Η ακαταστασία σε κάνει δημιουργική

30.04.2016
Η εργασία σε ένα ακατάστατο περιβάλλον μπορεί κάνει πιο δημιουργική αλλά από την άλλη ένα καθαρό γραφείο σημαίνει ότι είσαι πιο γενναιόδωρη. Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Πλέον έχεις μια ακόμη δικαιολογία να λες στους συναδέλφους για να μη συγυρίζεις το γραφείο σου. Δεν είσαι ακατάσταστη, ούτε ακαμάτρα, απλά το κάνεις για να σου έρθει η έμπνευση! Και για του λόγου το αληθές μπορείς να τους το αποδείξεις παραθέτοντας τα ευρήματα της παρακάτω έρευνας.

Κερδίζεις σε δημιουργία, χάνεις σε υγεία

Διότι μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται πως τακτοποιημένο γραφείο σημαίνει καθαρό μυαλό αλλά η έρευνα άλλα δείχνει. Οι ερευνητές αποφάνθηκαν: Η ακαταστασία του γραφείου σε κάνει... σπίθα, δίνοντάς σου ενδιαφέρουσες και δημιουργικές ιδέες όταν τα βρίσκεις σκούρα. Σε οπλίζει δηλαδή με φαντασία και δημιουργικότητα αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την παραγωγικότητά σου. Κι αυτό ίσως εξηγεί τις επιδόσεις επιτυχημένων επιστημόνων όπως για παράδειγμα ο Αινστάιν που δε φημίζονταν και τόσο για τη νοικοκυροσύνη τους.

Από την άλλη βέβαια, όπως και με τα περισσότερα πράγματα, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις κι αυτό γιατί στην αντίπερα όχθη, η τάξη και η καθαριότητα σου χαρίζουν υγεία και γεναιοδωρία ενώ σε βοηθούν να κρατήσεις τη φόρμα σου ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Τι έδειξε το πείραμα

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα που διεξήγαν την έρευνα, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μετά τη διενέργεια ενός απλού πειράματος. Χρησιμοποίησαν δύο ίδια γραφεία, στο ίδιο σημείο, όπου είχαν ακριβώς τον ίδιο προσανατολισμό, θέα και φως. Το ένα ήταν συγυρισμένο και με όλα τα αντικείμενα τοποθετημένα με τάξη ενώ το σεύτερο γραφείο είχε πάνω διασκορπισμένα όλα τα αντικείμενα και τον εξοπλισμό. Οι εθελοντές έκατσαν σε ένα από τα δύο γραφεία, για να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν το πείραμα.

Κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου τους ζητήθηκε να δώσουν χρήματα για φιλανθρωπία και τους προσφέρθηκε φρούτο ή γλυκό. Αυτοί που βρίσκονταν στο τακτοποιημένο γραφείο, έδειξαν μεγαλύτερη προθυμία από τους υπόλοιπους να δώσουν κάποιο χρηματικό ποσό για καλό σκοπό ενώ επέλεξαν το φρούτο αντί του γλυκού.

Όσον αφορά όμως το πείραμα της δημιουργικότητας κατέγραψαν πολύ καλύτερα σκορ. Και στις δύο ομάδες ζητήθηκε να δώσουν ιδέες για 10 χρήσεις που θα μπορούσε να έχει ένα μπαλάκι του πινγκ πόνγκ. Και οι δύο ομάδες έδωσαν ίσο αριθμό απαντήσεων, με τη διαφορά πως όσοι βρίσκονταν στο ακατάστατο γραφείο είχαν πιο δημιουργικές κι εμπνευσμένες ιδέες.

Πες μου τι δουλειά κάνεις, να σου πως αν κάνει να είσαι ακατάστατη

Με άλλα λόγια η ακαταστασία μπορεί να βοηθήσει σε επαγγέματα που χρειάζεται φαντασία και δημιουργικότητα αφού μια ματιά στον σωρό μπορεί να δώσει ιδέες. Από την άλλη όμως όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με αριθμούς και υπολογισμούς, όπου χρειάζεται να είμαστε λογικοί κι όχι ευφάνταστοι καλύτερα θα ήταν να εργαζόμαστε σε ένα συγυρισμένο και τακτοποιημένο γραφείο.

Οι ερευνητές τώρα εξετάζουν κατά πόσο τα παραπάνω ευρήματα μπορούν να έχουν εφαρμογή και στο Ίντερνετ, όσον αφορά την ευταξία και οργάνωση μιας ιστοσελίδας. Τα πρώτα πάντως ευρήματα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως το πώς διαχειριζόμαστε το χώρο μας, είτε αυτό είναι το γραφείο, το αυτοκίνητο, το σπίτι ή και τον υπολογιστή μας, μας επηρεάζει ποικιλοτρόπως.

Άλλο τάξη κι άλλο καθαριότητα. Μη τα συγχέεις

Σε κάθε περίπτωση πάντως να ξεχνάς πως άλλο τάξη κι άλλο καθαριότητα. Αν λοιπόν δεν είσαι λάτρης της οργάνωσης, τουλάχιστον μην παραμελείς την υγιεινή του χώρου τόσο για την υγεία σου, όσο και σε ένδειξη σεβασμού προς τον όποιο συνάδελφο ή συγκάτοικο.