' ακούς το βιολογικό σου ρολόι να χτυπάει και καίγεσαι να γίνεις μάνα το συντομότερο δυνατό, δεν θα πρέπει να το τρενάρεις και πολύ καθώς ο χρόνος μετράει εις βάρος σου.
%PHOTO1%
6. Τι σχέση έχεις με τα χρήματα;
Ο τρόπος που χειρίζεται κάποιος τα οικονομικά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιδιοσυγκρασία του, δύσκολα αλλάζει κι ανάλογα με τον δικό σου χαρακτήρα μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο έλξης ή απώθησης. Πέρα απ' αυτό όμως, όταν η σχέση προχωρήσει σε φάση συμβίωσης και τα οικονομικά προφίλ δύο ανθρώπων δεν ταιριάζουν τα χρήματα συνήθως μετατρέπονται σε κομβικό σημείο προστριβών. Αν εκείνος είναι τσιγκούνης κι εσύ γενναιόδωρη ή αν εσύ αποταμιεύεις κάποια ποσά για το μέλλον ενώ εκείνος ζει με δανεικά στο τέλος κάθε μήνα, θα έχετε πολλά ρίξεις σχετικά με το πόσα χρήματα θα πάνε πού, πότε και πόσο συχνά.
Πότε να το θίξεις: αν η σχέση επιβιώσει μετά το πρώτο τρίμηνο και πριν αρχίσεις να επενδύεις συναισθηματικά σ' έναν άνθρωπο, θα πρέπει να ξέρεις που βαδίζεις. Το ιδανικό θα ήταν να έχετε κοινούς οικονομικούς στόχους, αλλά σε περίπτωση που έχετε σημαντικές διαφορές, θα πρέπει να κάνετε αμοιβαίους συμβιβασμούς ώστε καταλήξετε σε μια κοινή γραμμή χειρισμού των οικονομικών σας ως ζευγάρι.
7. Χωριστό ή κοινό πορτοφόλι;
Είναι μια κουβέντα που θα μπορούσε να γίνει μαζί με την προηγούμενη εφόσον βρίσκεστε και οι δύο σε ηλικία που είναι πιθανόν να επισημοποιήσετε τη σχέση σας σχετικά σύντομα. Το πώς ακριβώς θέλετε να χειρίζεστε τα εισοδήματα σας είναι ένα πολύ λεπτό -καθόλου ρομαντικό- θέμα κι ακόμα περισσότερο όταν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα έσοδα του καθενός. Ωστόσο, από τον κοινό λογαριασμό στα πάντα, μέχρι τα χωριστά πορτοφόλια ή τον κοινό λογαριασμό για τα κοινά έξοδα και χωριστούς προσωπικούς λογαριασμούς για τα υπόλοιπα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές που μπορούν να λειτουργήσουν πριν δημιουργηθούν αγεφύρωτες παρεξηγήσεις μεταξύ σας.
Πότε να το θίξεις: ανεξαρτήτως ηλικίας, πρόκειται για μια αναγκαία κουβέντα πριν από τον γάμο ή τη μακροχρόνια συμβίωση οποιουδήποτε είδους.
Οπωσδήποτε, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι οι απόψεις και οι προσδοκίες που έχουμε από τη ζωή μπορεί ν' αλλάξουν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και αν είσαστε και οι δύο σε σχετικά μικρή ηλικία, ίσως αξίζει να επανέλθεις σε κάποια από τα παραπάνω θέματα ή στις λεπτομέρειες τους (π.χ. η ανατροφή των παιδιών ή η σχέση σας με τις πατρικές σας οικογένειες και τους στενούς σας φίλους).
Όμως, ποτέ μην μένεις με κάποιον με την ελπίδα να αλλάξει σε έναν τομέα που για σένα είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ σας και δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να ζει «για πάντα» υπό αυτές τις συνθήκες. Καλύτερα να πάρεις τα λόγια του τοις μετρητοίς εγκαίρως, παρά να εθελοτυφλείς και να καταλήξεις πληγωμένη, αφού θα έχεις επενδύσει κάποια χρόνια σε μια σχέση χωρίς μέλλον.