Aυτός, αυτή και η πεθερά: Οδηγός επιβίωσης για πεθερόπληκτες

14.04.2017
Αν νομίζετε ότι οι σχέσεις σας με την πεθερά σας (ή τη νύφη σας) δεν μπορούν να γίνουν καλύτερες απατάσθε! Ακολουθώντας τις συμβουλές της κ. Δήμητρας Νικολάου συμβούλου ψυχικής υγείας, μπορείτε να την μετατρέψετε από «μέγαιρα», σε «αγαπημένη» φίλη!

Υπάρχει ένας αγώνας παλιός ίσως τόσο παλιός όσο η εμφάνιση του homo sapiens στη γη, μια μονομαχία ύπουλη, χωρίς όπλα και δίχως έλεος, που έχει εμπνεύσει γενιές και γενιές συγγραφέων και σεναριογράφων και που δεν τελειώνει παρά μόνο με την συντριβή του ενός απ’ τους δύο αντιπάλους! Αυτός, αυτή και η πεθερά… Και έτσι ξεκίνησαν όλα…

Η νύφη…

Όταν κοιτάξατε τον αγαπημένο σας στα μάτια και διαβάσατε μέσα την αγάπη του για σας, όταν περπατάγατε χεράκι – χεράκι κάνοντας ρομαντικούς περιπάτους, όταν σας είπε ότι σας αγαπά, θα σας αγαπά για πάντα και ότι θα ήθελε να μοιραστεί τη ζωή του μαζί σας και εσείς συγκινημένη δεχτήκατε… σε καμιά περίπτωση δεν φανταστήκατε ότι η κοινή σας ζωή σας θα περιλάμβανε και «ΑΥΤΗΝ», όπου στο ρόλο της ΑΥΤΗΣ είναι η μαμά του! Να όμως που η πραγματικότητα σας χτύπησε την πόρτα!

… η πεθερά…

Όταν κοιλοπονάγατε ώρες ατελείωτες μέχρι να τον φέρετε στο φως, όταν ξενυχτάγατε στο προσκεφάλι του όταν ήταν άρρωστος, όταν καρδιοχτυπούσατε πότε θα γυρίσει σπίτι στα πρώτα του ξενύχτια, και του λέγατε μαλώνοντας τον «όταν παντρευτείς και κάνεις παιδιά θα μάθεις», δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι θα έφτανε τόσο σύντομα αυτή η ώρα που κάποια «ΑΛΛΗ» θα σας τον έπαιρνε. Κάποια που όσο καλή, έξυπνη, μορφωμένη, ευγενική και αν είναι σε καμιά περίπτωση δεν είναι ανώτερη ή έστω ισάξια του γιού σας! Γιατί η καρδιά της μάνας ξέρει πάντα καλύτερα!

… ο γάμος!

Είτε μας αρέσει είτε όχι, όταν παντρευόμαστε τον σύντροφό μας, «παντρευόμαστε» και την οικογένειά του και η σχέση με τα πεθερικά μας γίνεται μέρος της ζωής μας. Το να έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους είναι σημαντικό για την οικογενειακή μας ευτυχία, κυρίως επειδή δείχνει ότι σεβόμαστε τον σύντροφό μας. Του δείχνουμε με αυτόν τρόπο, ότι τα πρόσωπα που είναι γι’ αυτόν σημαντικά, είναι και για μας, ότι είμαστε πρόθυμες να προσπαθήσουμε να τον ευχαριστήσουμε.

Επειδή βαθιά μέσα μας το αντιλαμβανόμαστε, ιδιαίτερα στην αρχή της σχέσης ή του γάμου μας, θέλουμε να τους είμαστε συμπαθείς, όπως και αυτοί θέλουν να είναι συμπαθείς σε μας. Στην πραγματικότητα και οι δυο πλευρές ανταγωνίζονται για την αγάπη και την προτίμηση του ίδιου προσώπου. Είναι τόσο γεμάτες με προσδοκία και άγχος αυτές οι συναντήσεις, που δημιουργούν μια βαριά ατμόσφαιρα γεμάτη ένταση και αμηχανία, όπου ο καθένας αναμετρά τον άλλο, και θέλει να του γίνει αρεστός προσπαθώντας να μην πει ή κάνει, κάτι που θα τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν τα πεθερικά αναπόσπαστο κομμάτι της συζυγικής ζωής! Το μεσογειακό αυτό μοντέλο οικογένειας, είναι καταστροφικό για το γάμο. Αργά αλλά σταθερά διαβρώνει τη σχέση μεταξύ των δυο συζύγων και τους αποξενώνει. Καλή σχέση με τα πεθερικά μας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι συμβαίνει μέσα στη σχέση μας. Καμμιά φορά η σιωπή είναι χρυσός

Πώς να γίνετε μια καλύτερη νύφη:

Με τη βοήθεια και τις συμβουλές της κ. Νικολάου, προσπαθήσαμε να δούμε τι είναι αυτό που τελικά θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερες και ουσιαστικότερες οικογενειακές σχέσεις.

  • Συνειδητοποιήστε ότι έχετε διαφορετικές επιδιώξεις από αυτή την σχέση. «Το σημαντικό είναι να υφίσταται η από κοινού επιθυμία για επαφή. Η πεθερά δεν μπορεί να γίνει μητέρα ή η νύφη κόρη, μπορούν όμως να γίνουν φίλες με αμοιβαίο σεβασμό και συμπάθεια»
  • Συμπεριφερθείτε σαν ώριμη ενήλικη, ίση με αυτήν. Το ότι είστε νύφη της δεν σημαίνει ότι είστε ένα ντροπαλό, πειθήνιο κοριτσάκι, χωρίς γνώμη ή αισθήματα, Όπως και αν επιλέξετε να την φωνάζετε, «μαμά», «κυρία» ή με το μικρό της όνομα, «φροντίστε να απαντάτε στα σχόλια της με ηρεμία, ωριμότητα και ψυχραιμία, συμπεριφερόμενη ισότιμα σαν ενήλικη προς ενήλικη». Αποφύγετε να απολογείστε για τις πράξεις σας ή να θυμώνετε, «να εκφράζεστε με επιχειρήματα και μέσω διαλόγου».

  • Να είστε ειλικρινής και ευθύς. Μην την κουτσομπολεύετε πίσω από την πλάτη της. Αντί να γκρινιάζετε στο σύζυγό σας για να σας λύσει αυτός, τις διαφορές σας με την μητέρα του, μιλήστε στην ίδια!

  • Να έχετε θετική στάση απέναντί της και θέστε τα όρια σας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε εκείνη, μπορείτε όμως να αλλάξετε εσείς συμπεριφορά. «Η ξεκάθαρη τοποθέτηση ορίων, προάγει τις σχέσεις, αποφεύγοντας παρεξηγήσεις και εντάσεις».

  • Αποδεχτείτε την! Δεν υπάρχει η τέλεια πεθερά ή η τέλεια οικογένεια. Δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί για να αλλάξεις τα πρόσωπα και τα πράγματα. «Αντί να την αποφεύγετε, πλησιάστε την. Μιλήστε μαζί της, ενδιαφερθείτε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Δείτε για λίγο τον κόσμο μέσα από τα μάτια της.»

  • Μην παρασύρεστε σε ένα συνεχή ανταγωνισμό! Ο κυριότερος λόγος που οι νύφες δεν τα πάνε καλά με τις πεθερές είναι επειδή (συνειδητά ή υποσυνείδητα), ανταγωνίζονται για την αγάπη, την προσοχή και την φροντίδα του ίδιου άντρα. «Αν καταλάβουν πως άλλες ανάγκες καλύπτει η καθεμία, ο ανταγωνισμός θα αντικατασταθεί με συνεργασία, και η μεταξύ τους σχέση θα βελτιωθεί και θα δυναμώσει». Φυσικά η συμπεριφορά του συζύγου είναι βασική για να καθορίσει την μεταξύ τους σχέση. Αν από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι όσο και αν αγαπάει την μητέρα του (και την αγαπάει υπερβολικά πολύ), ωστόσο εσείς είστε η πιο σημαντική γυναίκα της ζωής του, θα είναι πιο εύκολο για σας να υποχωρείτε στις προκλήσεις της πεθεράς σας.

Πώς να δημιουργήσετε κοινό μέτωπο με τον σύζυγό σας:

Αν συμφωνήσετε με τον σύζυγό σας να αντιμετωπίζετε τους γονείς σας με παρόμοιο τρόπο θα είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσετε καλές και υγιείς σχέσεις με τα πεθερικά σας, κάτι που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει και τον γάμο σας.

  • Ο/Η σύζυγος έρχεται πρώτος. Όταν παντρεύεται κανείς είναι αρκετά ώριμος, «ώστε να αφήσει τους γονείς του, να αντικαταστήσει τον μέχρι τώρα ρόλο του παιδιού, με αυτόν του υπεύθυνου ενήλικα και να εστιάσει πλέον στην νεοσύστατη οικογένεια του». Όχι ότι θα τους στείλει στο «πυρ το εξώτερον», αλλά ότι δεν θα τους επιτρέπει να ανακατεύονται στη σχέση του με τον/την σύντροφό του (και αυτό ισχύει και για τους κυρίους αλλά και για τις κυρίες).

  • Θέστε όρια. Πολλά μπορούν να συμβούν σε ένα γάμο, όμως τίποτα απ’ αυτά δεν αφορά τους γονείς. «Εάν τρέχετε στον μπαμπά ή στη μαμά κάθε φορά που τσακώνεστε με τον/την σύντροφό σας, είναι σαν να ακυρώνετε την ίδια σας την κρίση και την ικανότητα σας επίλυσης προβλημάτων, καθώς και του συντρόφου σας. Επιτρέπετε σε άλλους να εμπλακούν σε κάτι τόσο προσωπικό όπως η διαφωνία με τον σύντροφό σας κάνοντας τη μεταξύ σας κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη»

  • Θέστε κοινούς κανόνες. «Όπως και με την ανατροφή των παιδιών, έτσι και με τους γονείς, χρειάζεται το ζευγάρι να υιοθετήσει και να κρατήσει κοινή στάση και συμπεριφορά» Συζητήστε με τον/την σύζυγό σας για το πως θα αντιμετωπίζετε από κοινού τους γονείς σας, τι θα τους επιτρέπετε και τι όχι. Πότε θα περνάτε χρόνο μαζί τους; Ποιες γιορτές; Θα τους ρωτάτε για σημαντικές αποφάσεις που θέλετε να πάρετε π.χ. αγορά σπιτιού, αυτοκινήτου, σχολείο παιδιού; Θα πρέπει να διαφωνείτε ή ακόμα και να συζητάτε μπροστά τους τα προσωπικά σας προβλήματα;

  • Συμπεριφερθείτε στην πεθερά σας με τον ίδιο τρόπο που θα θέλατε και ο/η σύζυγός σας να συμπεριφερθεί στη μητέρα σας. Δεν θα θέλατε βέβαια να είναι άδικος ή αγενής, έτσι και εσείς θα πρέπει να της συμπεριφέρεστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευγένεια, σεβασμό, ωριμότητα και ανεκτικότητα.

  • Μην περιμένετε πάντα από τον άντρα σας να σας σώσει. «Βρείτε τη φωνή σας, ορθώστε το ανάστημά σας και με σταθερή φωνή τοποθετηθείτε και εκφραστείτε»

Πώς να γίνετε μια καλή πεθερά

  • Συνειδητοποιήστε ότι ο γιός σας δεν είναι πια το μικρό και απροστάτευτο αγοράκι σας. Ενθαρρύνετε τον να βάζει την οικογένειά του πάνω από εσάς, να αγαπά και να τιμά τη γυναίκα του. Να σέβεστε τις αποφάσεις που παίρνει το ζευγάρι και μην κατηγορείτε τη νύφη σας πίσω από την πλάτη της.

  • Να θεωρείτε το γιο και τη νύφη σας ενήλικες. Ο ρόλος σας ως γονιού και μητέρας έχει πια περιοριστεί. «Nα αντιμετωπίζετε τον γιό σας και την νύφη σας σαν υπεύθυνα άτομα, πού ορίζουν τη ζωή τους, που χρίζουν σεβασμού και εμπιστοσύνης, και πού επιζητούν την αποδοχή και την ενθάρρυνση. Η διακριτική στάση, είναι αναγκαία, ακόμα και στις περιπτώσεις πού προσφέρετε βοήθεια πού έχει ζητηθεί».

  • Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την οπτική του ζευγαριού. Η σύγχρονη ζωή, γεμάτη υποχρεώσεις, πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο τους αφήνει. Να έχετε κατανόηση όσον αφορά το χρόνο που μπορούν να σας διαθέσουν και προσπαθήστε να τους διευκολύνετε όταν ζητούν τη βοήθειά σας χωρίς να τους γεμίζετε ενοχές.

  • Σεβαστείτε τις ανάγκες τους. συνειδητοποιείστε ότι δεν δρουν εναντίον σας, αλλά ότι είναι δυο διαφορετικοί άνθρωποι με άλλες επιθυμίες και προτιμήσεις από τις δικές σας. Αντί λοιπόν να θυμώνετε και να προσβάλλεστε, προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί τους και να τους καταλάβετε.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 114

Update: Οκτώβριος 2016.