Ό,τι τρώμε και πίνουμε μόλις ξυπνήσουμε έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγάλο αντίκτυπο στις γνωστικές μας επιδόσεις, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τώρα, νέα έρευνα από την Αμερικανική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας δείχνει ότι το πρωινό παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη γενική μας υγεία από ότι πιστεύαμε.
Οι άνθρωποι που τρώνε ένα πλούσιο πρωινό, καίνε διπλάσιες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε ένα πλούσιο δείπνο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Έχουν επίσης λιγότερη όρεξη, ιδιαίτερα για γλυκά και έχουν υγιέστερο επίπεδο σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και ινσουλίνη καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ο μεταβολισμός των ανθρώπων είναι πιο δραστήριος μετά το πρωινό
Στη μελέτη, κατά τη διάρκεια 3 ημερών, οι ερευνητές αξιολόγησαν 16 άνδρες που ενάλλασαν ένα πρωινό χαμηλών θερμίδων με δείπνο με υψηλή θερμιδική αξία και αντίστροφα.
Στη συνέχεια, η τροφογενής θερμογένεση (DIT) - μέτρηση του βαθμού στον οποίο το σώμα μεταβολίζει τα τρόφιμα - παρακολουθήθηκε στους συμμετέχοντες, όπως και η συνολική πείνα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και οι επιθυμίες για γλυκά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, το DIT των συμμετεχόντων ήταν 2,5 φορές υψηλότερο μετά το πρωινό έναντι του δείπνου, πράγμα που δείχνει ουσιαστικά ότι οι μεταβολισμοί των ανθρώπων είναι πιο δραστήριοι μετά το πρωινό γεύμα τους.
Δες και αυτό: Ό,τι πρέπει για πρωινό! Οι πιο εύκολες τηγανίτες με μέλι ή σοκολάτα
Επιπλέον, η κατανάλωση ενός υψηλού θερμιδικά πρωινού συνδέθηκε με λιγότερες περιπτώσεις ξαφνικού αισθήματος πείνας καθώςς και επιθυμίας για γλυκό στη διάρκεια της ημέρας.
Σε σύγκριση με ένα πλουσιότερο πρωινό, ένα πρωινό χαμηλών θερμίδων είναι πιο πιθανό να προκαλέσει επιθυμία για σνακ καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, όσοι τρώνε φτωχά πρωινά τείνουν να τρώνε πλουσιότερα γεύματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η ινσουλίνη του ανθρώπου - μια ορμόνη που βοηθά τα τρόφιμα να μετατραπούν σε ενέργεια - και η γλυκόζη του αίματος, η οποία χρησιμοποιείται για την ενέργεια, ήταν επίσης χαμηλότερες μετά το πρωινό σε σύγκριση με μετά το δείπνο.
Τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, μαζί με εκείνους με διαβήτη που έχουν επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, υψηλότερα από τα φυσιολογικό.
Η παράλειψη του πρωινού επιβραδύνει τον μεταβολισμό και προκαλεί επιθυμία για φαγητό
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παράλειψη του πρωινού είναι μια κοινή πρακτική διατροφής που δοκιμάστηκε από πολλούς που ελπίζουν να χάσουν βάρος.
Αλλά η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε λιγότερο για πρωινό συχνά τρώνε σνακ περισσότερο και καταναλώνουν πλουσιότερα γεύματα αργότερα μέσα την ημέρα, εκτροχιάζοντας τους στόχους απώλειας βάρους τους.