Smoothies για καλή υγεία και ευεξία

02.07.2008
Λαχταριστά και γευστικά, τα smoothies μας δροσίζουν απολαυστικά και μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Κι αν επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά και τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, μας βοηθούν να χάσουμε περιττά κιλά...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Λαχταριστά και γευστικά, τα smoothies μας δροσίζουν απολαυστικά και μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Κι αν επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά και τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, μας βοηθούν να χάσουμε περιττά κιλά...

Τα smoothies αποτελούνται από διάφορα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γιαούρτι ή γάλα, νερό ή χυμό φρούτων και πάγο. Από την ανάμιξη αυτών των υλικών προκύπτει ένα παγωμένο, αφρώδες και παχύρρευστο ρόφημα, που άλλοτε μοιάζει με μιλκσέικ κι άλλοτε με πουρέ φρούτων, ανάλογα με την ποσότητα των υγρών συστατικών και του πάγου που θα προσθέσουμε. Βεβαίως, τίποτα δεν αποκλείει την προσθήκη κι άλλων υλικών που ταιριάζουν στα γευστικά μας γούστα, όπως τσάι, ροφήματα σόγιας ή ξηροί καρποί, κακάο, σοκολάτα σε σκόνη, παγωτό, διάφορα λαχανικά, αρωματικά, ακόμη και καφέ ή αλκοόλ.

Υπέρ και κατά
Στα smoothies συνδυάζονται οι διατροφικές αξίες διαφορετικών τροφίμων, κυρίως φρούτων και γαλακτοκομικών. Κατά κανόνα, λοιπόν, περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για τον οργανισμό, τα οποία αφομοιώνονται εύκολα, χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον έχουν αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ενώ τα λιπαρά τους είναι ελάχιστα. Έτσι προσλαμβάνουμε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και υγρά με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο, ενώ συγχρόνως καλύπτουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τη συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη φρούτων. Ως εκ τούτου, τα smoothies είναι ωφέλιμα, στο πλαίσιο μιας γενικά ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, επειδή είναι πλούσια σε σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη λόγω των φρούτων, θα πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες και να τα καταναλώνουμε χωρίς υπερβολές.

Βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Λόγω του μεγάλου όγκου τους, που οφείλεται στα υγρά που βάζουμε και στον αέρα που απορροφούν κατά την ανάμιξη στο μπλέντερ, τα smoothies δημιουργούν μεγαλύτερη στομαχική πληρότητα απ ό,τι οι χυμοί και μας χορταίνουν ταχύτερα από πολλά άλλα τρόφιμα. Επιπλέον, ικανοποιούν την επιθυμία μας για γλυκό και μας διατηρούν χορτάτους για αρκετές ώρες. Εάν, μάλιστα, επιλέξουμε και προετοιμάσουμε κατάλληλα τα υλικά μας, μπορούμε να φτιάξουμε smoothies όχι μόνο εξαιρετικά υγιεινά, αλλά και με ιδιαίτερα χαμηλές θερμίδες.

Για να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων:

*Δεν προσθέτουμε ζάχαρη ή φρουκτόζη.

*Προτιμάμε φρούτα γλυκιάς γεύσης ή/και συνδυασμούς υλικών που δεν χρειάζονται επιπλέον γλύκανση.

*Όταν χρησιμοποιούμε ξινά φρούτα, προσθέτουμε ελάχιστο μέλι, εάν χρειάζεται.

*Αντικαθιστούμε ένα μέρος των φρούτων με λαχανικά (έχουν λιγότερες θερμίδες).

*Αν χρησιμοποιούμε λαχανικά, τα αραιώνουμε με νερό και προσθέτουμε καρότα και αγγούρι, για να γλυκάνουν.

*Αποφεύγουμε την κρέμα γάλακτος. Προτιμάμε άπαχο γάλα ή γιαούρτι και σπανιότερα παγωτό με χαμηλά λιπαρά.

*Αραιώνουμε περισσότερο τα υλικά μας, βάζοντας αρκετό νερό ή σόδα και πολύ πάγο.

*Φτιάχνουμε μικρότερες ποσότητες ή μια σχετικά μεγαλύτερη, την οποία όμως μοιραζόμαστε.

*Αντικαθιστούμε με smoothies ανθυγιεινά σνακ, αναψυκτικά, γλυκά ή μικρογεύματα, που έχουν περισσότερες θερμίδες. Δεν τα καταναλώνουμε επιπλέον αυτών, ούτε τα πίνουμε μαζί με γεύματα ή αμέσως μετά από αυτά!

Οδηγίες παρασκευής

Τα smoothies παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα: χτυπάμε όλα τα υλικά μας στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο αφρώδες μίγμα, προσθέτουμε πάγο και σερβίρουμε σε μεγάλα ποτήρια. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουμε κάποιες σημαντικές «λεπτομέρειες».

Απαραίτητα εργαλεία: Επενδύουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ και σε έναν καλό αποχυμωτή. Και τα δύο είναι πολύτιμα εργαλεία, σύμμαχοι ευεξίας και υγείας!

Φρέσκα φρούτα: Πρέπει να είναι ώριμα και να διατηρούν την καθαρή, χαρακτηριστική μυρωδιά τους. Εάν είναι δυνατόν, προτιμάμε τα βιολογικά ή όσα προέρχονται από πιστοποιημένες καλλιέργειες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια κατεψυγμένα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, είναι εξίσου καλά.

Αποξηραμένα φρούτα: Πρέπει να τα μουλιάζουμε σε νερό ή χυμό μήλου για αρκετές ώρες, ώστε να πολτοποιούνται εύκολα. Τα φρούτα σε κονσέρβα πρέπει να μην είναι διατηρημένα σε σιρόπι, αλλά σε φυσικό χυμό, και να τα στραγγίζουμε καλά.

Ξεφλούδισμα: Τα περισσότερα φρούτα βιολογικής προέλευσης μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα, αφού τα πλύνουμε καλά. Αντίθετα, τα συμβατικά φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται, ιδίως όσα είναι περασμένα με κερί για να γυαλίζουν (π.χ. μήλα). Επίσης, είναι αναγκαίο να ξεφλουδίζουμε όσα έχουν χοντρή φλούδα (καρπούζι, πεπόνι), τα εσπεριδοειδή καθώς και όλα τα τροπικά φρούτα.

Κουκούτσια: Ξεκουκουτσιάζουμε τα φρούτα που περιέχουν μεγάλα κουκούτσια (π.χ. βερίκοκα) και επίσης τα μήλα, τα αχλάδια και το καρπούζι, γιατί μπορεί να περιέχουν ποσότητες τοξικών ουσιών.

Τεμαχισμός: Κόβουμε τα φρούτα σε φέτες ή μικρότερα κομμάτια πριν τα τοποθετήσουμε στο μπλέντερ.

Κατάψυξη φρούτων: Πλένουμε τα φρούτα, τα στραγγίζουμε και, αν χρειάζεται, τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε σακουλάκια που ενδείκνυνται για κατάψυξη. Κλείνουμε τα σακουλάκια αεροστεγώς και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Πρόβλημα με τη λακτόζη: Εάν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούμε να βάλουμε αντί για γάλα κάποιο φυτικό ρόφημα, όπως π.χ. σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου ή φουντουκιού.

Για μικρότερη απώλεια βιταμινών: Μετά την παρασκευή του πίνουμε το smoothie μας μέσα σε 5-10 λεπτά, γιατί τα πολτοποιημένα υλικά του οξειδώνονται ευκολότερα και χάνουν πιο γρήγορα τις βιταμίνες τους.