Μαζί τα φάγαμε: όταν η σχέση σου σε παχαίνει

19.05.2011
Μήνες ολόκληρους έκανες σκληρή δίαιτα για να γίνεις κορμάρα! Και τα κατάφερες! Κι λίγο πριν τα καταφέρεις να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος, γνώρισες τον πρίγκιπα του παραμυθιού. Φυσικά και δεν υπάρχει κάτι κακό στον έρωτα αλλά κάπου εκεί, στην ιδανική σχέση, εμείς τα κορίτσια τείνουμε να παίρνουμε κιλά! Κι όσο περνούν οι μήνες της ευτυχίας, τόσο αυξάνονται τα κιλά!

Μήνες ολόκληρους έκανες σκληρή δίαιτα για να γίνεις κορμάρα! Και τα κατάφερες! Κι λίγο πριν τα καταφέρεις να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος, γνώρισες τον πρίγκιπα του παραμυθιού. Φυσικά και δεν υπάρχει κάτι κακό στον έρωτα αλλά κάπου εκεί, στην ιδανική σχέση, εμείς τα κορίτσια τείνουμε να παίρνουμε κιλά! Κι όσο περνούν οι μήνες της ευτυχίας, τόσο αυξάνονται τα κιλά!

Τι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου:

Η Μαργαρίτα Οκτωράτου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου επισημαίνει πως εμείς οι γυναίκες χρειαζόμαστε καθημερινά λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) από τους άντρες κι αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε λιγότερο ψηλές, ζυγίζουμε λιγότερο, έχουμε λιγότερους μύες και άρα πιο αργό μεταβολισμό.

Αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές χρειαζόμαστε λιγότερο φαγητό από τους συντρόφους μας. Όπως καταλαβαίνεις, αν φτιάχνεις ένα ταψί φαγητό για τα δυο σας και καταλήγεις να τρως έστω και το 1/3 του ταψιού, η γραμμή σου θα πάει περίπατο. Θυμήσου τον καιρό που ήσουν εργένισσα και βάλε στη ζυγαριά τα γραμμάρια που καταναλώνεις για να μην ξεφύγεις!


Συχνά, στην αρχή της σχέσης τρώμε λιγότερο (μικρότερες μερίδες) είτε απλά προσέχουμε περισσότερο τη ποιότητα και ποσότητα του φαγητού μας (μέχρι να τον...δέσουμε).


Όσο περνάει ο καιρός οι μερίδες μας μοιάζουν όλο και περισσότερο με του συντρόφου μας για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, αλλάζει το είδος των εξόδων (πηγαίνουμε πιο συχνά για φαγητό ή ποτό έξω ή σινεμά και λιγότερο για χορό ή αθλητικές δραστηριότητες).

Ταυτόχρονα, "συνηθίζει το μάτι μας", ζηλεύουμε το είδος και την ποσότητα του φαγητού που τρώει ο καλός μας και παρασυρόμαστε. Κάποια στιγμή λοιπόν και από εκεί που έτρωγες έξω ή στο σπίτι μόνο φιλέτο κοτόπουλο με σαλάτα και αναψυκτικό light, τώρα για να του κάνεις τάχα παρέα, καταβροχθίζεις πίτσα και μπυρίτσα, ποτάκια στις εξόδους και διπλή μερίδα βουτυράτο ποπ-κορν και πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση ή το σινεμά.

Εν το μεταξύ, ξεχνάς την βασική αιτία για την οποία έκανες δίαιτα και ήθελες να έχεις ωραίο σώμα. Οι περισσότερες γυναίκες ενδιαφέρονται για την καλλίγραμμη σιλουέτα τους, όχι για τον εαυτό τους αλλά για να αρέσουν περισσότερο στο άλλο φύλο, να ρίξουν κάποιο αγόρι! Όταν τελικά το βρουν το αγόρι και επιβεβαιώσουν το ναρκισσισμό τους, οι υπόλοιποι άντρες παύουν να τις ενδιαφέρουν. Α μάλιστα έχεις στο πλευρό σου έναν άντρα που σου λέει πως σε προτιμά με τα πιασίματά σου, δεν αργείς να το πάρεις και το επόμενο, και το μεθεπόμενο κιλό!

Γλίτωσε τη σχέση...με τη ζυγαριά

- Αναθέρμανε τη σχέση σου με την ιδανική μερίδα (που δεν είναι άλλη από τη μερίδα που σου αναλογεί με βάση τις ανάγκες σου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά). Να θυμάσαι ότι βάρος σου θα αυξηθεί αν κάθε μέρα τρως έστω και λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από οποιοδήποτε τρόφιμο ή σνακ.

- Θυμήσου τη σαλάτα. Μια πολύχρωμη, λαχταριστή σαλάτα (που συχνά εκείνος ξεχνάει) θα σου προκαλέσει αίσθημα κορεσμού ικανό να μειώσει την ποσότητα του φαγητού που θα φας στη συνέχεια.

- Μοιράσου μαζί του... τη μερίδα του εστιατορίου ή εκείνο το αμαρτωλό γλυκό (ιδανικά 1/3 εσύ, 2/3 εκείνος)

-Μείνε σταθερή: Μπορεί οι κοινές σας δραστηριότητες να σε βγάζουν εκτός προγράμματος όμως δεν χρειάζεται να παραμελείς ή να παραλείπεις τα γεύματά σου, κάτι που μπορεί εύκολα να αυξήσει την λαχτάρα σου για τσιμπολογήματα και γλυκά. Ταυτόχρονα, μείνε σταθερή και στην ρουτίνα γυμναστικής σου. Μπορεί να θέλεις να βρίσκεσαι όλη την ώρα μαζί του αλλά κανόνισε να μην σταματήσεις να ασκείσαι.

- Κράτησε την όμορφη εικόνα σου...Σε γνώρισε λεπτή και προσεγμένη και αν και εκτίμησε και αγάπησε τον εσωτερικό σου κόσμο δεν χρειάζεται να μεταμορφωθείς σε κάποια που ούτε εσύ δεν θα γνωρίζεις πια. Στο τέλος, ούτε στον εαυτό σου θα αρέσεις και θα δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα και σε σένα και στη σχέση. Το χειρότερο θα είναι να φτάσεις να τον κατηγορείς πως σε πάχυνε από τότε που τον γνώρισες.

- Πρότεινε κοινές δραστηριότητες: εκτός από ποιοτικό και δημιουργικό κοινό χρόνο θα βοηθήσουν να κάψεις (όπως και εκείνος) τις επιπλέον θερμίδες. Κάντε κολύμπι, τρέξιμο στο πάρκο, λάτιν χορούς αλά Dancing with the stars και γενικά κάντε οτιδήποτε σας ευχαριστεί.

Κατερίνα Πατούλια με τη συνεργασία της Μαργαρίτας Οκτωράτου, διαιτολόγου - διατροφολόγου ()