Κράτα τα μικρόβια μακριά απ΄το παιδί

20.10.2016
Ποια μικρόβια κάνουν καθημερινά... πάρτι στα σπίτια μας; Σε ποια είναι ιδιαίτερα ευάλωτο το παιδί και πώς θα το προφυλάξουμε, χωρίς να το έχουμε στη... γυάλα;»

Όχι στην υπερπροστασία των παιδιών από τα μικρόβια, ναι στην επίγνωση των μικροβίων και των οδών που χρησιμοποιούν για τον πολλαπλασιασμό τους μέσα και έξω από τα σπίτια μας, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί. Επειδή, λοιπόν, διανύουμε την περίοδο που οι λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση και οι γονείς έχετε ένα λόγο παραπάνω να ανησυχείτε, δείτε τι πρέπει να προσέχετε.

Πρωταθλητής, ο σταφυλόκοκκος!

Στο καθημερινό μας περιβάλλον βρίσκονται μικροοργανισμοί (μικρόβια ή βακτήρια) που μπορούν να επιζήσουν από μόνοι τους οπουδήποτε. Στο ανθρώπινο σώμα, στον αέρα, στο νερό, στη γη. Όμως, παρόλο που ορισμένα βακτήρια είναι χρήσιμα, κάποια μπορεί να είναι βλαβερά και να εγκυμονούν κίνδυνο ασθένειας και μόλυνσης. Ετσι, σύμφωνα με μελέτες, βακτήρια όπως:

* Το E.coli και η Salmonella μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μορφές τροφικής δηλητηρίασης και είναι ικανά να επιβιώσουν στις επιφάνειες του σπιτιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μαζί με τα βακτήρια Campylobacter και Listeria επιβιώνουν για τουλάχιστον 3 ώρες στις ίδιες επιφάνειες, ενώ παραμένουν ζωντανά δύο με τρεις φορές περισσότερο σε νωπό απ’ ό,τι σε στεγνό ύφασμα.

* Ο Staphylococcus μπορεί να επιβιώσει σε πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες μέχρι και 48 ώρες!».

Η «παρέα» που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά

Όμως και σε ό,τι αφορά και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο σταφυλόκοκκος έχει επίσης το «πάνω χέρι». Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών που παρατηρείται παγκοσμίως, ο σταφυλόκοκκος έχει καταφέρει να αποκτήσει ανοσία στα περισσότερα από αυτά. Έτσι, το βακτήριο αυτό σήμερα μαζί με μερικά ακόμα (όπως οι κλεμπσιέλες, οι ψευδομονάδες και τα ασινετομπάκτερ) αποτελούν την πιο απειλητική «παρέα» για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αφού θεωρούνται από τα πιο πολυανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια. Επιπλέον, ο σταφυλόκοκκος, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, δερματικές μολύνσεις κ.ά..

Πώς ο σταφυλόκοκκος μολύνει το δέρμα; Πώς μπορεί να μολυνθεί το παιδί & πώς το προφυλάσσεις; Οι απαντήσεις στην επόμενη σελίδα.

Πώς ο σταφυλόκοκκος μολύνει το δέρμα;

Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί μέρος της «φυσικής χλωρίδας» του σώματος. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ζει στο δέρμα και συχνά στη μύτη υγιών ανθρώπων, δίχως να προκαλεί ασθένεια. Ωστόσο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το μικρόβιο αυτό μπορεί να μεταδοθεί σε άλλο άτομο είτε με τη χειραψία είτε μέσω χαρτομάντιλων, ρούχων κ.λπ. Επίσης, αν στο δέρμα προκύψει τραυματισμός, ο σταφυλόκοκκος και άλλα μικρόβια από το περιβάλλον μπορούν να διεισδύσουν στους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και να προκαλέσουν μολύνσεις (εισβολή του μικροβίου στον οργανισμό) και λοιμώξεις (εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό του).

Πώς μπορεί να μολυνθεί το παιδί

Επειδή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ένα παιδί τραυματίζεται συχνά, η μόλυνση εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές του τραυματισμένου δέρματος (όπως σε πληγές ή εκδορές που δημιουργούνται από το ξύσιμο). Επίσης ο σταφυλόκοκκος μπορεί να προσβάλει το παιδικό δέρμα όταν το παιδί συνηθίζει να βάζει το χέρι στη μύτη, να την ξύνει και στη συνέχεια με το χέρι αυτό να μεταφέρει το μικρόβιο σε ένα άλλο σημείο του προσώπου ή του σώματός του, στο οποίο πιθανόν να υπάρχει κάποια αμυχή.

Πώς αντιμετωπίζονται οι μολύνσεις

Oι μολύνσεις του παιδικού δέρματος από σταφυλόκοκκο συνήθως είναι ήπιες και αν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορούν να θεραπευτούν με τη χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων ή αντιβιοτικών αλοιφών. Ακόμα όμως και αν η μόλυνση του δέρματος δεν υποχωρεί ή αρχίζει και εξαπλώνεται, πάλι ο γιατρός, αφού πάρει δείγμα για καλλιέργεια (από την τραυματισμένη περιοχή) και διαπιστώσει τη σοβαρότητα της μόλυνσης, θα δώσει στο παιδί την ανάλογη θεραπευτική αγωγή.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 136
Update: Οκτώβριος 2016