Γιατί πρέπει να καταναλώνεις περισσότερα προβιοτικά τον χειμώνα

14.12.2024
Γιατί πρέπει να καταναλώνεις περισσότερα προβιοτικά τον χειμώνα
Πηγή:freepick
Παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εποχιακή ευεξία απ’ ό,τι ίσως νομίζεις.

Με τον χειμώνα να έχει φτάσει, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείς την πρόσληψη προβιοτικών.

Γιατί είναι σημαντικά τα προβιοτικά τον χειμώνα;

Το καλοκαίρι, συνήθως έχουμε περισσότερη διάθεση να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά, καθώς η ζέστη μας οδηγεί σε πιο ελαφριά και δροσιστικά γεύματα, όπως σαλάτες, καρπούζι ή γκασπάτσο. Ωστόσο, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν. Τείνουμε να επιλέγουμε πιο θερμιδογόνα φαγητά που μας κρατούν ζεστές και ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει;

Αυτές οι εποχιακές αλλαγές στη διατροφή επηρεάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μας, το σύστημα των μικροοργανισμών που ζει μέσα μας και παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία. “Η εντερική μικροχλωρίδα δεν είναι απλώς μια ομάδα βακτηρίων που ζουν στο έντερο μας, είναι ένα δυναμικό μικροοικοσύστημα που αλληλεπιδρά ενεργά με διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος,” εξηγεί ο δρ. Μιγκέλ Ιγνάσιο Λόπεθ Ραμίρο, γιατρός ειδικευμένος στην Οικογενειακή και Κοινοτική Ιατρική και ιατρικός σύμβουλος της Schwabe Farma Ibérica. “Γι' αυτό, η κατανάλωση συμπληρωμάτων ή προβιοτικών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας τους χειμερινούς μήνες”.

Πώς βοηθούν τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά ενισχύουν τη λειτουργία και ρυθμίζουν τον εντερικό φραγμό, ο οποίος είναι βασικός μηχανισμός για την αποτροπή εισόδου επιβλαβών ουσιών στον οργανισμό μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εντερική χλωρίδα επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή της ορμόνης της πείνας (γκρελίνη), της ορμόνης κορεσμού (λεπτίνη) και τον τρόπο που το σώμα μας απορροφά το λίπος.

Δεδομένου ότι οι γιορτές συνδέονται με φαγητό και χαμηλές θερμοκρασίες που μας κάνουν να επιλέγουμε πιο πλούσια γεύματα, είναι σημαντικό να αυξήσουμε τα “καλά” βακτήρια με προβιοτικά για να εξισορροπήσουμε την κατάσταση.

Πού να βρεις τα σωστά προβιοτικά

Σύμφωνα με τον δρ. Λόπεθ Ραμίρο, μπορείς να το κάνεις αυτό λαμβάνοντας συμπληρώματα που περιέχουν τα στελέχη Lactobacillus rhamnosus και Lactobacillus gasseri, τα οποία είναι γνωστά για τον ρόλο τους στην απορρόφηση λίπους. Επιπλέον, προτείνει να εντάξεις στη διατροφή σου προβιοτικά τρόφιμα όπως λάχανο τουρσί, κομπούχα, κιμτσί και γιαούρτι.

Με αυτές τις απλές προσθήκες στη ρουτίνα σου, μπορείς να υποστηρίξεις την υγεία του εντέρου σου και να νιώσεις καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα

Τελευταία τροποποίηση στις 13.12.2024 - 22:19