Ν΄αφήνεις το μωρό να κλαίει; Μήπως του κάνει κακό;

27.05.2016
Είναι ένα θέμα που προβληματίζει πολλούς νέους γονείς. Να αφήνεις το μωρό να κλαίει; Όπως λένε τώρα οι ειδικοί δε χρειάζεται τόσο άγχος και το κλάμα - σε ένα βαθμό φυσικά - ίσως να είναι και ευεργετικό βελτιώνοντας τον ύπνο των ανήσυχων βρεφών.

Αφήνοντας το μωράκι να κλαίει στην πραγματικότητα βελτιώνει τον ύπνο του και του προσφέρει καλύτερη ξεκούραση. Ο αναπληρωτής καθηγητής Μάικλ Γκράντισαρ από το Πανεπιστήμιο Flinders διαπίστωσε πως το ελεγχόμενο κλάμα δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις, παρά την ανησυχία των γονέων.

Τι εννοούμε όταν λέμε ελεγχόμενο κλάμα;

Πρόκειται για την εκπαίδευση στον ύπνο, μια τεχνική που εφαρμόζεται όταν τα μωράκια αλλά και τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Η τεχνική - αν και κάπως σπαρακτική για μια μαμά - συνίσταται στο να αφήνεις το μωράκι να κλαίει για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν το πάρεις αγκαλιά ή του δώσεις χάδια παρηγορητικά. Ο στόχος είναι σταδιακά να σταματήσει το κλάμα και να αρχίσουν να πέφτουν για ύπνο από μόνα τους.

Τι έδειξε η έρευνα: Δύο τεχνικές για να κοιμάται πιο εύκολα το μωρό

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο κοινές τεχνικές κατάρτισης ύπνου σε 43 βρέφη ηλικίας από έξι μηνών μέχρι 16 μηνών, τα οποία παρουσίαζαν προβλήματα ύπνου τη νύχτα.

Η μια ομάδα χρησιμοποίησε το ελεγχόμενο κλάμα - βγήκαν δηλαδή από το δωμάτιο ύπνου και δεν επέστρεψαν κατευθείαν με το που άκουσαν το κλάμα αλλά περίμεναν μήπως το μωρό σταματήσει. Αλλά κι όταν έμπαιναν στο δωμάτιο τους επιτρεπόταν να παρηγορήσουν το μωρό αλλά όχι να το πάρουν αγκαλιά.

Μια δεύτερη μέθοδος ήθελε σταδιακά να επεκτεινόταν ο χρόνος που το μωράκι έπεφτε για ύπνο έτσι ώστε να κουράζεται και να κοιμάται πιο εύκολα. Στην αρχή η ώρα ύπνου μετατέθηκε κατά 15 λεπτά και αν τα προβλήματα συνεχίζονταν αυξάνονταν τα λεπτά.

Μετά από τρεις μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα μωρά και στις δύο περιπτώσεις ήταν σε θέση να κοιμούνται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο και με λιγότερο κλάμα ενώ ξυπνούσαν πιο αραιά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μήπως αυτό προκαλεί στρες στα μωράκια;

Το μεγαλύτερο επιχείρημα των επικριτών της τεχνικής αυτής είναι πως προκαλεί στρες στα μωράκια και επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό τους. Σύμφωνα με τον ερευνητή που διεξήγαγε τη μελέτη όμως δεν υπήρξαν τέτοια στοιχεία. Δείγματα από το σάλιο των μωρών έδειξαν φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης - της λεγόμενης ορμόνης του στρες, η οποία μάλιστα μειώθηκε μέσα στους τρεις μήνες ελεγχόμενου κλάματος. Αλλά και κατά την εξέτασή τους, ένα χρόνο αργότερα δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα συναισθηματικά ή συμπεριφορικά όπως για παράδειγμα προσκόλληση ή όποια άλλα.

Ποιά είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος;

Όπως λέει ο καθηγητής Gradisar ο συνδιασμός των δύο τεχνικών είναι το κλειδί και συστήνει στους γονείς να μεταθέτουν σταδιακά το χρόνο κατάκλισης και να μην σπεύδουν να παίρνουν αγκαλιά το μωράκι με το που αρχίσει το κλάμα.