SEX

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε μαζί με τον σύντροφό σου σεξολόγο;

27.09.2024
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε μαζί με τον σύντροφό σου σεξολόγο;
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Τα σημάδια που το «μαρτυρούν».

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα που συχνά θεωρείται ταμπού. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να μιλήσουν για προβλήματα όπως η χαμηλή libido, οι δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού ή ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι θεραπευτές που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια και λύσεις σε αυτά τα ζητήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτίες μπορεί να είναι τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές.

Ενώ οι περισσότεροι δεν διστάζουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για φυσικές ασθένειες, συχνά παραβλέπουν θέματα που σχετίζονται με το σεξ. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι αρκετά κοινή, με το 40% των γυναικών να την αντιμετωπίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους.

Ρόλος του σεξοθεραπευτή

Οι πιστοποιημένοι σεξοθεραπευτές είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά στη σεξουαλική υγεία και τις σχετικές πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Αυτοί οι ειδικοί προσφέρουν θεραπεία και σεξουαλική εκπαίδευση, διευκολύνοντας συζητήσεις για θέματα που μπορεί να είναι δύσκολα ή άβολα, και παρέχουν ασκήσεις που εξετάζονται στη διάρκεια των συνεδριών.

Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο σεξοθεραπευτή

Αν βρίσκεσαι ήδη σε θεραπεία, είτε ατομική είτε ομαδική, μπορείς να ρωτήσεις τον θεραπευτή σου για συστάσεις. Επίσης, φίλοι που έχουν κάνει σεξουαλική θεραπεία και είχαν θετική εμπειρία μπορεί να σου προτείνουν κάποιον. Οι γιατροί ή οι γυναικολόγοι επίσης είναι μια καλή πηγή συστάσεων.

Δομή μιας συνεδρίας σεξουαλικής θεραπείας

Η διαδικασία της σεξουαλικής θεραπείας είναι παρόμοια με αυτή της ψυχοθεραπείας. Εσύ και ο θεραπευτής συζητάτε λεπτομερώς για τη σεξουαλική σου ζωή, τη σχέση σου και το οικογενειακό σου ιστορικό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σεξουαλικότητα δεν αφορά μόνο τη σωματική διάσταση, αλλά σχετίζεται και με τα επίπεδα άγχους, την κατάθλιψη και τις πεποιθήσεις που έχουν διαμορφωθεί από την οικογένεια, την κοινωνία και τη θρησκεία.

Σημασία της σεξουαλικής υγείας

Η σεξουαλική υγεία είναι εξίσου σημαντική για τη δική μας ευημερία και για τις σχέσεις μας. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε ντροπή όταν ζητάμε βοήθεια από έναν ειδικό. Η αναζήτηση υποστήριξης είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της καλύτερης αυτογνωσίας και ευχαρίστησης στη σεξουαλική μας ζωή.

Τελευταία τροποποίηση στις 27.09.2024 - 15:26