SEX

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας μετά το σεξ;

17.09.2024
Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας μετά το σεξ;
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήθελα να είχα μάθει στο σχολείο για το σεξ, αλλά το τι να περιμένω μετά από αυτό είναι στην κορυφή της λίστας. Πολλά άρθρα και συζητήσεις επικεντρώνονται σε όσα πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια του σεξ, από το πώς θα γίνουμε καλύτερες στα προκαταρκτικά, μέχρι την επιλογή ερωτικών παιχνιδιών, αλλά τι γίνεται όταν τελειώσει η πράξη; Ακόμα και τα μέσα ενημέρωσης συχνά διακόπτουν την ιστορία πριν αποκαλύψουν τι ακολουθεί, παρουσιάζοντας συνήθως μια σκηνή με τη ζευγάρι να μαγειρεύει ή να περνάει χρόνο μαζί. Ωστόσο, για να προετοιμαστούμε καλύτερα για ό,τι μπορεί να προκύψει μετά το σεξ, είτε είναι καλό, είτε κακό, πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα μας.

Δεν υπάρχει μία ενιαία εξήγηση για το τι θα συμβεί ειδικά σε εσάς μετά το σεξ. Η ποικιλία των σεξουαλικών θέσεων και κινήσεων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες σωματικές αντιδράσεις. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε μια αίσθηση υπέρτατης ευχαρίστησης, ενώ άλλες φορές μπορεί να νιώσετε ξαφνική ναυτία. Το σεξ επηρεάζει το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα ταυτόχρονα, αλλά τι ακριβώς συμβαίνει μετά; Αναζητήσαμε πληροφορίες από ειδικούς για να το εξηγήσουμε.

Τι συνιστά το σεξ;

Όταν σκεφτόμαστε το σεξ, η απάντηση μπορεί να είναι πολύ προσωπική. Το σεξ μπορεί να περιλαμβάνει διείσδυση (με πέος ή παιχνίδι), στοματική επαφή, χειροκίνητη διέγερση ή αυνανισμό. Για τον κάθε άνθρωπο είναι κάτι διαφορετικό, αλλά όλες οι μορφές διέγερσης ακολουθούν την ίδια πορεία του σεξουαλικού κύκλου απόκρισης. Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις: διέγερση, κορύφωση, οργασμός και αποκατάσταση. Κάθε φάση έχει τα δικά της συμπτώματα και κοινές εμπειρίες, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε σεξουαλική εμπειρία είναι μοναδική.

Παρά την ύπαρξη γενικών πλαισίων για τις ανθρώπινες αντιδράσεις στο σεξ, αυτά τα πλαίσια δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως το φάσμα των εμπειριών που μπορεί να έχει κάποιος. Είναι πιθανό να έχετε μια σεξουαλική εμπειρία που δεν ταιριάζει ακριβώς στις τέσσερις κατηγορίες παραπάνω. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας δεν φτάσετε στον οργασμό, αυτό δεν σημαίνει ότι η εμπειρία σας είναι λάθος. Το να επιτρέψετε οποιοδήποτε είδος σωματικής αντίδρασης μετά το σεξ (και να ξέρετε πότε να συμβουλευτείτε γιατρό αν χρειαστεί) μπορεί να δημιουργήσει μια υγιέστερη και πιο ενημερωμένη προσέγγιση στη σεξουαλικότητα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας μετά το σεξ;

Μπορεί να αισθάνεστε πιο χαλαροί

Όταν φτάσετε στον οργασμό ή την εκσπερμάτιση, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη, η οποία σχετίζεται με την αίσθηση της νύστα. Ειδικοί αναφέρουν, ότι η παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που προκαλεί εγρήγορση και ενθουσιασμό, μειώνεται μετά τον οργασμό. Αυτό διευκολύνει τη φυσική χαλάρωση του σώματος και του μυαλού. Η αίσθηση υπνηλίας μετά από έναν οργασμό δεν περιορίζεται μόνο στο σεξ με σύντροφο. Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει καλύτερο ύπνο με τον οργασμό μέσω αυνανισμού.

Μπορεί να αισθάνεστε πιο συνδεδεμένοι με τον σύντροφό σας

Η ωκυτοκίνη, συχνά αποκαλούμενη «ορμόνη της αγάπης», απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ και ενισχύει τα συναισθήματα οικειότητας. Αυτή η σύνδεση είναι στενά συνδεδεμένη με θετικές ρομαντικές σχέσεις, καθώς η απελευθέρωση αυτών των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Μπορεί να αισθάνεστε ευφορία και λιγότερο ανασταλτικοί

Η ντοπαμίνη, η «ορμόνη της ευχαρίστησης», απελευθερώνεται στο αίμα κατά την διάρκεια ευχάριστων πράξεων, όπως το σεξ. Η ντοπαμίνη λειτουργεί ως σύστημα επιβράβευσης για τον εγκέφαλο και σας παρακινεί να αναζητήσετε ξανά αυτή την αίσθηση. Οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική κρίση και την αυτοαναστολή αποσυνδέονται κατά τη διάρκεια του σεξ, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί γινόμαστε λιγότερο αυτοσυνείδητοι.

Μπορεί να βιώσετε κνησμό στον κόλπο

Συνήθως, ο κνησμός μετά τη συνουσία μπορεί να οφείλεται σε τριβή, ξηρό δέρμα ή αντιδράσεις σε υλικά προφυλακτικών και λιπαντικών. Ωστόσο, άλλες λοιμώξεις, όπως τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και κνησμό.

Μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία

Η τριβή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή του αυνανισμού μπορεί να οδηγήσει σε μικρές ρήξεις στους ιστούς του κόλπου ή ήπια φλεγμονή του τραχήλου. Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ είναι συνήθως φυσιολογική και μπορεί να σχετίζεται με την εμμηνορρυσία. Εάν η αιμορραγία σας ανησυχεί, πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις και άλλες λοιμώξεις

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να εισάγει βακτήρια στην ουρήθρα και το ουροποιητικό σύστημα. Η μετά το σεξ φροντίδα είναι σημαντική, όπως η ούρηση εντός 30 λεπτών από την επαφή για μερικούς ανθρώπους.

Μπορεί να έχετε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ερυθρότητα του δέρματος

Το σεξ είναι μια καρδιοαγγειακή άσκηση που προκαλεί γρήγορο και έντονο χτύπο της καρδιάς. Η ερυθρότητα του δέρματος μετά το σεξ είναι φυσιολογική και συνήθως μειώνεται καθώς ο καρδιακός ρυθμός επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Μπορεί να αισθάνεστε θλίψη

Εάν νιώθετε μια ξαφνική θλίψη μετά το σεξ, δεν είστε μόνοι. Η θλίψη ή η υπερευαισθησία μετά το σεξ μπορεί να περιλαμβάνει συναισθήματα λύπης και κατάθλιψης, γνωστά ως μετασεξουαλική δυσφορία (PCD). Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη οργασμού, οι ορμονικές αλλαγές και τα ψυχικά προβλήματα.

Πώς να φροντίσετε το σώμα σας μετά το σεξ

Ανεξαρτήτως του επιπέδου του σεξουαλικού κύκλου που φτάνετε, είναι καλό να ακολουθείτε μερικά γενικά βήματα φροντίδας του σώματος μετά από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Υπάρχει πραγματική αξία στη συμβουλή του να ουρείτε μετά το σεξ. Ενώ οι μελέτες δεν έχουν αποδείξει πάντα ότι η ούρηση μειώνει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων, πολλές γυναίκες τη βρίσκουν χρήσιμη. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν κινεί άμεσα αντικείμενα ή χέρια από τον πρωκτό σας στην κολπική περιοχή, υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς βακτηρίων στην ουρήθρα. Η ούρηση εντός 30 λεπτών από την επαφή είναι ένας καλός κανόνας.

Το σεξ μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα pH σας, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ειδικό σαπούνι ή μωρομάντηλα για να το ισορροπήσετε. Είναι σημαντικό να απογεύγεται τα αρωματικά καθαριστικά και την επιλογή καθαρών, ήπιων μωρομαντηλών ή σαπουνιών. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζετε μόνο την εξωτερική περιοχή και ποτέ να μην τοποθετείτε κάτι μέσα στον κόλπο για καθαρισμό, καθώς αυτοκαθαρίζεται.

Εάν η κνησμός είναι επίμονος ή βιώνετε άλλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για πιθανές λοιμώξεις ή αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι επίσης απαραίτητο να καθαρίζετε τα ερωτικά παιχνίδια με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο μετά από κάθε χρήση για να περιορίσετε τη διάδοση βακτηρίων.

Και φυσικά, ελέγξτε και τα συναισθηματικά σας. Καθώς το σεξ είναι μια σωματική πράξη, η οικειότητα που το συνοδεύει είναι ιδιαίτερα συναισθηματική. Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας και να είστε ευγενικοί προς το σώμα και το μυαλό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 17.09.2024 - 00:43