Είναι υγιές το παιδί σου;

11.06.2015
Απλοί έλεγχοι που πρέπει να κάνει κάθε γονιός, ώστε να εντοπίσει εγκαίρως ενδεχόμενα προβλήματα του παιδιού του…

Κενώσεις

Παρακολούθησε καθημερινά τις κενώσεις του παιδιού, όσον αφορά τη συχνότητα και τη δυσκολία τους. Εάν διαπιστώσεις ή σου παραπονεθεί για υδαρείς κενώσεις ή, αντίθετα, δυσκολία στην κένωση, αραιή συχνότητα ή δυσκοιλιότητα, συμβουλεύσου τον παιδίατρό του.

Χρώμα δέρματος

Παρατήρησέ το σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ενημέρωσε αμέσως τον παιδίατρό του όταν το δέρμα του είναι ωχρό ή έχει κιτρινίσει απότομα.

Όραση

Παρατήρησε συνήθειες που μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχές στην όραση (π.χ. βλέπει τηλεόραση από πολύ κοντά ή κοιτάζει την οθόνη από κάτω προς τα πάνω, καθισμένο ή ξαπλωμένο στο πάτωμα.

Γεννητικά όργανα

Πριν από τα 10 χρόνια στα κορίτσια και πριν από τα 11 στα αγόρια και μέχρι την εφηβεία, η μητέρα ή ο γονιός του ίδιου φύλου πρέπει να παρατηρεί τακτικά εάν το παιδί έχει εμφανίσει πρώιμη τρίχωση στα γεννητικά όργανα.

Ανάπτυξη

Κάθε έξι μήνες να μετράς το ύψος αλλά και το βάρος του παιδιού και να τα συγκρίνεις με τις εκατοστιαίες καμπύλες ανάπτυξης στο βιβλιάριο υγείας του. Απευθύνσου στον παιδίατρο εάν το ύψος του είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις καμπύλες ανάπτυξης, όταν οι τελευταίες δύο μετρήσεις δεν δείχνουν διαφορά ή η διαφορά είναι ελάχιστη, εάν ο ρυθμός με τον οποίο ψηλώνει αρχίσει ξαφνικά να μειώνεται ή όταν το σωματικό του βάρος αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το ύψος του.

Σπονδυλική στήλη

Μετά την ηλικία των 10 χρόνων και κάθε έξι μήνες ζήτησε από το παιδί να κάνει επίκυψη (κάμψη κορμού προς τα μπρος) και δες εάν η σπονδυλική του στήλη φαίνεται «ίσια». Εάν γέρνει προς τη μια μεριά ή έχεις οικογενειακό ιστορικό σκολίωσης και το παιδί διαμαρτύρεται συχνά για πόνους στη μέση ή στις ωμοπλάτες, επισκεφθείτε ορθοπεδικό.


Προσοχή στη χοληστερίνη

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα σειράς ερευνών οι οποίες δείχνουν αύξηση του αριθμού των παιδιών με υψηλότερη χοληστερίνη από το επιθυμητό. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης συσχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών στην ενήλικη ζωή και μάλιστα σε μικρότερες ηλικίες. Τα παιδιά με ανεβασμένη χοληστερίνη είναι συνήθως παχύσαρκα ή προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό υψηλής χοληστερίνης. Αυτό αποδίδεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες όσο και στο γεγονός ότι το διατροφικό περιβάλλον είναι κοινό για όλη την οικογένεια, επομένως επηρεάζει όλα τα μέλη της.

Συμβουλή: Η υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά μπορεί να προληφθεί ή να ελεγχθεί επιτυχώς με έναν πιο δραστήριο σωματικά τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες (ισορροπημένη διατροφή, μείωση ζωικών και trans λιπαρών κ.ά.), που συντελούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας.
Προσοχή! Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι δεν υποκαθιστούν τον τακτικό ιατρικό έλεγχο. Σε κάθε υποψία προβλήματος, να απευθύνεσαι αμέσως στον παιδίατρο.