Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητα να χωνέψουν το κρέας με την πάροδο του χρόνου απλώς και μόνο επειδή σταματούν να το τρώνε και πολύ περισσότερο ότι ξεκινώντας την κρεατοφαγία με ένα τεράστιο πιάτο με κεφτεδάκια, μπορεί να προκαλέσουν ένα μικρό σοκ στο γαστρεντερικό σύστημα τους. «Εάν δεν παράγεις αρκετό στομαχικό οξύ ή πεπτικά ένζυμα για να διασπάσεις τις πρωτεΐνες του κρέατος, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο φούσκωμα και δυσκοιλιότητα», λέει στο Bustle η Στεφανία Παπαδάκη, διατροφολόγος και ιδρύτρια του Gut Of Integrity. Το κρέας έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των λαχανικών και αυτό είναι ότι θα απελευθερώσει μια σταθερή ροή ενέργειας όλη την ημέρα.
Διάβασε και αυτό: Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως κρέας για έναν μήνα
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος δεν εμφανίζονται αναγκαστικά εάν φας ένα σουβλάκι ενώ είσαι vegan για 15 χρόνια. Μια μικρή ποσότητα κρέατος δεν θα αλλάξει αυτόματα τον κίνδυνο για την εμφάνιση ασθενειών, υποστηρίζει στο Bustle ο γαστρεντερολόγος Dr. Will Bulsiewicz.
Μια περιοχή που μπορεί να αλλάξει αρκετά γρήγορα, ωστόσο, είναι το εντερικό μικροβίωμα. Ο Bulsiewicz λέει στο Bustle ότι σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Nature, η σύνθεση του εντέρου μας μπορεί να αλλάξει μέσα σε 24 ώρες από την αλλαγή της διατροφής μας. «Η κατανάλωση κρέατος, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη, είναι γνωστό ότι αυξάνει την ανάπτυξη μικροβίων που ανέχονται τη χολή, επειδή η χολή εκκρίνεται από το συκώτι για να μας βοηθήσει να απορροφήσουμε το επιπλέον περιεχόμενο λίπους», λέει.
Μακροπρόθεσμα, λέει η Παπαδάκη, η επανεισαγωγή του κρέατος στη διατροφή σου μπορεί να επηρεάσει άλλες πτυχές της υγείας σου, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των ενεργειακών σου επιπέδων. Ο ψευδάργυρος συνδέεται με τη θεραπεία της ακμής, οπότε εάν η φυτική διατροφή σου είναι ανεπαρκής σε ψευδάργυρο και αρχίζεις να τρως κρέατα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως το βοδινό κρέας ή το αρνί που τρέφεται με χόρτο, μπορεί να δεις βελτίωση στο δέρμα σου, λέει. Τα ενεργειακά σου επίπεδα μπορεί επίσης να αυξηθούν εάν δεν έχεις πάρει αρκετές βιταμίνες ή μέταλλα - όπως η Β12, Α, D, σίδηρο και ωμέγα-3s, τον καιρό που ήσουν χορτοφάγος. «Είναι πιθανό να αισθανθείς να αυξάνεται η ενέργεια σου μόλις αρχίσεις να τρως πάλι κρέας», λέει.
Αυτό το διάβασες; Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Ιδού 6 απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις σου
Εάν θέλεις να κάνεις μια αλλαγή στην κατανάλωση κρέατος, οι ειδικοί λένε στο Bustle, να το κάνεις με μέτρο και να γνωρίζεις πώς μπορεί να αλλάξει την υγεία σου. «Η σωστή διατροφή έχει σχέση με την ισορροπία», λέει ο Bulsiewicz και συμβουλεύει να εστιάζεις σε τρόφιμα ολικής άλεσης και φυτικά γεύματα και να τρως κρέας με φειδώ, επειδή το απολαμβάνεις. Η Παπαδάκη συνιστά να τρως κρέας με μέτρο και να παίρνεις κάποια πεπτικά ένζυμα για να βοηθήσεις το στομάχι σου να αντιμετωπίσει τη στιγμιαία σύγχυση του.