Πόσες αγχωτικές δουλειές υπάρχουν στη λίστα σου; Πόσο καιρό είναι εκεί; Ίσως να χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού στον οδοντίατρο, να διορθώσεις κάτι με την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου ή να απαντήσεις σε ένα σημαντικό email. Αντί να τις αγνοείς για πάντα επειδή σε αγχώνουν, το TikTok προτείνει να τα κάνεις όλα σε μία «scary hour».
Η ιδέα είναι να βάλεις ένα χρονόμετρο για μία ώρα και μέσα σε αυτό το διάστημα να κάνεις όλες τις δουλειές που αποφεύγεις λόγω άγχους, πίεσης ή αναβλητικότητας. «Η scary hour είναι ο μόνος τρόπος που οποιοσδήποτε γύρω μου πιστεύει ότι είμαι λειτουργικός ενήλικας», λέει η δημιουργός @classiclaur, η οποία χρησιμοποιεί την «ώρα φόβου» για να απαντά σε μηνύματα και DM. Το βίντεό της έχει σχεδόν 300.000 "μου αρέσει", πράγμα που δείχνει ότι είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.
@savannahhurd_ not even joking this is the only way I’ve been able to get anything done lately… #scaryhour #mindsetmotivation ♬ original sound - savannahhurd_
Τα σχόλια κάτω από το βίντεο γέμισαν με άτομα που ταυτίστηκαν με την ιδέα. Κάποιος έγραψε, «Αυτό πρόκειται να αλλάξει όλη μου τη ζωή». Ένας άλλος ανέφερε, «Επιστρέφω για να σχολιάσω και να πω ότι μόλις το δοκίμασα και νιώθω τόσο δυνατός, ευχαριστώ πολύ». Η ιδέα εξαπλώνεται γρήγορα στο TikTok, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τα οφέλη της.
Γιατί η «ώρα φόβου» του TikTok Λειτουργεί
Σύμφωνα με τη Δρ. Λίζα Μαρί Μπόμπι, ψυχολόγο στο Growing Self Counseling and Coaching, είναι συνηθισμένο να αναβάλουμε αγχωτικές δουλειές, καθώς το άγχος κάνει τα πράγματα να φαίνονται χειρότερα από ό,τι είναι.
«Όταν έχουμε δουλειές που περιλαμβάνουν αβεβαιότητα, την πιθανότητα αποτυχίας ή ακόμη και την πιθανότητα αντιπαράθεσης, όπως όταν πρέπει να κάνουμε ένα τηλεφώνημα για να διορθώσουμε ένα σφάλμα στη χρέωση, ο εγκέφαλός μας μπορεί να μετατρέψει αυτές τις μικρές δυσκολίες σε βουνά», λέει η Δρ. Μπόμπι στο Bustle. «Αυτή η νοητική συσσώρευση κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο μεγάλα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα».
Συχνά, φαίνεται πιο εύκολο να αφήσουμε κάτι να εκκρεμεί για μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, αλλά δεν είναι παρά μόνο όταν τελικά αναλαμβάνουμε δράση που καταλαβαίνουμε πόσο εύκολη είναι η δουλειά. Αυτό το τηλεφώνημα; Θα διαρκέσει πιθανότατα μόνο λίγα λεπτά. Σε άλλες περιπτώσεις, η δουλειά μπορεί να είναι πραγματικά απαίσια, αλλά ακριβώς γι’ αυτό αξίζει να την συμπεριλάβουμε στην ώρα φόβου.
Με πολλούς τρόπους, η τακτική αυτή αφορά επίσης και την ανάπτυξη δυναμικής. Αν καταφέρεις να βρεις το θάρρος να ολοκληρώσεις μια τρομερή δουλειά, είναι συχνά πιο εύκολο να κάνεις κι άλλες. Ως επιπλέον όφελος, σημαίνει επίσης ότι το άγχος σου αυξάνεται μόνο για μία ώρα, αντί για πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, δεν θα μείνεις κολλημένος σε κατάσταση αναμονής, καθώς προετοιμάζεσαι νοητικά να κάνεις κάτι.
@not_aclue Another #scaryhour ! Im glad you guys seem to be happy I’m back!! I’m happy to be back 🥰 #adhd #adhdtiktok #fyp #adhdhacks #productivity ♬ Weightless - Arlo Parks
Η σύμβουλος Σαβannah Εκλουντ, LCSW, λέει ότι η ώρα φόβου είναι ιδανική για τους αναβλητικούς, καθώς θέτει όρια. «Ο περιορισμός της ώρας την κάνει πιο προσιτή, σαν έναν αγώνα δρόμου αντί για έναν μαραθώνιο», λέει. «Ουσιαστικά λες στον εαυτό σου, 'Εντάξει, αυτές οι δουλειές μπορεί να φαίνονται τρομακτικές, αλλά εγώ είμαι υπεύθυνος εδώ.' Και αυτή η αλλαγή νοοτροπίας είναι ισχυρή».
Πώς να ξεκινήσεις και εσυ
Ενώ η μέθοδος αυτή ακούγεται χρήσιμη θεωρητικά, κάποιοι αναρωτιούνται πώς μπορεί κανείς να βρει τη δύναμη να ξεκινήσει, ειδικά όταν έχει την δυνατότητα να είναι συναισθηματικά και νοητικά απαιτητική. Σε άλλο βίντεο του TikTok, η @classiclaur προσέφερε μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις.
Πρώτον; Δεν χρειάζεται να είναι μία πλήρης ώρα. Μπορείς να ξεκινήσεις με 15 λεπτά και να προσαρμοστείς σταδιακά. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να κάνεις τη «ώρα φόβου» με κάποιον άλλον, όπως έναν σύντροφο ή έναν συγκάτοικο, έτσι ώστε να την περάσετε μαζί και να κρατάτε ο ένας τον άλλον υπεύθυνο.
Η Εκλουντ προτείνει να επιλέξεις δουλειές που μπορείς πραγματικά να ολοκληρώσεις μέσα στην ώρα και να αφήσεις το κύμα ανακούφισης που θα νιώσεις να σε εμπνεύσει να συνεχίσεις. «Είναι επίσης βοηθητικό να θυμάσαι ότι, ακόμα κι αν δεν ολοκληρώσεις όλη τη λίστα σου, η δέσμευση για την ώρα είναι ήδη μια νίκη από μόνη της», λέει. «Η παραγωγικότητα δεν αφορά την τελειότητα, αλλά την πρόοδο. Οπότε, ακόμα κι αν τσεκάρεις μόνο μία δουλειά, αυτή είναι μία λιγότερη που σε βαραίνει».