Κι όμως ο γάμος ωφελεί τους άντρες κι όχι τις γυναίκες [έρευνα]

10.10.2015
Εμείς οι γυναίκες όλα τα αντέχουμε! Ούτε η εργένικη ζωή μας τρομάζει αλλά ούτε και ένα διαζύγιο. Δεν ισχύει το ίδιο και με τα αγόρια που δυσκολεύονται περισσότερο από εμάς.

Έρευνα που επιμελήθηκαν τα Πανεπιστήμια University College London, London School of Economics και The London School of Hygiene and Tropical Medicine και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health είναι σαφής: οι ανύπανδρες γυναίκες μέσης ηλικίας που δεν κατάφεραν να βρουν τον πρίγκιπα δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη επίπτωση στην υγεία τους! Αντίθετα, η μοναξιά βλάπτει σοβαρά τα αρσενικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, πίεση, παχυσαρκία, όσες οι παντρεμένες γυναίκες.

Η αντιστοιχία στους άντρες είναι διαφορετικοί. Οι μεσήλικες που δεν παντρεύτηκαν, παρουσίασαν 14% περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, «το να μην παντρευτούν ή να χωρίσουν οι γυναίκες είναι λιγότερο καταστροφικό για την υγεία τους, από το να μείνουν άγαμοι οι άντρες».

Όσον αφορά το διαζύγιο οι επιπτώσεις στην υγεία είναι αμελητέες για τα δύο φύλα, εφόσον βρουν έναν μακροχρόνιο σύντροφο μετά από αυτό.

Μάλιστα, όσον αφορά τις γυναίκες, εκείνες που χώρισαν στη δεκαετία των 20 χρόνων τους, είχαν 31% μικρότερες πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου, σε σχέση με εκείνες που έμειναν παντρεμένες.

Ένας εκ των ερευνητών, ο Έλληνας Γιώργος Πλουμπίδης τονίζει πως υπάρχουν πια πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν πως η υγεία των παντρεμένων είναι καλύτερη από εκείνη των άγαμων. Επιπλέον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι και μια μακροχρόνια, σταθερή σχέση έχει τα ίδια ωφέλη στην υγεία όσο ένας γάμος.

Πάντως, το διαζύγιο ή ο χωρισμός είναι περισσότερο ευεργετικός για τους άντρες που χώρισαν τέλη των 30 χρόνων τους. Η κατηγορία αυτή που δεν ξαναπαντρεύτηκε, φαίνεται να είχε μειωμένα επίπεδα διαβήτη σε σχέση με τους παντρεμένους.

Γενικά, και σύμφωνα με την έρευνα. ο γάμος θεωρείται πως βοηθά τα ζευγάρια να έχουν καλή συμπεριφορά και να φροντίζουν την υγεία και τον εαυτό τους, και για χάρη των παιδιών του.

Επιπρόσθετα, έγινε σαφές πως οι παντρεμένοι γονείς είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη μόρφωση σε σχέση με εκείνους που έκαναν παιδιά χωρίς να παντρευτούν. Το αν το ένα ή το άλλο ζευγάρι είναι πιο υγιές, δεν έπαιξε ρόλο!

Μια μεγάλη έρευνα του 2011 είχε υποστηρίξει πως το να μένεις παντρεμένος μειώνει τα ποσοστά πρόωρου θανάτου κατά 15%.

Το 2010, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είχε υποστηρίξει πως ο γάμος μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη σε σχέση με τα άτομα που έμειναν ανύπανδρα.

Για τις ανάγκες της εν λόγω έρευνας, αξιολογήθηκαν τα στοιχεία περισσοτέρων από 10.000 ανθρώπων, που γεννήθηκαν στην Αγγλία, την ίδια εβδομάδα του 1958.