Τι να διαλέξω: Βερίκοκα ή κεράσια;

08.06.2015
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Βερίκοκα και κεράσια είναι φρούτα με εξίσου υψηλή διατροφική αξία και τόσο πλούσια σε πολύτιμα διατροφικά στοιχεία που δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι κάποιο υπερέχει έναντι του άλλου. Επειδή όμως το φυσικό τους χρώμα διαφέρει εντελώς, πορτοκαλί τα μεν, κόκκινο και πορφυρό τα δε, διαφέρουν και ως προς τα φυτοθρεπτικά τους στοιχεία, π.χ. αντιοξειδωτικά. Επομένως το απολύτως σωστό είναι να καταναλώνουμε και τα δύο και καθημερινά, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, με ποικιλία διαφορετικών «χρωμάτων».

Διατροφικά στοιχεία και πιθανά οφέλη

Βερίκοκα: Πηγή άλφα και βήτα καροτένιων, βιταμινών Β1 και Β2, καλίου, σιδήρου, βορίου και μαγνησίου. Έχουν τονωτική, καταπραϋντική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύουν την όραση, προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και βοηθούν στην ανάπλασή του. Συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία και στην αντιμετώπιση ελαφρών γαστρεντερικών και αναπνευστικών προβλημάτων. Τους αποδίδονται αντικαρκινικές και μακροβιοτικές ιδιότητες.

Κεράσια: Πηγή ανθοκυανινών, β-καροτίνης, βιταμίνης C, καλίου, χαλκού και φυτικών οιστρογόνων. Διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμεταλλαξιογόνες, χωνευτικές, υπακτικές, διουρητικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στην ενίσχυση και στην προστασία των αγγείων, προάγουν την αιματική κυκλοφορία και την καλή λειτουργία νεφρών και εντέρου. Συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση αρθρίτιδων, λοιμώξεων του ουροποιητικού, πεπτικών διαταραχών, καθώς και στην ελάττωση των οιδημάτων.

Ένδειξη κατά περίπτωση

Τα βερίκοκα ενδείκνυνται περισσότερο για αγχώδη και νευρικά άτομα, άτομα που κάνουν πολλές υπαίθριες σωματικές δραστηριότητες ή/και έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, π.χ. ηλιοθεραπεία στην παραλία. Επίσης, σε άτομα με επιρρέπεια στις μολύνσεις, συχνούς πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου ή που νιώθουν ατονία.

Τα κεράσια ενδείκνυνται ιδιαίτερα σε δίαιτες αδυνατίσματος (υποκαθιστούν την ανάγκη για γλυκό), για γυναίκες με κατακρατήσεις υγρών ή/και στην εμμηνόπαυση, καθώς και σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά, ιδιαίτερα ως σνακ πριν ή μετά την προπόνηση. Επίσης, σε άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, αγγειακά προβλήματα, προβλήματα στις αρθρώσεις, σακχαρώδη διαβήτη ή/και υπέρταση.

ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ*

Βερίκοκο

(1 μέτριο)

Κεράσια

(10 μικρά)

Θερμίδες

23

24

Πρωτεΐνες (g)

0,6

0,5

Υδατάνθρακες (g)

4,7

5,6

Λιπαρά (g)

0,2

0,1

Φυτικές ίνες (g)

0,8

0,8

Γλυκαιμικό Φορτίο (G.L.)

3

2

*Μέσες τιμές σε ελληνικές ποικιλίες. Οι πιο ξινές ποικιλίες αποδίδουν χαμηλότερες θερμίδες, ενώ οι πιο ώριμες και πιο γλυκές περισσότερες.


Τελικά, ποιο από τα δύο;

Αν δεν υπάρχουν προσωπικοί λόγοι προτίμησης ή αποφυγής του ενός ή του άλλου, π.χ. λόγοι υγείας, επιδίωξη ιδιαίτερων ωφελειών, προτίμηση γεύσης, τότε τα κεράσια αποτελούν καλύτερη επιλογή.

Αν επιλέξεις κεράσια

Αγορά: Προτίμησε κεράσια ελληνικά, ει δυνατόν βιολογικής καλλιέργειας, καλύτερα τις ελαφρώς πιο ξινές ποικιλίες, όχι πολύ ώριμα και με μικρό μέγεθος καρπού. Το κοτσάνι τους πρέπει να είναι καλά προσκολλημένο στον καρπό και συγχρόνως ίσιο, μαλακό και πράσινο.

Αποθήκευση: Διατηρούνται άπλυτα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες, μέσα σε πλαστική σακούλα ή, εναλλακτικά, σε ρηχό ανοιχτό δοχείο, τοποθετημένα σε μονή στρώση.

Κατανάλωση: Αφού τα πλύνεις προσεκτικά, κατανάλωσέ τα ωμά, όχι περισσότερο από 10 κεράσια τη φορά, προτιμότερο μόνα τους ή μέσα σε φρουτοσαλάτες.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ