10 κλειδιά για να δουλέψει η δίαιτά σου (επιτέλους)

08.02.2011
Στην αρχή της νέας χρονιάς ξεκίνησες τη δίαιτα και ορκίστηκες να την τηρήσεις ό,τι κι αν γίνει. Κι όμως μετά από ένα μήνα και κάτι, η ζυγαριά σου δείχνει τα ίδια και χειρότερα. Μήπως σαμποτάρεις εσύ η ίδια τη δίαιτά σου; Μήπως κάνεις λάθη που δεν καταλαβαίνεις;

Στην αρχή της νέας χρονιάς ξεκίνησες τη δίαιτα και ορκίστηκες να την τηρήσεις ό,τι κι αν γίνει. Κι όμως μετά από ένα μήνα και κάτι, η ζυγαριά σου δείχνει τα ίδια και χειρότερα. Μήπως σαμποτάρεις εσύ η ίδια τη δίαιτά σου; Μήπως κάνεις λάθη που δεν καταλαβαίνεις;

Σου είπαν να κόβεις την όρεξη με ξηρούς καρπούς αλλά εσύ τους κατεβάζεις με τις χούφτες:

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν ιδανικό σνακ που σε κρατά χορτάτη για περισσότερο. Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά στοιχεία και σίδηρο. Αυτά είναι τα θετικά, γιατί τα ξηροκάρπια είναι εξίσου γεμάτα από κορεσμένα λιπαρά. Μια χουφτίτσα φιστίκια, θα σε φορτώσει με 50 θερμίδες.

Τι να κάνεις: όταν θέλεις να καταναλώσεις ξηρούς καρπούς ως σνακ, μείνε στα 4 με 5 κομμάτια και όχι παραπάνω.

Ζυγίζεσαι κάθε μέρα:

Οι καθημερινές διακυμάνσεις τους βάρους σου, οφείλεται στην πλειοψηφία τους, όχι σε πραγματική απώλεια ή πρόσληψη κιλών αλλά σε κατακράτηση υγρών του σώματος.

Τι να κάνεις: ζυγίσου μια φορά την εβδομάδα την ίδια ώρα και την ίδια μέρα χωρίς να φοράς ρούχα και παπούτσια και αφότου έχεις πάει στην τουαλέτα.

Τρως πάρα πολλά φρούτα

Το ότι τα φρούτα είναι υγιεινά, δεν σημαίνει πως σε βοηθούν να χάσεις βάρος. Έρευνες δείχνουν πως η φρουκτόζη, η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα δεν σου δίνει το αίσθημα του κορεσμού που θα σου έδινε η κανονική ζάχαρη οπότε όσα φρούτα και να φας χορτάτη δεν θα νιώσεις.

Τι να κάνεις: συνδύασε τα φρούτα που τρως με λίγη πρωτεΐνη (ένα κομμάτι ζαμπόν ή μια φέτα τυρί) για να χορτάσεις καλύτερα.

Πίνεις πολλά ροφήματα

Το ότι δεν καταναλώνεις στέρεες τροφές, δεν σημαίνει ότι τρως λιγότερα. Τα πολλά καπουτσίνο ή τα πολλά ποτηράκια κρασί, μπορούν να κάνουν την προσπάθεια για αδυνάτισμα πάρα πολύ δύσκολη. Ένας τυπικός καπουτσίνο έχει 120 θερμίδες και 8 γραμμάρια λίπους.

Τι να κάνεις: ειδικά στα ροφήματα που περιέχουν γάλα, αντικατάστησε το πλήρες με άπαχο και περιορίσου στα 3 ποτήρια λευκό κρασί εβδομαδιαία!

Τρως κοτόπουλο αλλά με την πέτσα του:

Το λευκό κρέας είναι σίγουρο άπαχο και το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα αποτελούν ιδανική επιλογή για δίαιτα. Αν όμως τρως το λευκό κρέας με την πέτσα του, στην οποία κρύβεται όλο το λίπος, δουλειά δεν κάνεις.

Τι να κάνεις: μαγείρεψε φιλετάκια λευκού κρέατος

Πίνεις μόνο light αναψυκτικά

Έρευνες έδειξαν πως τα κανονικά αναψυκτικά με μέτρο, μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο τη δίαιτά σου σε σχέση με τα διαίτης. Τα τεχνιτά γλυκαντικά των light, μπλοκάρουν τη διαδικασία της πέψης και σε κάνουν να νιώθεις πεινασμένη και ανικανοποίητη. Έτσι, τελικά καταλήγεις να τρως περισσότερο.

Τι να κάνεις: περιόρισε γενικά την κατανάλωση αναψυκτικών και προτίμησε το μεταλλικό νερό και το τσάι.

Προτιμάς τη σαλατούλα σου με ντρέσινγκ για συνοδεία:

Τι την θες τη σος στη σαλάτα; Μια κουταλίτσα γαλλικής σος έχει 70 θερμίδες. Ειδικά τα έτοιμα ντρέσινγκ έχουν περισσότερα συντηρητικά και θερμίδες.

Τι να κάνεις: προτίμησε τη σαλάτα χωρίς έτοιμα ντρέσινγκ ή φτιάξε το λιγότερο παχυντικό δικό σου: 1 κουταλάκι λάδι, 1 κουταλάκι ξύδι μπαλσάμικο, ένα κουταλάκι μουστάρδα και λίγο σκόρδο σε σκόνη και έτοιμη η σος για τη σίζαρ σαλάτα σου.

Δεν κάνεις ούτε μια παρασπονδία:

Οι πιο επιτυχημένες δίαιτες προτείνουν να τηρείς το διατροφικό σου πρόγραμμα στο 80% του χρόνου σου και να δίνεις ένα 20% για να απολαύσεις τις τροφές που σου αρέσουν.

Τι να κάνεις: είναι σημαντικό να επιτρέπεις στον εαυτό σου να τρώει έστω ένα κομματάκι σοκολάτα μια φορά στο τόσο ή ένα κρασάκι για να παίρνεις θάρρος να συνεχίσεις.

Αντικαθιστάς τη ζάχαρη με μέλι

Το μέλι περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα σακχάρου με την κανονική κρυσταλλική ζάχαρη και μάλιστα στην πραγματικότητα περιέχει περισσότερες θερμίδες, ένα κουταλάκι περιέχει 49 θερμίδες σε σχέση με ένα κουταλάκι ζάχαρης που περιέχει 24!

Τι να κάνεις: χρειάζεσαι περί τις 3 βδομάδες και να συνηθίσεις να καταναλώνεις λιγότερη ζάχαρη και στον καφέ και παντού.

Έκοψες τα λιπαρά συνολικά:

Το σώμα σου χρειάζεσαι μια συγκεκριμένη ποσότητα λιπαρών για να λειτουργεί σωστά και να νιώθεις χορτάτη για περισσότερο. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ έδειξε πως αν προσθέσεις λίγα λιπαρά σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων , κάνεις το αδυνάτισμα πιο πετυχημένο και πιο γρήγορο!

Τι να κάνεις: μην κόβεις τα υγιεινά λιπαρά εντελώς!

Κατερίνα Π.