Κάνε το άγχος σου "κλειδί" για επιτυχία

12.08.2016
Μπορεί το άγχος να μας οδηγήσει στην επιτυχία; Κι όμως μπορεί, αρκεί να είναι σε λογικά επίπεδα και να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σαν κινητήριο μοχλό!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Παρά τη δυσφορία που δημιουργεί και όλα τα αρνητικά συναισθήματα, σε ένα βαθμό η αγωνία μας να πετύχουμε και να φανούμε αξιόπιστοι στην εργασία μας, μας κάνει περισσότερο παραγωγικούς. Όπως μάλιστα λένε οι ψυχολόγοι το αποκορύφωμα της απόδοσής μας βρίσκεται μεταξύ άγχους και αισιοδοξίας.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως το άγχος για την απόδοσή μας, μας κρατά σε εγρήγορση και βελτιώνει την παραγωγικότητά μας βοηθώντας μας να ξεπερνάμε τυχόν εμπόδια και να ολοκληρώνουμε την εργασία μας μέσα στα χρονικά περιθώρια ενώ η υπεραισιοδοξία και η τελειομανία μπορεί να μας κάνει να χρονοτριβούμε. Παρά τη δυσφορία λοιπόν και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα, τελικά το άγχος μπορεί και να μας ωφελήσει.

Μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι που επειδή υποσυνείδητα έχουν κατανοήσει αυτόν τον μηχανισμό, «πλάθουν» ανύπαρκτες αγχωτικές καταστάσεις για να αισθανθούν την πίεση, να παρακινηθούν και να γίνουν ανταγωνιστικοί και το καταφέρνουν.

Για να καταλάβεις τον μηχανισμό σκέψου τους αθλητές. Οι προπονητές, πριν από κάθε αγώνα προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους έχουν στην «τσίτα». Τους ενθαρρύνουν μεν αλλά δεν τους αφήνουν να επαναπαυθούν, τονίζοντας πως πρέπει να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Με άλλα λόγια τους «αγχώνουν» για να τους παρέχουν ένα ακόμη κίνητρο για μεγιστοποίηση της προσπάθειας.

Το παν είναι η χρυσή τομή

Η δυσκολία έγκειται στην εύρεση της χρυσής τομής, του σημείου αυτού δηλαδή μέχρι το οποίο το άγχος είναι υγιές για την ψυχική μας ισορροπία. Κι αυτό διότι αν ξεφύγει από τον έλεγχό μας το άγχος μπορεί να απειλήσει την υγεία μας.

Η συσσώρευση άγχους είναι στην ουσία κάτι αντίστοιχο με τη λάβα του ηφαιστείου και την έκρηξη. Το συνεχές και συσσωρευμένο άγχος μας δημιουργεί τοξικά συναισθήματα και είναι νοσηρο. Κρίσεις πανικού, διαρκής ανησυχία αλλά και καταστάσεις όπως η διπολική διαταραχή είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του μακροχρόνιου κι έντονου στρες.

Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις το υπερβολικό στρες λειτουργεί αντίστροφα και κατασταλτικά. Αντί να μας κινητοποιεί, οδηγεί σε μια πιο παθητική στάση και συμπεριφορά. Το κλειδί με άλλα λόγια είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας και να το εκτονώνουμε προς όφελός μας.

Πως μπορείς όμως να πετύχεις τη μέση λύση έτσι ώστε το αρχικό συναίσθημα πανικού να διοχετευτεί σε παραγωγική ενέργεια; Κάθε φορά που αγχώνεσαι, αντί να σκέφτεσαι πώς θα τα καταφέρεις, απλά ξεκίνα να κάνεις τη δουλειά! Γλιτώνεις κόπο, χρόνο αλλά και στρες!