2ο παιδί: Πώς αλλάζει τη ζωή σου

06.03.2016
Είχες ήδη έν παιδάκι και σκέφτηκες: άλλο ένα, δε θα είναι μεγάλη η διαφορά. Σωστά; Κι όμως ίσως δεν είναι τόσο εύκολο όσο αρχικά νόμιζες. Ειδικά οι πρώτες εβδομάδες είναι πραγματικά πρόκληση.

Ο προσωπικός χρόνος μειώνεται ακόμη περισσότερο

Νόμιζες πως ο χρόνος είναι περιορισμένος ή ίσως κι ανύπαρκτος με το που απόκτησες το πρώτο σου παιδάκι; Με το 2ο θα διαπιστώσεις πως τα πράγματα μπορεί να γίνουν κατά πολύ χειρότερα... Αν πριν απολάμβανες έστω και τον ελάχιστο ελεύθερο/προσωπικό χρόνο όταν το μικρό έβλεπε παιδικά προγράμματα ή πήγαινε στον βρεφονηπιακό σταθμό, τώρα αντιλαμβάνεσαι πως ακόμη κι όταν το πρωτότοκο λείπει, μένεις πίσω με ένα μωράκι που πρέπει να θηλάσεις και να φροντίσεις. Προσωπικός χρόνος: μηδέν.

Ο ύπνος γίνεται ακόμη πιο... περίπλοκος

Οι περισσότερες νύχτες θα κυλήσουν ως εξής: το ένα πέφτει για ύπνο, το άλλο ξυπνάει. Κι όταν επιτέλους το ένα θα κοιμηθεί, το άλλο θα ξυπνήσει. Ανάμεσα σε αλλαγές πάνας, κρυολόγημα και εφιάλτες παίρνεις κλεφτούς υπνάκους που δεν ξεπερνούν την ώρα. Συνήθισέ το! Τα πρώτα χρόνια έτσι θα κυλήσουν.

Το multitasiking έχει λάβει άλλο νόημα

Αν νόμιζες πως ήσουν καλή στο multitasking καταφέρνοντας να κάνεις πολλά πράγματα παράλληλα, τώρα θα διαπιστώσεις πως δεν είχες φτάσει τα όριά σου. Θα νιώσεις σαν να είσαι σε θέση να παίζεις 14 μουσικά όργανα παράλληλα χρησιμοποιώντας κάθε σπιθαμή του σώματός σου. Φτιάχνεις φαγητό, ετοιμάζεις το μωρό για μπανάκι, ντύνεις το άλλο παιδί, απαντάς σε τηλέφωνα και σε e-mails και παράλληλα ετοιμάζεσαι για θηλασμό.. Πώς τα καταφέρνεις; Ούτε η θεά Κάλι να ήσουν...

Η γυμναστική έγινε παρελθόν

Μπορεί ως single να μην έχανες μάθημα pilates, yoga, αεροβικής ή όποιου άλλου προγράμματος γυμναστικής αλλά πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πού να προλάβεις η μάνα με δύο παιδιά να τα βολέψεις όλα; Και πού αντοχές για γυμναστήρια; Μην πανικοβάλεσαι. Ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα

Με δύο παιδιά δεν υπάρχει πρόγραμμα! Κάθε ημέρα είναι και μια πρόκληση ενώ δύσκολα μπορείς να προγραμματίσεις το οτιδήποτε. Όσο "freak" κι αν είσαι με τον έλεγχο και τον προγραμματισμό, δύο παιδιά σε αναγκάζουν να γίνεις πιο χαλαρή και να αφήσεις την ημέρα να κυλάει γιατί το πρόγραμμα πάντα θα χαλάει.

Σημείωση:
Αν έχεις ήδη δύο παιδάκια τα παραπάνω σου φαίνονται γνώριμα. Αν πάλι όχι, πιθανότατα να σε φοβήσουν. Αν όμως ρωτήσεις οποιαδήποτε μανούλα θα σου πει με βεβαιότητα πως ακόμη κι αν γύρναγε το χρόνο πίσω και πάλι θα έκανε το δεύτερο παιδί. Τα παιδιά είναι ευτυχία κι η κούραση που φέρνουν μόνο ως γλυκιά μπορεί να χαρακτηριστεί.