Πριν τη βουτιά στο απέραντο γαλάζιο

15.07.2008
Με τη λαχτάρα που τρέχουν μερικοί άνθρωποι να πέσουν στη θάλασσα ή την πισίνα ξεχνάνε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και αυτοπροστασίας που οφείλουν να παίρνουν για να μην τους βγει ξινή η βουτιά. Έχουμε και λέμε: Όσο δεινοί κολυμβητές και αν είστε, μην πηγαίνετε πέρα από τη σημαδούρα ή αν δεν υπάρχει σημαδούρα, μην απομακρύνεστε παραπάνω

Με τη λαχτάρα που τρέχουν μερικοί άνθρωποι να πέσουν στη θάλασσα ή την πισίνα ξεχνάνε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και αυτοπροστασίας που οφείλουν να παίρνουν για να μην τους βγει ξινή η βουτιά. Έχουμε και λέμε:

*Όσο δεινοί κολυμβητές και αν είστε, μην πηγαίνετε πέρα από τη σημαδούρα ή αν δεν υπάρχει σημαδούρα, μην απομακρύνεστε παραπάνω από 50 μέτρα από την παραλία.

*Όσο δεινοί κολυμβητές και αν είστε, μην κολυμπάτε μόνοι σας, αλλά πάντα παρέα με κάποιον. Αν μάλιστα απομακρύνεστε αρκετά από την παραλία, καλό είναι αυτός που κολυμπάει μαζί σας να είναι επίσης δεινός κολυμβητής.

*Μην πέφτετε στη θάλασσα μετά το φαγητό, ακόμα και αν αυτό είναι μια φέτα ψωμί με λίγο τυρί.

*Μην αυτο-χαρακτηρίζεστε καλοί κολυμβητές αν δεν έχετε κάνει τα απαραίτητα μαθήματα ή δεν διαθέτετε τη σχετική εμπειρία.

*Αν έχει βαριά συννεφιά ή ακούσετε μπουμπουνητά, έστω και μακρινά, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.

*Σταματήστε να κολυμπάτε μόλις νιώσετε κούραση ή δυσκολία στην αναπνοή σας.

*Μην κάνετε βουτιές αν δεν ξέρετε πολύ καλά το βάθος του νερού στο οποίο βουτάτε ή το είδος του βυθού αν υπάρχουν δηλαδή βράχια ή άλλα ογκώδη αντικείμενα.

*Αν βρίσκεστε σε πισίνα, αποφύγετε να τρέχετε για να πέσετε στο νερό, γιατί μπορεί να μην προλάβετε και να προσγειωθείτε στο τσιμέντο!