Μήπως το κινητό σού προκαλεί καμπούρα;

20.08.2016
Πόσες φορές περπατάς στο δρόμο σκυφτή γράφοντας μήνυμα στο κινητό ή επιλέγοντας την αγαπημένη σου λίστα τραγουδιών στο ipod σου; Αν η απάντηση είναι συχνά μάλλον θα έπρεπε να σταματήσεις την συνήθειά σου αυτή γιατί σε βλάπτει και μάλιστα σοβαρά.

Πόσες φορές περπατάς στο δρόμο σκυφτή γράφοντας μήνυμα στο κινητό ή επιλέγοντας την αγαπημένη σου λίστα τραγουδιών στο ipod σου; Αν η απάντηση είναι συχνά μάλλον θα έπρεπε να σταματήσεις την συνήθειά σου αυτή γιατί σε βλάπτει και μάλιστα σοβαρά.

Από τη μια η τεχνολογία κάνει ευκολότερη τη ζωή σου, από την άλλη όμως αν δεν την χρησιμοποιείς με σύνεση έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία σου.

Πως συνδέεται το κινητό με την καμπούρα;

Μέχρι τώρα γνώριζες για τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα προσπαθείς να μειώσεις τις επιπτώσεις ακολουθώντας όλες τις συμβουλές των ειδικών. Αγόρασες Bluetooth, κοίταξες τις ενδείξεις περί ακτινοβολίας κατά την αγορά κινητού και αποφεύγεις πλέον να μιλάς με τις ώρες σε αυτό. Για το λόγο αυτό άλλωστε προτιμάς να στέλνεις μηνύματα. Τι κάνεις όμως για τη στάση του σώματός σου;

Οι καθημερινές σου συνήθειες όπως και η στάση του σώματός σου κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών όπως η αποστολή ενός sms αλλάζουν οριστικά το σώμα σου και μπορούν να σου προκαλέσουν πόνο στον αυχένα, στη μέση αλλά και καμπούρα.

Στάσου σωστά για να βρεις την υγεία σου

Μέχρι πρότινος τα κυριότερα προβλήματα που συνδέονταν με τη χρήση συσκευών τεχνολογίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών σχετίζονταν με πόνους στη μέση και στην πλάτη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι παραπονιούνται και για προβλήματα στο λαιμό και το σβέρκο, που σχετίζονται με την κακή στάση του σώματος τους. Και αν νομίζεις ότι γι΄αυτό ευθύνεται μόνο η καθιστική σου δουλειά, γελιέσαι.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί αν συνεχώς κοιτάζεις κάτω για να πληκτρολογήσεις κάποιο μήνυμα ή να ρυθμίσεις μια ηλεκτρονική συσκευή, το σώμα σου θα πάρει μια κλήση που συνεχώς θα μεγαλώνει. Ισως ποτέ δεν είχες αντιληφθεί αυτό που συμβαίνει κατά την αποστολή ενός sms. Οι ώμοι σου έρχονται μπροστά και γίνονται στρογγυλευμένοι ενώ ο λαιμός σου εκτείνεται για να μπορέσεις να δεις κατά την πληκτρολόγηση. Αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν είναι μια στάση φυσική και μπορεί να σου δημιουργήσει μυοσκελετικά προβλήματα.

Τα μηνύματα σε κάνουν να… πονάς

Σκέψου την καθημερινότητά σου για να καταλάβεις πως μικρά καθημερινά πράγματα μπορούν να σε βλάψουν

Οι συνάδελφοί σου συχνά σε κοροϊδεύουν για τον τρόπο με τον οποίο κάθεσαι στο γραφείο. Προτείνεις το πηγούνι προσπαθώντας να δεις καλύτερα την οθόνη του υπολογιστή και στη συνέχεια σκύβεις για να πληκτρολογήσεις. Ο πόνος εκείνη την ώρα δεν είναι έντονος όταν όμως πας σπίτι γίνεται αφόρητος.

Με το που σχολάς βάζεις τα ακουστικά στα αυτιά, παίρνεις ανά χείρας το ipod σου και ρυθμίζεις τη σειρά των τραγουδιών που θα σου κρατήσουν συντροφιά στη διαδρομή προς το σπίτι.

Στη συνέχεια θυμάσαι να στείλεις μήνυμα στις κολλητές για να κλείσετε ώρα και μέρος συνάντησης για το καθιερωμένο εβδομαδιαίο κους-κους. Ωστόσο, το ένα μήνυμα διαδέχεται το άλλο και τα δάχτυλα παίρνουν φωτιά. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το λαιμό σου και την πλάτη σου που λίγη ώρα μετά αρχίζουν να σε καίνε από τον αφόρητο πόνο.

Αποφασίζεις να ξαπλώσεις στον καναπέ παρέα με το… λαπτοπ σου. Θέλεις να ελέγξεις την ηλεκτρονική σου αλληλογραφία και να απαντήσεις σε αυτόν το κούκλο που σου έστειλε αίτημα φιλίας στο facebook. Η στάση σου για μια ακόμη φορά είναι κάκιστη και οι ώρες παιρνούν ενώ είσαι απορροφημένη κοιτώντας την οθόνη του φορητού υπολογιστή.

Σίγουρα η εργασία σου αν είναι καθιστική και εξαρτημένη από υπολογιστή επιβαρύνει την κατάσταση. Σκέψου όμως ότι αυτή σε συνδυασμό με την κακή σου στάση την ώρα που περπατάς αλλά και ενώ ξεκουράζεσαι την κάνουν χειρότερη.

Πώς να προλάβεις το κακό;

Όταν δεν κάθεσαι και δεν στέκεσαι σωστά καταπονείς όλο σου το μυοσκελετικό σύστημα. Με το να γέρνεις μπροστά το λαιμό επιβαρύνεις την σπονδυλική σου στήλη με όλα τα προβλήματα που επακολουθούν.

Το να μην χρησιμοποιείς το κινητό σου ή τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι κάτι το αδύνατο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσπαθείς να τα χρησιμοποιείς με όσο το δυνατότερο φιλικό προς το σώμα σου τρόπο.

Στο γραφείο:

* Να κάνεις συχνά διαλείμματα

* Να κάθεσαι σε ανατομική καρέκλα

* Υιοθέτησε σωστή στάση και μην ξεχνιέσαι σκύβοντας προς την οθόνη

Στη διαδρομή:

* Να περπατάς με τον κορμό σε ορθή στάση

* Μην προχωράς σκυφτή

* Μην βαδίζεις στέλνοντας συνεχώς sms

* Μην κοιτάς τα βήματά σου

Στο σπίτι:

* Αναπαύσου σωστά

* Μην ξεχνάς ότι οι οδηγίες ορθής στάσης κατά τη χρήση υπολογιστών ισχύουν και για τα λάπτοπ.

Γενικές οδηγίες:

* Το κεφάλι πρέπει να ισορροπεί στον αυχένα. Να μη βρίσκεται ριγμένο προς τα πίσω ούτε μπροστά.

* Απλωνε τους ώμους όσο είναι δυνατό και ρίξτουε προς τα πίσω

* Κράτα το στέρνο ψηλά

* Εχε τα γόνατα σε ελαφριά κάμψη και όχι πλήρως τεντωμένα

Από τη Δήμητρα Γκούντρα