Όταν ΠΡΕΠΕΙ αναγκαστικά να βλέπεσαι με τον πρώην για τα παιδιά

29.08.2016
Ο γάμος δεν κύλησε ομαλά, οι διαφωνίες - ίσως και κάποια απιστια - έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσσει και οι δυό σας αποφασίσατε να τραβήξετε δρόμους χωριστούς. Τι γίνεται όμως όταν στο πλάνο υπάρχουν παιδιά; Αναγκαστικά γίνονται προτεραιότητα και εγωισμοί μπαίνουν στην άκρη. Πώς θα το καταφέρεις;

Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι μια: οφείλεις να αφήσεις τον εαυτό σου να θρηνήσει γι΄αυτή την απώλεια - χωρισμό και να μην κολλήσεις στο μοτίβο του πρώην εχθρού.

Τα στάδια του χωρισμού είναι ίδια με αυτά του πένθους και προϋποθέτουν το πέρασμα από διάφορες ψυχολογικές φάσεις.

Σύμφωνα με το μοντέλο της Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος (Elisabeth Kübler-Ross) υπάρχουν πέντε φάσεις από τις οποίες περνάει ο άνθρωπος για να αποδεχτεί μια απώλεια κι αν το καλοσκεφτείς κάθε τερματισμός ερωτικής σχέσης είναι απώλεια.

Τα πέντε στάδια του πένθους είναι η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και τέλος η αποδοχή.

Τα πρώτα τρία συμβαδίζουν και συμβαίνουν με οποιαδήποτε σειρά με διαρκείς εναλλαγές, μέχρι τελικά να έρθει η λύπη και να καταλαγιάσει τις έντονες αντιδράσεις μας, να μας ρίξει, να μας καθηλώσει αλλά τελικά να μας οδηγήσει στο τελευταίο στάδιο της αποδοχής, το τελευταίο, πιο δύσκολο αλλά λυτρωτικό.

Ο στόχος είναι να βρεις τρόπο να αποδεχτείς το συμβάν και να πάρεις όσα θετικά μπορείς από αυτό για να μπορέσεις να ξεφύγεις από αυτόν τον ατέρμονα κύκλο.

Η ευτυχία και η γαλήνη θα έρθουν μόνο μετά την αποδοχή αλλά για να γίνει αυτό θα έχεις περάσει κι από τα άλλα στάδια.

Προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς και με τον καιρό μόλις περάσεις τα στάδια του χωρισμού θα μπορέσεις να αφήσεις την αρνητικότητα. Αυτό βέβαια δε θα γίνει εν μια νυκτί. Να είσαι υπομονετική και να κάνεις μικρά βήματα μετάβασης προσπαθώντας να επικεντρωθείς στο θετικό κι όχι στο αρνητικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Ακόμη κι αν έχετε χωρίσει άσχημα αλλά υπάρχουν παιδιά, είναι βασικό να εστιάσεις στο θετικό για να καταφέρεις να έχεις μια υγιή σχέση και επαφή με τον πατέρα των παιδιών σου. Η σκέψη για παράδειγμα πως είναι ένας καλός πατέρας είναι βοηθητική.