Το παιχνίδι κάνει καλύτερο το παιδί στα μαθηματικά!

20.06.2016
Το να βελτιώσει το παιδί τις επιδόσεις του στα μαθηματικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει. Ερευνητές από το Τζον Χόπκινς διαπίστωσαν πως ένα απλό παιχνίδι με αριθμούς μπορέι να βελτιώσει τις μαθηματικές και αριθμητικές ικανότητες, ακόμη κι αν μιλάμε για μόλις μερικά λεπτά παιχνιδιού.

Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν εγγενώς μια διαισθητική αίσθηση της ποσότητας όπως εξηγούν οι ερευνητές από την βρεφική κιόλας ηλικία. Όταν για παράδειγμα δώσεις σε ένα παιδάκι δύο μπισκότα, ασυναίσθητα θα στραφεί να πάρει το μεγαλύτερο. Αυτό βασίζεται σε ένα αριθμητικό σύστημα κατά προσέγγιση.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι αυτή η πρώιμη "διαίσθηση" μπορεί να προσαρμοστεί για να βελτιώσει τις μαθηματικές ικανότητες του παιδιού.

Οι ερευνητές εξέτασαν 40 παιδάκια ηλικίας πέντε ετών έκαστο σε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή όπου εμφανίζονταν μπλε και κίτρινες κουκίδες. Τους ζητήθηκε να επιλέξουν το χρώμα με τις περισσότερες κουκίδες. Οι λάμψεις ήταν αρκετά γρήγορες οπότε δε θα μπορούσαν να μετρήσουν τον αριθμό των κουκίδων.

Μετά από κάθε απάντηση, ένα ηχογραφημένο μήνυμα απαντούσε αν η επιλογή ήταν η σωστή ή όχι. Ο βαθμός δυσκολίας αυξανόταν σταδιακά για να μπορέσουν οι ερευνητές να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Κάποια παιδιά μάλιστα μπήκαν από νωρίς στα βαθιά ξεκινώντας με τη δύσκολη εκδοχή. Σε μια τρίτη ομάδα,. δόθηκε ένα μίγμα εύκολων και δύσκολων δοκιμασιών.

Μετά το παιχνίδι, δόθηκε στα παιδιά δύο ασκήσεις, μια μαθηματικών και μια λεξιλογίου. Στις λεκτικές δεξιότητες δε σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές αλλά στην περίπτωση των μαθηματικών το σκορ ήταν ανεβασμένο με το 80% των απαντήσεων να είναι σωστές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό δείχνει πως οι ικανότητες στα μαθηματικά είναι μεταβαλλόμενες και μπορούν να αλλάξουν σε μικρό χρονικό διάστημα.