Τα μυστικά της επιτυχίας

30.07.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Στην πραγματικότητα η επιτυχία είναι απλή υπόθεση και όχι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Είτε προσδίδεις στην επιτυχία την έννοια της επαγγελματικής καταξίωσης είτε θέλεις να έχεις μια επιτυχημένη οικογενειακή και προσωπική ζωή, μάθε ποια είναι τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

11 βήματα οδηγούν στην επιτυχία

Βήμα 1ο: Μάθε να αναγνωρίζεις την επιτυχία γύρω σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις είναι να αναγνωρίζεις την επιτυχία των ανθρώπων που σε περιβάλλουν και να οπλιστείς με θέληση, προσπάθεια, αποφασιστικότητα και στόχους. Εάν περιβάλεσαι από άτομα με κίνητρα και φιλοδοξίες το πιθανότερο είναι πως κι εσύ θα ακολουθήσεις το καλό παράδειγμα προσπαθώντας για το καλύτερο ακόμη και αν χρειαστεί να μοχθήσεις γι΄αυτό.

Βήμα 2ο: Προσδιόρισε την επιτυχία και θέσε στόχους

Το δεύτερο βήμα είναι να προσδιορίσεις την έννοια της επιτυχίας στη ζωή σου. Δεν πρόκειται να προσεγγίσεις την επιτυχία αν εσύ η ίδια δε γνωρίζεις τι είναι αυτό που θέλεις να καταφέρεις για να νιώθεις καταξιωμένη. Καθένας θέτει διαφορετικούς στόχους στη ζωή και πολύ διαφορετικές απόψεις περί καταξίωσης. Συνεπώς, οφείλεις να θέσεις προσωπικούς, συγκεκριμένους και αντικειμενικούς στόχους προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν για παράδειγμα πλησιάζει η κρίση για την επαγγελματική σου ανέλιξη, υπέγραψε «συμβόλαιο» με τον εαυτό σου πως θα προσπαθήσεις να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου κατά 30%. Ακόμη και αν το ποσοστό είναι μικρότερο, η επιτυχία αυτή θα σε γεμίσει με αυτοπεποίθηση, που είναι βασικό «συστατικό» της επιτυχίας.

Βήμα 3ο: Βρες το στόχο της ζωή σου

Να θυμάσαι πάντα πως εάν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο στόχο που θέλεις να πετύχεις δεν μπορείς να στοχεύσεις σε τίποτα. Σίγουρα το να ολοκληρώσεις με επιτυχία κάθετί που αναλαμβάνεις μπορεί να αναγνωριστεί ως επιτυχία, δε θα σου δίνει όμως ικανοποίηση. Σκέψου τι είναι αυτό που θα σε έκανε να νιώσεις ευτυχισμένη, ποιος είναι ο σκοπός στη ζωή σου, τι σου δίνει κίνητρα να προχωρήσεις; Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα θα βρεις το δρόμο προς την επιτυχία είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε και προσωπική.

Βήμα 4ο: Θέσε χρονικά όρια

Εάν δεν έχεις θέσει χρονοδιάγραμμα μην περιμένεις να πετύχεις κάποιον στόχο. Η ασάφεια και η χαλαρότητα ευνοεί την καθυστέρηση και την… οκνηρία.

Βήμα 5o : Εξέλιξη, εξέλιξη, εξέλιξη

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εντοπίσεις τις βασικές δεξιότητές σου και να τις εξελίξεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν για παράδειγμα θέλεις να γίνεις καλή ομιλήτρια θα χρειαστείς λεκτικές δεξιότητες. Μελέτησε το πώς κινούνται και φέρονται οι άνθρωποι που θεωρείς επιτυχημένους και μάθε πράγματα από αυτούς. Τι προσόντα έχουν και πως τα χρησιμοποίησαν για να καταξιωθούν;

Βήμα 6ο : Ανέλαβε ρίσκα

Μη φοβάσαι να ρισκάρεις όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται κάτι. Αν δεν πάρεις ρίσκα, δεν πρόκειται ποτέ να εξελιχθείς και να πετύχεις. Να θυμάσαι πάντως πως οι ευκαιρίες δεν έρχονται σαν «μάνα εξ ουρανού» αλλά εσύ πρέπει να τις κυνηγήσεις και να τις αξιοποιήσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να ενεργείς απερίσκεπτα και πριν πάρεις οποιοδήποτε ρίσκο μελέτησε σωστά τις πιθανότητες, τους κινδύνους και τη ζημία που θα έχεις σε περίπτωση που χάσεις.

Βήμα 7ο: Ξεκίνα να επιλύεις προβλήματα

Μην πελαγώνεις μπροστά σε κάθε πρόβλημα και δυσκολία. Προσπάθησε να βρίσκεις εναλλακτικούς τρόπους για να πετύχεις τους στόχους σου. Στην επιτυχία δεν οδηγεί μονάχα ένας δρόμος αλλά πολλοί. Μάθε να τους αναγνωρίζεις και ακολούθησε τους. Κάθε λαβύρινθος έχει έξοδο, το ζήτημα είναι να ακολουθήσεις το μίτο για την βρεις!

Βήμα 8ο : Μην τα παρατάς

Οπλίσου με αντοχή και μην απογοητεύεσαι όταν συναντάς δυσκολίες. Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι περισσότεροι από όσους θεωρείς επιτυχημένους έχουν αποτύχει πολλάκις πριν μπορέσουν να προσεγγίσουν τους στόχους τους. Μάθε να κερδίζεις πείρα και γνώση από κάθε σου αποτυχία και συνέχισε πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη από ποτέ.

Βήμα 9ο : Συγκέντρωσε πληροφορίες

Μάθε να ακούς και να παρατηρείς, κάτι που θα σου δώσει τη απαραίτητη γνώση και εμπειρία για να πετύχεις τους στόχους σου. Δέξου πως πολλές φορές η ζωή είναι άδικη και σταμάτα να σπαταλάς το χρόνο για να σκέφτεσαι τις κακοτοπιές και τις αδικίες που έχεις συναντήσει. Εστιάζοντας στα αρνητικά δεν κερδίζεις τίποτα. Μάθε να αποκομίζεις τα θετικά από κάθε τι αρνητικό και χρησιμοποίησε τη γνώση που έχεις αποκομίσει προς όφελός σου.

Βήμα 10ο : Αποδέξου την αποτυχία

Πίσω από κάθε αποτυχία κρύβεται μια μελλοντική επιτυχία. Για να καταλάβεις αυτή τη θεωρία σκέψου πως ο άνθρωπος δημιούργησε τα αεροπλάνα όταν κατανόησε πως δεν μπορούσε ο ίδιος να πετάξει.

Να θυμάσαι,,,

Να θυμάσαι:

* Δεν θα χαρούν όλοι με την επιτυχία σου γι’ αυτό να είσαι αρκετά προσεκτική. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, συνάδελφοι και συνεργάτες που θα ζηλέψουν ή θα προσπαθήσουν να σου βάλουν τρικλοποδιές στο δρόμο προς την επιτυχία. Να είσαι λοιπόν προετοιμασμένη για απογοητεύσεις

* Η επιτυχία δεν θα έρθει ποτέ με τη δύναμη της θέλησης και μόνο. Χρειάζεται κόπο και προσπάθεια. Ακόμη και αν η μια αποτυχία ακολουθεί την άλλη, προσπάθησε ξανά και ξανά μέχρι να δεις αποτελέσματα.