5 διατροφικές προσωπικότητες που παχαίνουν

01.03.2011
Μήπως περνάς όλη την εβδομάδα κάνοντας αυστηρή δίαιτα αλλά το Σαββατοκύριακο πεθαίνεις στο φαγητό; Μήπως προσέχεις τις στερεές τροφές αλλά το τζούζεις συχνά; Τελικά, ποια είναι η διατροφική συμπεριφορά που σε χαρακτηρίζει και ποιές στρατηγικές πρέπει να αναπτύξεις για να μην παχύνεις άλλο!

Μήπως περνάς όλη την εβδομάδα κάνοντας αυστηρή δίαιτα αλλά το Σαββατοκύριακο πεθαίνεις στο φαγητό; Μήπως προσέχεις τις στερεές τροφές αλλά το τζούζεις συχνά; Τελικά, ποια είναι η διατροφική συμπεριφορά που σε χαρακτηρίζει και ποιές στρατηγικές πρέπει να αναπτύξεις για να μην παχύνεις άλλο!

Τύπος Νο1: το Σ/Κ τα τρως όλα!

Όλη την εβδομάδα κάνεις και τρως ό,τι ακριβώς λένε οι κανόνες και η δίαιτά σου. Έλα όμως που όλα αλλάζουν από την Παρασκευή το βράδυ και μέχρι την Κυριακή. Το Σαββατοκύριακο, είτε γιατί βγαίνεις πολύ, είτε γιατί θέλεις να ξεσπάσεις, είτε ταξιδεύεις, τρως πολύ και χωρίς κανένα μέτρο.

Τι να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση: Ξέσπασε στη μέση τη εβδομάδας

Είναι πολύ δύσκολο να μην ενδώσεις στο ξενύχτι και το φαγητό κάθε Σαββάτο αλλά φρόντισε να υπάρχει ένα μικρό ξέσπασμά σου στη μέση της εβδομάδας. Έτσι, η ηφαιστειακή λάβα της όρεξής σου θα κοπάσει και το Σ/Κ δεν θα βρεθείς πιο πεινασμένη από ποτέ αλλά το αντίθετο! Σκέψου το απλά: αν κάνεις μια μικρή ζημιά στη μέση της εβδομάδας, το Σ/Κ δεν θα γίνει μεγαλύτερη.

Τύπος Νο2: Οι υγρές θερμίδες θα σε φάνε

Ένα από τα μεγάλα λάθη που κάνουμε σχετικά με τη διατροφή και δίαιτά μας είναι που δεν υπολογίζουμε καθόλου τις υγρές θερμίδες. Αν όμως καταναλώνεις τον ένα χυμό μετά τον άλλο, άπειρους καφέδες και αναψυκτικά (light ή κανονικά) μπορείς να παχύνεις και τελικά βάζεις όλη την προσπάθεια για δίαιτα σε κίνδυνο.

Τι να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση: κάνε πιο έξυπνες επιλογές

Αν έχεις αδυναμία στον καφέ, πιες τον σκέτο και χωρίς κρέμα ή γάλα. Αν έχεις αδυναμία στο αλκοόλ, απόφυγε τα κοκτέιλ και προτίμησε τη βότκα ή το λευκό κρασί. Αν έχει αδυναμία στα αναψυκτικά με ανθρακικό, αντικατάστησε τα με φυσικό ανθρακούχο νερό για να αποφύγεις τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Τύπος Νο3: Tα σνακ κάνουν τη ζημιά τους

Όταν δουλεύεις πολλές ώρες και χρόνος για μαγειρική δεν σου περισσεύει, ενδίδεις στον πειρασμό των πρόχειρων σνακ για να χορτάσεις. Έτσι καταλήγεις να τρως πολλά σνακ μέσα στη μέρα που αντί να σε χορταίνουν, είναι φουλ στους υδατάνθρακες και σου ανοίγουν πιο πολύ την όρεξη. Κι όμως αυτές οι εύκολες θερμίδες με τις οποίες φορτώνεις τη σιλουέτα σου, δύσκολα θα φύγουν από τα ψωμάκια σου τελικά.

Τι να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση: δώσε σημασία σε κάθε μπουκιά

Είναι πολύ σημαντικό για το δικό σου διατροφικό τύπο, να καταγράφεις σε ένα σημειωματάριο το κάθε σνακ που απολαμβάνεις. Μόνο έτσι θα καταλάβεις πόσο περισσότερο τρως και θα υπολογίσεις την πλήρη ζημιά που κάνουν τα κατά τα άλλα αθώα σνακ στην σιλουέτα σου. Ακόμα και οι 100 παραπάνω θερμίδες είναι σημαντικές και η μία μπάρα δημητριακών δεν βλάπτει αλλά οι 10 σε μια μέρα, κάνουν ζημιά.

Τύπος Νο4: Το στρες θα σε φάει (ή ήδη το τρως)

Μήπως μέσα σε ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας με παγωτό ξεχνάς τα άγχη της δουλειάς; Μήπως ένα πιάτο τραγανιστές τορτίγιας με τσένταρ αρκούν για να σε κάνουν να ξεχάσεις τον πρώην που σε παράτησε; Μήπως το συναισθηματικό φαγητό θα σε κάνει να μοιάζεις με δίφυλλη ντουλάπα;

Τι να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση: βρες την πηγή του κακού

Βρες την αιτία του κακού και σταμάτα να γεμίζεις τα συναισθηματικά κενά σου με φαγητό. Για παράδειγμα: μήπως τρως περισσότερο στη δουλειά που το στρες σου μεγαλώνει; Έχε πάντα μαζί σου ένα υγιεινό αντίδοτο σε αυτό, όπως για παράδειγμα μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή λίγο κουάκερ που θα σε χορτάσει. Ταυτόχρονα, μπορείς να βρεις λύση στο συναισθηματικό σου φορτίο μέσω της γυμναστικής που ηρεμεί σώμα και πνεύμα.

Τύπος Νο5: Tο έτοιμο το φαγητό θα σε καταστρέψει

Νομίζεις πως τα κάνεις όλα σωστά, κι όμως η ζυγαριά έχει κολλήσει. Μήπως η κατά τα άλλα υγιεινές διατροφικές επιλογές σου στο σούπερ μάρκετ δεν είναι τελικά τόσο αθώες;

Τι να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση: η ετικέτα θα σε σώσει

Μην αμελείς να διαβάσεις προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα από κάθε τρόφιμο που αγοράζεις. Ένα γιαούρτι μπορεί να φέρει τον τίτλο του light και άπαχου αλλά αν κοιτάξεις την ετικέτες, μπορεί να διαπιστώσεις πως πρόκειται για επιδόρπιο γιαουρτιού με πολλά συντηρητικά και γλυκαντικές ουσίες. Ταυτόχρονα, πρόσεξε την προέλευση των λαχανικών σου που θεωρητικά είναι μεν υγιεινά αλλά τα φυτοφάρμακα με τα οποία έχουν ποτιστεί, κι όμως, μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σου και να χαλάσουν τη γραμμή σου.

Κατερίνα Πατούλια