Προσοχή σε τηλεόραση, κινητό & Διαδίκτυο

21.01.2016
Eίναι οι αγαπημένες συνήθειες παιδιών και εφήβων. Ωστόσο η ιδιαίτερη επιρροή και η γοητεία που ασκούν μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Οι κίνδυνοι του Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο και διασκεδαστικό. Ωστόσο ενέχει κίνδυνους, ανάμεσά τους η παρακολούθηση ή/και η διακίνηση βίαιων εικόνων και πορνογραφικού υλικού, η προσέγγιση από άλλους χρήστες με σκοπό τον εκφοβισμό, τον εκβιασμό, τη σεξουαλική συνεύρεση, η παραπληροφόρηση, η δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών, ο εθισμός (εξάρτηση).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ: Κάνε μια σχετική κουβέντα με το παιδί σου, ενημέρωσέ το για τις ωφέλειες και τους πιθανούς κινδύνους, δίδαξέ το πώς να το χρησιμοποιεί ορθολογικά και –κυρίως– θέσε αυστηρούς κανόνες για τη χρήση του.

Σερφάρει με τις ώρες; Πότε να ανησυχήσεις

Κατεβάζει τραγούδια, βίντεο, ταινίες, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι οι αγαπημένες του... Οι πολλές ώρες στον υπολογιστή μπορεί να φέρουν τα παιδιά προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όπως αυτή του εθισμού στο Διαδίκτυο.

Μπες λοιπόν σε υποψίες αν το παιδί:

  • Δεν μπορεί να διακόψει τη χρήση του υπολογιστή, ακόμα κι εάν το επιθυμεί.
  • Μένει χωρίς ύπνο και συνεχίζει ενώ έχει εξαντληθεί.
  • Απομονώνεται, γίνεται βίαιο ή/και μελαγχολικό.
  • Παραμελεί τον εαυτό του, αδιαφορεί για την καθημερινή του υγιεινή.
  • Ξεχνά να πιει νερό ή να φάει φαγητό ή, αντίθετα, καταναλώνει ανθυγιεινά τρόφιμα χωρίς όριο.
  • Απουσιάζει συχνά από το σχολείο ή το διακόπτει.
  • Έχει έντονο αίσθημα ξηρότητας στα μάτια, νιώθει συχνά πονοκεφάλους ή/και ημικρανίες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ: Καλό είναι η ενασχόληση γενικά με τον υπολογιστή να μην υπερβαίνει τις 2 ώρες ημερησίως και τουλάχιστον για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά να γίνεται παρουσία σου.

  • Ενημερώσου από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (http://www.saferinternet.gr/) για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
  • Αν ανησυχείς ότι το παιδί σου έχει εθιστεί στο Διαδίκτυο, απευθύνσου στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ: 800 11 800 15 (χωρίς χρέωση).

Η πολλή τηλεόραση παχαίνει

Οι αυξημένες ώρες τηλεθέασης σχετίζονται τόσο με την ελάττωση του επιπέδου των σωματικών δραστηριοτήτων όσο και με την αρνητική επιρροή των διαφημιστικών μηνυμάτων στις διατροφικές αντιλήψεις, στις καταναλωτικές συνήθειες και στη συμπεριφορά των παιδιών. Συχνό επίσης είναι το φαινόμενο της κατανάλωσης τροφίμων, συνήθως ανθυγιεινών σνακ, κατά τις ώρες της τηλεθέασης. Όταν όμως το παιδί τρώει βλέποντας τηλεόραση, το κάνει συνήθως με μηχανικό τρόπο, δεν νιώθει εγκαίρως το αίσθημα κορεσμού και τρώει πολύ περισσότερο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ: Οι ειδικοί συστήνουν τα παιδιά να βλέπουν το πολύ 1-2 ώρες τηλεόραση ημερησίως και μόνο προγράμματα ελεγμένου περιεχομένου.

Πώς χρησιμοποιούν τα παιδιά σου το κινητό;

Στη χώρα μας το 90% των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών χρησιμοποιεί το κινητό των γονιών του, ενώ το 35% ηλικίας 9-10 ετών και το 90% των εφήβων έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, όπως οι ειδικοί τονίζουν: επειδή το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία ακόμα και όταν δεν μιλάμε, δεν θα πρέπει να δίνεται χωρίς λόγο στα παιδιά. Και φυσικά όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας. Ποια είναι αυτά;

  • Φορτίζουμε το κινητό μακριά μας, όχι δίπλα στο κρεβάτι μας και αποφεύγουμε την επαφή του με το σώμα μας.
  • Μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο με bluetooth ή ακουστικό, ώστε να λαμβάνουμε μικρότερη ακτινοβολία.
  • Και ασφαλώς δεν αφήνουμε ποτέ κινητό στο παιδικό δωμάτιο ή στο παιδικό καροτσάκι, δίπλα στο βρέφος.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 163

Update: Ιανουάριος 2016.