Λάδι & νερό καρύδας: αδυνατίζουν τελικά; (Νο2)

02.09.2011
Ποιό παρθένο ελαιόλαδο; Η Ριάνα ποζάρει πίνοντας νερό καρύδας, η Μαντόνα αγοράζει μετοχές στην πιο μεγάλη φίρμα νερού καρύδας και το θαυματουργό λάδι καρύδας που η Μιράντα Κερ υποστηρίζει πως καταναλώνει και έτσι έχασε τα κιλά της εγκυμοσύνης, ξεπουλάει μέσα σε λίγες ώρες! Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα προϊόντα καρύδας, πόσο βοηθούν τη μάχη με το αδυνάτισμα και τι επισημαίνουν οι ειδικοί!

Ποιό παρθένο ελαιόλαδο; Η Ριάνα ποζάρει πίνοντας νερό καρύδας, η Μαντόνα αγοράζει μετοχές στην πιο μεγάλη φίρμα νερού καρύδας και το θαυματουργό λάδι καρύδας που η Μιράντα Κερ υποστηρίζει πως καταναλώνει και έτσι έχασε τα κιλά της εγκυμοσύνης, ξεπουλάει μέσα σε λίγες ώρες!

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα προϊόντα καρύδας, πόσο βοηθούν τη μάχη με το αδυνάτισμα και τι επισημαίνουν οι ειδικοί!

Τι ακριβώς είναι το νερό καρύδας;

Το νερό καρύδας είναι το υγρό που βγαίνει από την καρύδα τη στιγμή που την σπας. Δεν περιέχει λιπαρά όπως το γάλα ή η σάρκα της καρύδας, έχει λίγες θερμίδες (περίπου 50 ανά φλιτζάνι) από τις οποίες οι περισσότερες αποτελούν φυσικά σάκχαρα. Εκτός από ζάχαρη και νερό, το ξακουστό coconut water περιέχει και μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Ειδικά το νερό καρύδας περιέχει περισσότερο κάλιο και από μια μέτρια μπανάνα.


Αυτή τη στιγμή στο εμπόριο κυκλοφορεί συσκευασμένο νερό καρύδας από διάφορες φίρμες, όπως το Vita Coco και Ζinco. Στο Vita Coco μετοχές έχει αγοράσει η βασίλισσα της ποπ Μαντόνα ενώ την προώθηση με τεράστια πόστερ σε όλη την Αμερική έκανε η Ριάνα. Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις την εν λόγω εταιρίας αυξήθηκαν το 2010 κατά 1200% ενώ σε λίγο καιρό το συσκευασμένο νερό καρύδας θα πωλείται στα σούπερ μάρκετ όλου του κόσμου.


Σύμφωνα με την εν λόγω εταιρία, το συσκευασμένο νερό καρύδας περιέχει μόνο 1% λιπαρά ενώ είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες.


Τελικά πόσο υγιεινό είναι το νερό καρύδας;

Τα περισσότερα οφέλη του νερού καρύδας προέρχονται από το κάλιο που βοηθά μια σειρά από λειτουργίες του σώματος. Βέβαια, πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν κάλιο και είναι τελικά φθηνότερα από το νερό καρύδας.

Άλλωστε, από τα φρούτα μπορείς μαζί με το κάλιο να πάρεις και φυτικές ίνες και μια σειρά άλλων θρεπτικών στοιχείων.

Ταυτόχρονα, ηλεκτρολύτες μπορείς να πάρεις και από οποιοδήποτε άλλο ενεργειακό ποτό αλλά ακόμα και από το νερό. Το φυσικό μεταλλικό νερό άλλωστε μπορεί να σε ενυδατώσει καλύτερα από κάθε άλλο αναψυκτικό ή ρόφημα.

Πρέπει να πίνεις νερό καρύδας;

Βασικά, το νερό καρύδας δεν διαφέρει από κανένα άλλο ενεργειακό ρόφημα που θα βρεις στο περίπτερο και θα καταναλώσεις για παράδειγμα μετά τη γυμναστική σου. Μπορείς φυσικά να το προτιμήσεις σε σχέση με κάποιο άλλο, αφού δεν περιέχει τεχνιτά γλυκαντικά ή χρώματα.

Αν δεν γυμνάζεσαι τόσο σκληρά που να πρέπει να αναπληρώσεις τους χαμένους ηλεκτρολύτες, θα καταλήξεις τελικά να παίρνεις θερμίδες που δεν χρειάζεσαι αφού δεν τις καις. Το απλό νεράκι εκεί θα σε ενυδατώσει χωρίς να πάρεις ούτε μια θερμίδα.

Πώς μπορείς να επωφεληθείς από την κατανάλωση νερού καρύδας:

Το νερό καρύδας δεν μπορεί αλλά και ούτε πρέπει να αντικαταστήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να το εντάξεις στη διατροφή σου όμως μην το παρακάνεις γιατί όχι μόνο δεν θα αδυνατίσεις αλλά θα πάρεις βάρος. Αν ασκείσαι αρκετά και θέλεις ένα ρόφημα που θα σε ξεδιψάσει και θα αντικαταστήσει τους χαμένους σου ηλεκτρολύτες, προτίμησέ το! Τουλάχιστον η γεύση του είναι ξεχωριστή, το χρώμα του καθάριο και η σκέψη πως το πίνουν τόσες διάσημες κυρίες, θα σου ανεβάσει το ηθικό! Σίγουρα, δεν είναι τόσο επικίνδυνο για την υγεία σου όπως εκείνη η περιβόητη αποτοξίνωση με λεμονάδες της Γκουίνεθ Πάλτροου.

Για το πρώτο μέρος του άρθρου με όσα χρειάζεται να ξέρεις για το λάδι καρύδας, κάνε κλικ εδώ:

Κ.Π