Θα ακολουθούσε το παιδί σου έναν άγνωστο; Βίντεο που σοκάρουν

23.02.2016
"Μη μιλάς σε αγνώστους". Είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Κατά πόσο όμως αυτό γίνεται κατανοητό; Πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να ακολουθήσει έναν άγνωστο ή ακόμη χειρότερα να μπει μέσα στο φορτηγάκι του;

Δύο κοινωνικά πειράματα σοκάρουν με το πόσο εύκολο είναι τελικά ν΄αποπλανηθεί ένα παιδί, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση και η συνεχής επαγρύπνηση.

Στο πρώτο βίντεο εμφανίζεται ένας νεαρός με ένα σκυλάκι στην αγκαλιά, σε μια παιδική χαρά. Πρώτα μιλάει με τις μαμάδες για να λάβει την απαραίτητη άδεια να πλησιάσει τα παιδάκια και στη συνέχεια προσεγγίζει τα μικρά με... δόλωμα το συμπαθητικό τετράποδο.

Δες τι συμβαίνει...

Όπως διαβεβαιώνουν στην κάμερα όλες οι μαμάδες έχουν μιλήσει στα παιδιά τους για τους κινδύνους που παραμονεύουν και τους έχουν κατραστήσει σαφές πως ποτέ δε μιλάμε σε έναν άγνωστο και σε καμία περίπτωση δεν τον ακολουθούμε. Ειναι μάλιστα σίγουρες πως τα βλαστάρια τους όχι μόνο δε θα ακολουθήσουν τον άγνωστο άνδρα αλλά θα τρέξουν κατυεθείαν στη μανούλα να αναφέρουν το γεγονός. Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει από το παραπάνω σενάριο.

Ο άνδρας πλησιάζει τα παιδάκια που παίζουν, τα χαιρετά και τους πιάνει κουβέντα με αφορμή το σκυλάκι. Αφού κερδίσει τη συμπαθειά τους, τους λέει πως λίγο έξω από την παιδική χαρά έχει κι άλλα κουταβάκια και τα προτρέπει να πάνε μαζί του για να δουν τα αξιαγάπητα κατοικίδια. Είναι απλά σοκαριστικό το πόσο εύκολα τα παιδιά ακολουθούν έναν εντελώς άγνωστο άνδρα.

Ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι πως με την ίδια ευκολία τα παιδάκια μπαίνουν μέσα στο φορτηγάκι ενός πωλητή με την υπόσχεση πως θα έχουν δωρεάν παγωτό. Δες το βίντεο στην επόμενη σελίδα και θα καταλάβεις τι εννοούμε.

Το δόλωμα και σε αυτή την περίπτωση είναι κάτι που λατρεύουν τα παιδιά, κατά τα πρότυπα της καραμέλας που προσφέρει ένας άγνωστος. Δίχως καν να το σκεφτούν - με μια μόνο εξαίρεση - τα παιδάκια μπαίνουν μέσα στο φορτηγάκι για να πάρουν το δώρο τους, παγωτά χωρίς να πληρώσουν.

Πώς μπορείς να προφυλάξεις τα παιδιά;

Ο μόνος τρόπος για να προφυλάξεις τα παιδιά είναι η συνεχής επαγρύπνιση αλλά και ενημέρωση για τους κινδύνους που παραμονεύουν. Με απλά παραμυθάκια κι άλλα εργαλεία δίδαξέ τους γιατί δεν πρέπει ποτέ ν΄ακολουθούμε κάποιον άγνωστο αλλά και πώς να βάζουν όρια.

Η καμπάνια της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης μας δίνει το υλικό για να το κάνουμε. Με γνώμονα τον "Κανόνα των εσωρούχων" όπως ονομάζεται η νέα καμπάνια, το παιδί μαθαίνει που σταματά το αθώο τρυφερό χάδι και πότε πρέπει να μιλήσει στους γονείς.

Ο Κανόνας των εσωρούχων είναι ένας απλός τρόπος που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν και που να στραφούν για βοήθεια. Κι όλα αυτά γίνονται με τρόπο κατανοητά προς τα παιδιά, με τη βοήθεια των κινούμενων σχεδίων (μπορείς να δεις το βίντεο στο τέλος του άρθρου) και του παραμυθιού.

Μάθε περισσότερα για τον κανόνα των εσωρούχων και κατέβασε το βίντεο και το παραμυθάκι εδώ.

Διάβασε επίσης:

Πώς θα αναγνωρίσεις τον παιδόφιλο; Συμβουλές από την ΕΛΑΣ

Παραμυθάκια για να διδάξεις τα παιδιά