Εξαιρετικά υγιεινό φρούτο, πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία, ιδίως σε αντιοξειδωτικά. Όλες οι ποικιλίες ροδιών περιέχουν βιταμίνες Α, C και Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες καθώς και πολλά φυτοθρεπτικά, όπως ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, τανίνες, πουνικαλαγκίνες κ.ά.
Ενδεχόμενα οφέλη: Οι σπόροι του ροδιού διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες . Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι η τακτική τους κατανάλωση, π.χ. σε χυμό, περιορίζει τις οξειδωτικές βλάβες του DNA, καταπολεμά μολύνσεις, προστατεύει αγγεία, καρδιά, εγκέφαλο και δέρμα, αυξάνει την αιματική ροή και ελαττώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, διευκολύνει τη στύση, μειώνει το κοιλιακό λίπος, περιορίζει κάποια από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (π.χ. πρωινή ναυτία), της εμμηνόπαυσης αλλά και των αρθρίτιδων, ενώ ίσως υποβοηθά στην αναστολή της εκδήλωσης ή της μετάστασης ορισμένων καρκινικών όγκων, όπως δέρματος, προστάτη και μαστού.
Επιλογή: Προτιμάτε ρόδια βαριά, με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα.
Διατήρηση: Για αρκετές ημέρες σε σκοτεινό μέρος. Για αρκετές εβδομάδες στο κάτω μέρος του ψυγείου. Για αρκετούς μήνες εάν τα καθαρίσετε και φυλάξετε τα σπόρια τους σε σακουλάκι στην κατάψυξη.
Καθάρισμα: Χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος. Κατόπιν, ανοίγετε το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους.
Αποχύμωση: Στύβετε το ρόδι στο στίφτη όπως το πορτοκάλι. Εναλλακτικά, αφαιρείτε τους σπόρους του και τους πιέζετε μέσα σε σουρωτήρι.
Τρόποι κατανάλωσης: Πιείτε χυμό ροδιού ή προσθέστε τους σπόρους του σε σαλάτες και φαγητά.
Αληθινή πρόκληση: Κοτόπουλο με ρόδι
Βάζετε πάνω από ψημένα φιλέτα κοτόπουλου τυρί φέτα θρυμματισμένη, σπόρους ροδιού και κουκουνάρι. Συνοδεύετε με σαλάτα που περιέχει πράσινα λαχανικά, κρίθινο παξιμάδι, σπόρους ροδιού, γραβιέρα, ξίδι βαλσάμικο και ελαιόλαδο.
Της εποχής είναι επίσης...
Το γιαούρτι κατσικίσιο και πρόβειο, γλυκοπατάτες και κοινές πατάτες, ελιές, καλαμπόκια, κουκιά, σαλιγκάρια, σκόρδα, τυριά τοπικά (γραβιέρες, κασέρια, κρασοτύρια, ξινομυζήθρες, μανούρια, φορμαέλα κ.ά.), χοιρινό κρέας και φρέσκα χοιρινά λουκάνικα, κάποια χόρτα αρωματικά (βασιλικός, δυόσμος, φασκόμηλο κ.ά.) και ορισμένα είδη ξηρών καρπών (καρύδια φρέσκα, κάστανα κ.ά.).
* Η εποχικότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τις τοπικές συνθήκες.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΧΟΡΤΑ
Αντίδια, βρούβες, γλιστρίδες, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, κρεμμύδια, λάχανα, λαχανάκια, μαραθόριζες, μαρούλια, μελιτζάνες, μπρόκολα, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέσκουλα, σπανάκια κ.ά.
ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Αθερίνες, γαλέοι, γαύροι, γόπες, γωβιοί, ζαργάνες, καλαμάρια, κολιοί, λαβράκια, λυθρίνια, μπακαλιαράκια, μπαρμπούνια, ξιφίες, πέρκες, πεσκανδρίτσες, ρίκια, ροφοί, σαργοί, σαφρίδια, σκορπίνες, σπάροι, στρείδια, συναγρίδες, σφυρίδες, τόνοι, φαγκριά κ.ά.
ΦΡΟΥΤΑ
Αβοκάντο, ακτινίδια, αχλάδια, δαμάσκηνα, κυδώνια, λεμόνια, λωτοί, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, σταφύλια, σύκα, φραγκόσυκα κ.ά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ