Οι ψείρες πάνε... κατασκήνωση

16.06.2016
Δες πώς θα προστατεύσεις τα κεφάλια των παιδιών σου από τα ενοχλητικά παράσιτα, που δεν διστάζουν να τα... επισκεφθούν και το καλοκαίρι στις ομαδικές τους εξορμήσεις, και κυρίως στην κατασκήνωση!

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τις ψείρες με το φθινόπωρο και την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όμως και τώρα που είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού τα ενοχλητικά αυτά παράσιτα βρίσκουν τρόπους να... επισκέπτονται τα κεφαλάκια των μικρών μας. Και ασφαλώς ένας από τους αγαπημένους τους προορισμούς είναι οι παιδικές κατασκηνώσεις! Ναι, καλά διάβασες!

Όπως δείχνουν οι στατιστικές, οι ψείρες του κεφαλιού, που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στον παιδόκοσμο, εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα και στους χώρους των κατασκηνώσεων, καθώς βρίσκουν σε αυτούς προσφορο έδαφος. Πάρε, λοιπόν, από τώρα τα μέτρα και τις... αποστάσεις σου.

Ποια μέτρα θα βοηθήσουν το παιδί προληπτικά;

Στον τομέα της πρόληψης βασικός κανόνας είναι οι άριστες συνθήκες υγιεινής, καθώς και η τακτική παρακολούθηση του παιδιού.

  • Aν και οι υπεύθυνοι λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, για παν ενδεχόμενο να βεβαιωθείς ότι το παιδί σου δεν έχει ψείρες πριν το στείλεις και, αν είναι δυνατόν, φρόντισε να μην έχει πολύ μακριά μαλλιά εκείνη την περίοδο.
  • Συμβούλευσε επίσης το παιδί να μην χρησιμοποιεί βούρτσες, χτένες και καπέλα που ανήκουν σε άλλους.
  • Εξέτασε με σχολαστικότητα το κεφάλι του καθε φορά που το επισκέπτεσαι. Έτσι θα αντιληφθείς το πρόβλημα εγκαίρως, πριν δηλαδή οι ψείρες γεννήσουν τα αβγά τους (τις λεγόμενες «κόνιδες») στα μαλλιά του παιδιού.

Να θυμάσαι:

Το παιδί που έχει κολλήσει ψείρες εμφανίζει έντονη φαγούρα σε όλο το τριχωτό μέρος του κεφαλιού, ιδιαίτερα δε πάνω από το σβέρκο και πίσω από τα αυτιά.

Και αν γυρίσει από την κατασκήνωση με ψείρες;

  • Από τη στιγμή που θα εντοπίσεις στο παιδικό κεφάλι ζωντανές ψείρες ή αβγά (κόνιδες), το παιδί θα πρέπει να υποβληθεί κανονικά σε θεραπεία με κάποιο αντιφθειρικό προϊόν που θα υποδείξει ο γιατρός (σαμπουάν, κρέμα, ή λοσιόν).
  • Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα εφαρμόζεις (πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν απολυμάνεις με καυτό νερό ό,τι έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού (σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κ.λπ.). H θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αβγά τους μέσα σε 3 έως 5 λεπτά.

Να θυμάσαι:

Τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα για τις ψείρες δεν λειτουργούν ως απωθητικά, αλλά μόνο ως θεραπεία. Γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και όχι για προληπτικούς λόγους.


ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140

Update: Ιούνιος 2016.