Η καλύτερη στιγμή για μια διατροφική παρασπονδία

10.06.2014
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να παραδοθείς στους πειρασμούς του φαγητού; Σύμφωνα με τον γιατρό Mike Roussell, PhD, εάν έχεις σκοπό να κάνεις μία μικρή παρασπονδία στο διατροφικό σου πρόγραμμα, η καλύτερη ώρα είναι αμέσως μετά από μία επίπονη γυμναστική.
Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου μετά την άσκηση θα πάρει όλη τη ζάχαρη από το απαγορευμένο σου σνακ και θα την "στείλει" στους μυς σου, αντί να την αποθηκεύσει σε κύτταρα λίπους.
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα σχετικά με τον έλεγχο του βάρους σου είναι να κάνεις το σώμα σου να πάρει το φαγητό που τρως και να το χρησιμοποιήσει σωστά.
Όταν οι υδατάνθρακες μπαίνουν στη ροή του αίματός σου, μπορούν να πάνε να αποθηκευτούν σε κύτταρα λίπους ή να χρησιμοποιηθούν σαν «καύσιμο» στους μυς σου. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πού θα προτιμούσαμε να πάει το φαγητό που τρώμε, αλλά το να ελέγξουμε τη διαδρομή του είναι κάπως πιο δύσκολο!
Αρκούμαστε λοιπόν στο να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε τρώγοντας αμέσως μετά την άσκηση, καθώς μετά τη γυμναστική, οι μυς απορροφούν περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα σε αντίθεση με άλλα σημεία του σώματός σου. Αυτό το κάνουν γιατί χρειάζονται παραπάνω «καύσιμα» για να επανέλθουν από την άσκηση.
Υπάρχει όμως και κάποιο μειονέκτημα σε αυτή την τακτική; Το πρόβλημα δημιουργείται εάν το παρακάνεις με το ατόπημά σου, καθώς έρευνες δείχνουν ότι, εάν παραφάς μετά από επίπονη άσκηση, μπορεί να επιβραδύνεις τη διαδικασία της επαναφοράς του οργανισμού σου με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Ο πρώτος είναι η επιβράδυνση της πέψης, αφού το να τρως πολύ φαγητό και ειδικά τροφές παχυντικές, μπορεί να σου πάρει πολύ χρόνο να χωνέψεις. Αυτό καθυστερεί και την ταχύτητα με την οποία το σώμα σου θα προσφέρει θρεπτικά στοιχεία στους "πεινασμένους" μυς σου.
Ο δεύτερος είναι η προτεραιότητα, επειδή το σώμα σου έχει μία συγκεκριμένη ποσότητα αίματος και ενέργειας με την οποία μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διεργασίες του. Εάν λοιπόν επιβαρύνεις με παραπάνω φαγητό το σύστημά σου αμέσως μετά την άσκηση, τότε θα στρέψει την προσοχή του στην πέψη και όχι στην ανάρρωση.
Μπορείς να φας λοιπόν μετά την άσκηση εκείνο το παγωτάκι που λιγουρευόσουν όλη τη βδομάδα, αρκεί να μην το παρακάνεις!
Πατούλια