Πώς θα επηρεάσει ο κορονοϊός τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε καινούργιες σχέσεις

22.04.2020
Πώς θα επηρεάσει ο κορονοϊός τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε καινούργιες σχέσεις
Οι άνθρωποι συνεχίζουν να αναφέρονται στo μέλλον όταν ο κόσμος «επανέλθει στο φυσιολογικό», αλλά πώς θα μοιάζει αυτό; Μετά από μήνες απομόνωσης και άγχους, οι κοινωνικές αποστάσεις πιθανότατα θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα και τον τρόπο που βγαίνουμε ραντεβού. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Όλα θα είναι διαφορετικά. Σκέψου. Αντί να χαιρετούν ο ένας τον άλλον με χειραψία ή αγκαλιά, ίσως οι άνθρωποι θα διατηρήσουν την απόσταση τους. Μέχρι να γνωρίσεις καλά κάποιον, ίσως να μην αισθανθείς την ανάγκη να προχωρήσεις σε μια καινούργια σχέση χωρίς δεσμεύσεις. Και ενώ πολλοί πιθανότατα θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται στις καινούργιες σχέσεις όπως συνήθως, ο φόβος που προκαλείται από την πανδημία ενδέχεται να συνεχίσει να κυριαρχεί.

Θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός των νέων σχέσεων

Καθώς οι άνθρωποι αντικαθιστούν τις προσωπικές συναντήσεις με διαδικτυακές συνομιλίες, ο ρυθμός των καινούργιων σχέσεων επιβραδύνεται σταδιακά. Και αυτή είναι μια τάση που η ψυχοθεραπεύτρια Jaime Bronstein, βλέπει να συνεχίζεται στο μέλλον.

«Όσοι βγαίνουν για ραντεβού θα συνδέονται συναισθηματικά περισσότερο, κάτι που θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μακροπρόθεσμα», λέει στο Bustle. «Θα μιλούν περισσότερο και θα ανοίγονται ο ένας τον άλλον και θα συνδέονται πραγματικά».

Οι άνθρωποι θα γίνουν πιο επιλεκτικοί

Σύμφωνα με τη σύμβουλο σχέσεων Lana Otoya, κάποια στιγμή ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα ραντεβού θα επιστρέψει τελικά σε αυτόν που ήταν προ πανδημίας. Αλλά ένα πράγμα μπορεί να αλλάξει. Το πόσο καλή είσαι στο να απορρίπτεις πιθανούς συντρόφους ανάμεσα σε αυτούς με τους οποίους δεν έχεις τίποτα κοινό.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον το Zoom και το FaceTime για να μιλήσουν σε πιθανές σχέσεις, έχουν συνηθίσει να «διαβάζουν» από τα σαλόνια τους άτομα και να καταλαβαίνουν πώς είναι πραγματικά. Και αυτή η δεξιότητα θα μεταφερθεί και στον έξω κόσμο, λέει η Otoya και θα δημιουργήσει ισχυρότερες σχέσεις.

Οι άνθρωποι θα κρατούν (κυριολεκτικά) αποστάσεις

Παρόλο που δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε που οι άνθρωποι συναναστρέφονταν κανονικά, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης θα μείνουν για ένα διάστημα στο μυαλό του κόσμου, λέει η ειδική για θέματα δημόσιας υγείας Carol Winner. Και αυτό θα το έχεις στο μυαλό σου καθώς θα επιστρέφεις σε δημόσιους χώρους.

«Η εγγύτητα είναι ένα νέο ζήτημα για πολλούς ανθρώπους και θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο που γίνονται τα πρώτα ραντεβού, για τουλάχιστον ένα χρόνο», υποστηρίζει. «Αναμένονται λιγότερα φιλιά κατά το πρώτο ραντεβού ή ακόμη και κράτημα των χεριών». Φαντάσου τον εαυτό σου σε μια κοινωνικά απομακρυσμένη βόλτα ή να έχεις μακρές συνομιλίες στο τηλέφωνο, πριν συναντήσεις τον υποψήφιο σύντροφο για πρώτη φορά.

Πολλοί άνθρωποι θα θελήσουν να παραμείνουν χωρίς σύντροφο

Η εμπειρογνώμονας σχέσεων και συμπεριφοράς Tracy Crossley, πιστεύει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα θελήσουν να παραμείνουν singles μετά τον κορονοϊό, καθώς θα χρειαστούν λίγο καιρό πριν να αισθανθούν άνετα με τους ξένους. Ο φόβος θα διαδραματίσει ρόλο, λέει, οπότε μπορούν να βρουν άλλους τρόπους για να είναι κοινωνικοί, οι οποίοι δεν θα περιλαμβάνουν ραντεβού, φιλί ή σεξ.

Μπορεί να αλλάξουν οι προτεραιότητες των ανθρώπων

Η αντίληψη των ανθρώπων για τον «ιδανικό σύντροφο», θα αλλάξει μετά την πανδημία του κορονοϊού, υποστηρίζει η Susan Trombetti, διευθύνων σύμβουλος της Exclusive Matchmaking. «Περνάμε μια κατάσταση που αλλάζει τη ζωή μας και το να κάνουμε νέες γνωριμίες θα χρειαστεί να γίνει πολύ πιο ξεκάθαρο», λέει στο Bustle. Η αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας κρίσης για την υγεία μπορεί να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές σου, αυτό που θέλεις και το πού θέλεις να δεις τη ζωή σου να πηγαίνει.

Οι ψυχίατροι προειδοποιούν ότι θα υπάρξει μια νέα διαδικασία αξιολόγησης των νέων συντρόφων

Οι ψυχίατροι πιστεύουν ότι οι φόβοι όλων δεν θα ανακουφιστούν έως ότου, σε κάποιο βαθμό, βρεθεί ένα εμβόλιο για τον COVID-19. «Κάποιο επίπεδο προσοχής μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει, αλλά το αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι για τον COVID-19 δεν θα είναι πιθανότατα στην κορυφή των προτεραιοτήτων των ανθρώπων, όταν θα βγαίνουν για ραντεβού σε τρία χρόνια από τώρα», υποστηρίζει η ψυχίατρος Δρ. Margaret Seide.

Μέχρι τότε, λέει ότι οι άνθρωποι πιθανότατα θα υιοθετήσουν μια ισχυρότερη διαδικασία ελέγχου όταν κάνουν καινούργιες σχέσεις. «Θα υπάρξει μεγάλη σε διάρκεια επικοινωνία πριν συναντηθούμε», λέει η Seide. «Όσοι βγαίνουν για ραντεβού θα είναι επιλεκτικοί για το με ποιούς είναι διατεθειμένοι να συναντηθούν». Και αυτό μπορεί να σημαίνει την υποβολή περισσότερων προσωπικών ερωτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς τους και με ποιον ζουν. «Οι άνθρωποι ουσιαστικά θα σταθμίσουν τους παράγοντες κινδύνου έκθεσης στον κορονοϊό, πριν από το πρώτο ραντεβού», λέει και προσθέτει: «Είναι λογικό, είναι ένας νέος κόσμος».