Πλιγούρι ή ρύζι καστανό; Τι να διαλέξεις;

23.05.2012
Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

Πλιγούρι και ρύζι καστανό αποτελούν τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία, που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Και τα δύο ανήκουν στην τροφική ομάδα των δημητριακών, που βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής δίαιτας, επομένως ενδείκνυται να τα καταναλώνουμε συχνότερα από άλλα τρόφιμα, στο πλαίσιο μιας ποικίλης διατροφής. Άλλωστε, πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε αμυλούχους υδατάνθρακες, που αφομοιώνονται πιο αργά και δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι πολύτιμες για την καλή λειτουργία του εντέρου, σε ανόργανα άλατα (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά.) και σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (καθόλου χοληστερίνη) και ελάχιστη σε νάτριο.

Ποιο από τα δύο;
Πλιγούρι, εφόσον όμως δεν έχουμε δυσανεξία στη γλουτένη!

Το πλιγούρι είναι ο ολόκληρος κόκκος του σταριού, ο οποίος έχει υποστεί ήπια θερμική επεξεργασία (προβρασμένος) και έχει τεμαχιστεί χονδρά ή ψιλά, κάτι που το καθιστά πιο εύπεπτο αλλά και πιο εύκολο στο μαγείρεμα.

Συγκριτικά με το καστανό ρύζι, περιέχει πιο πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και λιγότερους υδατάνθρακες και λιπαρά.

Θερμιδικά δεν έχουν ιδιαίτερη διαφορά όταν τα συγκρίνουμε ωμά, αλλά όταν τα μαγειρεύουμε, 1 φλιτζάνι ρύζι καστανό (195g μαγειρεμένο) αποδίδει γύρω στις 215 θερμίδες, ενώ 1 φλιτζάνι πλιγούρι (182g μαγειρεμένο) περίπου 150 θερμίδες, γιατί κατά το βράσιμο απορροφά πολύ περισσότερο νερό.

Σημείο προσοχής: Το πλιγούρι περιέχει αρκετή γλουτένη. Αντίθετα, το καστανό ρύζι δεν περιέχει καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι το καστανό ρύζι μπορεί να καταναλωθεί χωρίς πρόβλημα από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, ενώ το πλιγούρι όχι.

Πώς το τρώμε;

Το πλιγούρι χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε σαλάτες λαχανικών (π.χ. ταμπουλέ), είτε ωμό είτε μαγειρεμένο, και ως συνοδευτικό άλλων τροφίμων (π.χ. κρέατος ή οσπρίων), ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε κάποιες συνταγές, όπως π.χ. σε σούπες, πιλάφια και γεμιστά.

Για να το καταναλώσουμε ωμό, πρέπει να το αφήσουμε να μουλιάσει για αρκετή ώρα σε διπλάσια ποσότητα χλιαρού νερού.