Καθώς οι τυμπανοκρουσίες για την έγκριση πριν από λίγες μέρες του φαρμάκου που αυξάνει τη γυναικεία ερωτική επιθυμία συνοδεύτηκαν από πολλές προειδοποιήσεις για τις σοβαρές παρενέργειες του, έχουμε αρχίσει ν’ αναρωτιόμαστε γιατί τόσο ντόρος τελικά και κατά πόσο αξίζει να το δοκιμάσεις.
Φυσικά, για πάρεις την όποια απόφαση -όταν με το καλό το Αντυί (Addyi) κυκλοφορήσει και στην ευρωπαϊκή αγορά- θα πρέπει να έχεις συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες και συγκεκριμένα:
Σε ποιες απευθύνεται
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το «γυναικείο viagra» είναι η απάντηση στην μειωμένη σεξουαλική επιθυμία που στοιχειώνει τις ζωές των γυναικών με χαμηλή λίμπιντο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά:
«Η διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας χαρακτηρίζεται από χαμηλή ερωτική επιθυμία, η οποία προκαλεί δυσφορία και διαπροσωπικές δυσκολίες αλλά δεν σχετίζεται με προβλήματα στη σχέση τους, με κάποιο ψυχικό ή σωματικό πρόβλημα υγείας ή τις παρενέργειες κάποιας φαρμακευτικής αγωγής».
Με άλλα λόγια, το Addyi απευθύνεται σε ψυχικά και σωματικά υγιείς γυναίκες που έχουν μια ευτυχισμένη σχέση και θα ήθελαν να θέλουν να κάνουν σεξ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει για κάποιον απροσδιόριστο λόγο. Τώρα βέβαια αν αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί πραγματικό πρόβλημα το οποίο μάλιστα χρειάζεται μια φαρμακευτική λύση, χωράει πολύ κουβέντα που δεν είναι της στιγμής.
%PHOTO1%
Πώς λειτουργεί
Αντίθετα με το βιάγκρα, το οποίο επιδρά πολύ συγκεκριμένα στην καλύτερη αιμάτωση των ανδρικών γεννητικών οργάνων εξασφαλίζοντας τη στύση, δηλαδή την ερωτική διέγερση, το Αντυί περιέχει την ουσία flibanserin, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ειδικότερα την απορρόφηση της σεροτονίνης όπως κάποια αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο ακόμη και οι παρασκευάστρια εταιρεία αγνοεί τον ακριβή τρόπο δράσης του.
Πόσο αποτελεσματικό είναι
Το Αντυί που παρεμπιπτόντως έχει χρώμα ροζ, δεν επιδρά άμεσα στον οργανισμό. Αντίθετα, πρέπει να λαμβάνεται για πολλές εβδομάδες στη συνέχεια πριν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, κάτι που είναι μάλλον αμφίβολο καθώς μόλις «το 8-13% των γυναικών που λάμβαναν το χάπι είδαν βελτίωση, ενώ γενικά η αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας ήταν κατά μέσον όρο της τάξης του 0,5%».
Ταυτόχρονα, η σχετική ανακοίνωση του FDA τονίζει πως αν οι ασθενείς δεν δουν βελτίωση μετά από οκτώ εβδομάδες λήψης του ροζ χαπιού, θα πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία.
%PHOTO1%
Τι παρενέργειες έχει
Όλα τα παραπάνω μπορεί να είχαν μικρή σημασία, αν οι παρενέργειες της flibanserin δεν έβαζαν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο την γενικότερη υγεία των ασθενών μαζί με την υπνηλία, τους πονοκεφάλους και τη ναυτία που βρίσκονται ανάμεσα στις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του.
Μάλιστα, όπως παραδέχεται ανοιχτά το δελτίο τύπου του FDA, το νέο φάρμακο «μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υπόταση και απώλεια συνείδησης, ενώ η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο αυξάνεται δραματικά όταν συνδυαστεί με κατανάλωση αλκοόλ».
Καθόλου τυχαία, το Addyi θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και θα φέρει στη συσκευασία του τις σχετικές προειδοποιήσεις μέσα σε ειδικό πλαίσιο.
Γνωρίζοντας όλα αυτά δεν είναι ν’ απορείς γιατί το flibanserin είχε απορριφθεί από τον FDA δύο φορές στο παρελθόν και γιατί οι αμερικανική παρασκευάστρια εταιρία Sprout -που αγόρασε τα δικαιώματα από τη γερμανική Boehringer Ingeleim μετά το 2010- επένδυσε τόσο πολλά χρήματα στην εκστρατεία υποστήριξης του φαρμάκου με το πρόσχημα ότι το απέρριπταν για καθαρά «ρατσιστικούς και αντιφεμινιστικούς λόγους».
Ίσως τελικά, το μόνο που μπορεί να προσφέρει -στη σημερινή εκδοχή του τουλάχιστον- ένα φάρμακο με παραπληνητικό όνομα, αμφίβολη δράση και σοβαρές παρενέργειες είναι ότι βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη γυναικεία ερωτική επιθυμία. Όπως κι αν το πάρεις, είναι κι αυτό μια πρόοδος, έστω κι αν γίνεται στο όνομα της εμπορικής εκμετάλλευσης.