Αυτές τις μέρες, η φροντίδα του εαυτού μας (γνωστή ως self care), φαίνεται να περιλαμβάνει διάφορα πράγματα: να περνάς χρόνο στο σπίτι με φίλους, να λες όχι σε προτάσεις που δε σου αρέσουν, να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου χωρίς τύψεις, και φυσικά να "κόβεις" ανθρώπους από τη ζωή σου.
Η διαδικασία αυτή, ειδικά όταν περιλαμβάνει "τοξικά" άτομα, έχει γίνει η νούμερο ένα συμβουλή στην εποχή της φροντίδας του εαυτού, με την υπόσχεση πως πολλά από τα προβλήματα κάποιου θα λυθούν όταν τερματίζονται διαπροσωπικές σχέσεις που δεν προσφέρουν πλέον κάτι. Είναι όμως τόσο εύκολο όσο ακούγεται;
Η Vera Eck, θεραπεύτρια σχέσεων με βάση το Los Angeles, λέει πως το κλειδί στο να βγάλεις κάποιον από τη ζωή σου με υγιή τρόπο είναι στον τρόπο που το κάνεις: ή λες ευθέως πως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για εσένα ή απλώς καταστρέφεις τη σχέση από μόνη σου.
Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι αποδεκτό να βάλεις τέλος σε μια προσωπική σχέση με απόλυτη ψυχρότητα, χωρίς να επικοινωνήσεις τα συναισθήματα σου. "Πιστεύω πως το να κόβεις κάποιον από τη ζωή σου είναι απαραίτητο σε ακραίες περιπτώσεις, με την προσωπική ασφάλεια να είναι η νούμερο ένα από αυτές", λέει η Eck. "Αν υπάρχει οποιασδήποτε μορφής βία, σωματική ή συναισθηματική, ακόμη και οικονομική, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως η σχέση με το εν λόγω άτομο πρέπει να σταματήσει".
Πέρα από αυτό όμως, η Eck λέει πως αν αισθάνεσαι πως μια σχέση, είτε πρόκειται για φιλική, επαγγελματική, ερωτική, έχει κάνει τον κύκλο της, θα έπρεπε να το πεις στο άλλο άτομο. Είναι άλλη περίπτωση αν και οι δύο αισθάνεστε πως έχετε απομακρυνθεί και άλλο αν κάποιος σου έχει γίνει συναισθηματικό φορτίο, χωρίς να έχει συζητήσει το ζήτημα. Σίγουρα, θα είναι μια αμήχανη διαδικασία, αλλά είναι το πιο σωστό και ώριμο πράγμα που μπορείς να κάνεις.
"Δε χρωστάς τίποτα σε κανέναν, αλλά δεν πρόκειται ακριβώς γι αυτό", λέει η ίδια. "Πρόκειται για το να φέρεσαι στους άλλους με τον τρόπο που θα ήθελες να σου φέρονται. Αν υπάρχει κάτι που δε σου αρέσει στην εν λόγω σχέση, το οποίο σε κάνει να θέλεις να φύγεις από αυτήν και αποφασίσεις να μην το πεις και απλά να εξαφανιστείς, τότε δε θα εξελθχθείς σαν άνθρωπος. Δε θα εξελίξεις ούτε τις επικοινωνιακές αλλά ούτε και τις διαπροσωπικές σου ικανότητες. Αν θέλεις να τερματίσεις μια σχέση, ίσως θα πρέπει να κάτσεις, πριν μιλήσεις στο άλλο άτομο, και να σκεφτείς το τι περιμένεις να συμβεί. Για παράδειγμα, αν θέλεις να κάνεις τη συζήτηση χωρίς καμία πρόθεση να φτιάξεις τα πράγματα, να είσαι ξεκάθαρη. Πες την αλήθεια σου. Μπορεί να μη θέλεις να πληγώσεις κάποιον, αλλά και αυτό είναι κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Πρέπει να βρεις το κουράγιο να ρισκάρεις να πληγώσεις κάποιον και να αντέξεις αυτά τα αμήχανα συναισθήματα", προσθέτει η Eck.