Διατροφικές απορίες

07.07.2008
Είναι αλήθεια ότι συνεχώς οι διατροφικοί κανόνες αλλάζουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά. Ποιές είναι τελικά οι τροφές που επιτρέπονται στον αδυνάτισμα; Γιατί είναι σημαντικές

Είναι αλήθεια ότι συνεχώς οι διατροφικοί κανόνες αλλάζουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά. Ποιές είναι τελικά οι τροφές που επιτρέπονται στον αδυνάτισμα; Γιατί είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες; Τι ρόλο παίζει το νερό; Ήρθε η ώρα να λύσουμε τις απορίες σας ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα και χωρίς στερήσεις.

*Σε μια δίαιτα οι υδατάνθρακες δεν αποκλείονται αφού είναι το σημαντικότερο καύσιμο του οργανισμού. Καταναλώνοντας όμως μεγάλη ποσότητα, κινδυνεύουμε να πάρουμε περισσότερη ενέργεια την οποία το σώμα θα "αποθηκεύσει" υπό την μορφή λίπους. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε γιατί δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες "κακοί". Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι 100% υδατάνθρακες αλλά δεν αποκλείονται από καμία δίαιτα. Αυτό που φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο με τους υδατάνθρακες είναι η επεξεργασία που έχουν υποστεί, η οποία αφαιρεί πολλά υγιεινά συστατικά της τροφής.

*Συνήθως το 40% έως και 50% των θερμίδων ενός υγιεινού διαιτολογίου θα πρέπει να προέρχεται από τους λεγόμενους "καλούς" υδατάνθρακες, ενώ μόνο το 10% θα προέρχεται από τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα προϊόντα.

*Οι πρωτεΐνες οποία βοηθούν στην διατήρηση της σιλουέτας, βοηθούν στο ανοσοποιητικό, και ορμονικό σύστημα. Τα ασπράδια των αυτών, το κρέας των πουλερικών, χωρίς πέτσα, τα προϊόντα με βάση την φυσική σόγια, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και το ψάρι είναι άπαχες λύσεις, ενώ υπάρχουν οι πρωτεΐνες από μη ζωικές πηγές όπως είναι: ξηροί καρποί, και όσπρια.

*Τα λιπαρά σε αντίθεση με την αντίληψη η οποία επικρατεί, δεν δημιουργούν άμεσα λίπος στο σώμα. Το ελαιόλαδο ή το έλαιο κάποιων ξηρών καρπών, ή καρπών όπως το αβοκάντο κάνουν το δέρμα να δείχνει πιο νέο και υγιές.

*Το νερό είναι το βασικότερο συστατικό του σώματος. Η έλλειψη του προκαλεί κόπωση, κατακράτηση υγρών μέχρι και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με ένα λίτρο την ημέρα και σιγά σιγά να αυξάνετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.