Καριέρα: Γιατί δε δουλεύει το στυλ της αφέντρας

23.06.2011
Θεωρείς πως, για να πετύχεις επαγγελματικά σου, πρέπει να υιοθετήσεις το στυλ "αντράκι" ή να γίνεις "στρίγγλα" στο πρότυπο του ρόλου που ενσάρκωνε η Μέριλ Στριπ στην ταινία «Ο Διάβολος φορούσε Πράντα»; Κι όμως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και έχει «άρωμα» θηλυκότητας...

Θεωρείς πως, για να πετύχεις επαγγελματικά σου, πρέπει να υιοθετήσεις το στυλ "αντράκι" ή να γίνεις "στρίγγλα" στο πρότυπο του ρόλου που ενσάρκωνε η Μέριλ Στριπ στην ταινία «Ο Διάβολος φορούσε Πράντα»; Κι όμως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και έχει «άρωμα» θηλυκότητας...

Γενικά κυριαρχεί η αντίληψη ότι οι άνδρες είναι καλύτερα αφεντικά από τις γυναίκες. Το παραπάνω αποτελεί ένα ακόμη στερεότυπο που θέλει εμάς τα θηλυκά αδύναμα και λιγότερο ικανά ή μήπως είναι το αποτέλεσμα της μετάλλαξής μας εν ώρα εργασίας από θηλυκά σε... αρσενικά;

Μελέτες έχουν δείξει πως είμαστε καλύτερες ηγέτιδες από τους άνδρες όταν έχουμε θέσεις ευθύνης. Ωστόσο, όπως φαίνεται είμαστε χειρότερα αφεντικά στα μάτια των υπαλλήλων μας. Και σε αυτό συμφωνούν και οι γυναίκες υπάλληλοι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το ζήτημα έχει απασχολεί κατά καιρούς τους επιστήμονες που μελετούν το πώς το φύλο ενός διευθυντή καθορίζει την συνοχή και απόδοση του τμήματος του.

Διευθύντρια «αντράκι»;

Είτε κατέχεις μια θέση ευθύνης ή είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης θα έχεις παρατηρήσει πως συχνά οι γυναίκες – αφεντικά προσπαθούν να επιβληθούν μιμούμενες συμπεριφορές ανδρών συναδέλφων τους, κάτι που όπως αποδεικνύεται είναι και η καταστροφή τους.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως ένας διευθυντής, για να είναι πετυχημένος, πρέπει να συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με το φύλο του και αυτό διότι οι άνδρες επιβάλλονται στην ομάδα τους με επίδειξη ισχύος ενώ αντίθετα εμείς οι γυναίκες με τη συναισθηματική νόηση.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Οι μελετητές εξέτασαν τα στυλ διαχείρισης διοικητών σε πέντε νοσοκομειακές μονάδες αλλά, όπως σημειώνουν, τα ευρήματά τους μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε επάγγελμα.

Κλώνος της Κρουέλα Ντε βιλ;

Εικόνες στελεχών που κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων επιβάλλουν την άποψή τους χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι είναι συνηθισμένες και τις περισσότερες φορές αποτελούν επιτυχημένη πρακτική. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ αν το στέλεχος αυτό είναι γένους θηλυκού!

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η επίδειξη ισχύος για την επιβολή έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην περίπτωση των αφεντικών γένους θηλυκού. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι γυναίκες – αφεντικά που προσπαθούν να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται σαν σκληροί άνδρες, υιοθετώντας επιθετικές μορφές διαχείρισης και απόλυτη στάση συμπεριφοράς, δεν μπορούν να επιβληθούν στην ομάδα τους ενώ η επιθετική τους συμπεριφορά εκνευρίζει το προσωπικό μειώνοντας την απόδοσή του.

Πεινασμένη για εξουσία;

Πως μπορεί μια γυναίκα- αφεντικό να κερδίσει την εμπιστοσύνη αλλά και την αφοσίωση του προσωπικού της δίχως να διαταράξει τις ισορροπίες; Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως κάποιες από τις γυναίκες, ανώτερα στελέχη ξέφευγαν από αυτό που ονομάζουμε «υγιή αυτοπεποίθηση» και προσπαθούσαν να μιμηθούν επιθετικά αρσενικά μοντέλα με αποτέλεσμα να δείχνουν... "πεινασμένες" για εξουσία.

Ωστόσο, οι καλύτερες ηγέτιδες ήταν οι γυναίκες που επιδείκνυαν συναισθηματική νόηση. Όσες προσπαθούσαν να συμπεριφέρονται και να σκέφτονται όπως οι άνδρες ήταν αυτές που εν τέλει έχαναν το παιχνίδι…

Είσαι γυναίκα και αυτό είναι ατού!

Σε κάποιο βαθμό η επιθετική αυτή συμπεριφορά εξηγείται λογικά καθώς στο παρελθόν οι διευθυντές και τα αφεντικά ήταν γένους αρσενικού και υποσυνείδητα έχουμε συνδέσει την «εξουσία» με έννοιες όπως η δύναμη και η πυγμή. Aπό τη στιγμή όμως που οι γυναίκες ανέλαβαν τα ηνία της διαχείρισης εμφανίστηκαν στο προσκήνιο νέα αποτελεσματικότερα στυλ ηγεσίας, γένους θηλυκού.

Η πυγμή και η δύναμη στην περίπτωση της σωστής ηγέτιδας μεταφράζεται σε συναισθηματική νόηση, που είναι και το πιο ισχυρό χαρτί της. Προτάσσοντας τις επικοινωνιακές της ικανότητες και με καλύτερο προσανατολισμό στις σχέσεις με τους συναδέλφους και τους υφισταμένους της μια γυναίκα βγαίνει πρώτη με… διαφορά στήθους.

Ικανή και ευαίσθητη: Συνδυασμός που σκίζει

Για να μπορέσουμε λοιπόν να μείνουμε αλώβητες και να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες, αντί να μιμούμαστε τους άνδρες ίσως θα έπρεπε να βασιστούμε στις εγγενείς επικοινωνιακές μας ικανότητες και να εκμεταλλευτούμε εις το έπακρον τα όπλα που μας χάρισε απλόχερα η φύση. Μια γυναίκα- αφεντικό μπορεί να είναι ικανή και ταυτόχρονα ευαίσθητη, συνδυασμός που την κάνει να ξεχωρίζει!

* Χρησιμοποίησε τα... προσόντα σου: Δεν είναι η αδυναμία μας να χειριστούμε καταστάσεις αλλά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις, αφήνουμε ανεκμετάλλευτο το μεγαλύτερο όπλο μας, που δεν είναι άλλο από τη γυναικεία φύση μας.

* Η ευγένεια τσακίζει κόκαλα: Η καλοσύνη, η γενναιοδωρία και επιείκεια σε αντίθεση με όσα πίστευες δεν είναι ενδείξεις αδυναμίας αλλά όπλα με τα οποία μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση της ομάδας.

* Η πονηρή "αλεπού" έχει τον έλεγχο: Σαν πονηρά θηλυκά και κατεργάρες γυναίκες έχουμε την πλήρη εποπτεία, αποφεύγοντας όμως να δημιουργούμε αντιπάθειες που μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.

* Βγες πρώτη με διαφορά στήθους: Οι γυναίκες που δίνουν περισσότερη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις με τους συναδέλφους και τους υπαλλήλους τους, είναι πιο ικανές ηγέτιδες από τους άνδρες και αυτό διότι από τη φύση μας έχουμε επικοινωνιακές δεξιότητες και μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις με ευαισθησία.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα