Γάλα αμυγδάλου: Πόσο υγιεινό είναι και πώς να το χρησιμοποιήσεις στη διατροφή σου

12.06.2021
Γάλα αμυγδάλου: Πόσο υγιεινό είναι και πώς να το χρησιμοποιήσεις στη διατροφή σου
Τα γάλατα αμυγδάλου μοιάζουν πολύ με τα τζιν. Η ποιότητα, το κόστος και η διατροφική αξία τους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, οπότε πρέπει να το ψάξεις για να βρεις το κατάλληλο για εσένα.

Τα μη γαλακτοκομικά γάλατα είναι πολύ δημοφιλή και οι επιλογές γάλακτος με βάση τα φυτά είναι τώρα διαθέσιμες και σε καφετέριες. Αλλά ίσως αναρωτιέσαι πόσο υγιεινό είναι το γάλα αμυγδάλου και πώς στέκεται απέναντι από τον ανταγωνισμό του. Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να ψάχνεις στην ετικέτα καθώς και τους τρόπους ενσωμάτωσης του γάλακτος αμυγδάλου σε ποτά, γεύματα και λιχουδιές.

Διατροφική αξία του γάλακτος αμυγδάλου

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να έχεις μια απόλυτη εικόνα για το γάλα αμυγδάλου. Και λόγω αυτού, η διατροφική κατανομή του γάλακτος αμυγδάλου είναι διαφορετική για κάθε προϊόν. Συνολικά, ωστόσο, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στο γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη (φτιαγμένο από φιλτραρισμένο νερό και αμύγδαλα) είναι αρκετά χαμηλή ανά φλιτζάνι, επομένως το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό που λαμβάνεις είναι υγιεινό λίπος. Αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει πολύ από προϊόν σε προϊόν, ανάλογα με τον αριθμό των αμυγδάλων που περιέχει ένα συγκεκριμένο γάλα (γιατί ναι, η αναλογία νερού προς αμύγδαλο μπορεί να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα).

Σου αρέσουν τα αμύγδαλα; Τα νέα για τις θερμίδες τους θα σου αρέσουν περισσότερο

Πολλές μάρκες γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν ζάχαρη

Όσον αφορά το γλυκό γάλα αμυγδάλου, συμπεριλαμβανομένων των γεύσεων όπως η σοκολάτα και η βανίλια, η ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης ποικίλλει επίσης ανά μάρκα. Ένα φλιτζάνι μπορεί να παρέχει έως και 12 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, το ισοδύναμο των 3 κουταλιών του γλυκού - αυτό είναι το ήμισυ του συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για προσθήκη ζάχαρης για τις γυναίκες, με βάση τις οδηγίες της American Heart Association.

Πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου γάλα αμυγδάλου

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να στηριχθείς τις συνθέσεις γάλακτος αμυγδάλου που προσφέρονται στα καταστήματα. Μπορείς να φτιάξεις γάλα αμυγδάλου στο σπίτι. Συνήθως, οι σπιτικές συνταγές γάλακτος αμυγδάλου απαιτούν ένα μέρος αμύγδαλα και τρία μέρη νερού. Αλλά για να προσδιορίσεις τη δική σου βέλτιστη αναλογία - και αν δεν σε πειράζει μια μικρή μεθοδολογία - μπορείς τώρα να αγοράσεις βάση αμυγδάλου και να προσθέσεις νερό.

Καρύδια ή αμύγδαλα; Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι πάτησε τον σύνδεσμο
και πάρε τις απαντήσεις σου

Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να περιέχει ανεπιθύμητα συστατικά

Ένας οδηγός για να αναζητήσεις «καθαρά» προϊόντα γάλακτος αμυγδάλου, συμπεριλαμβανομένων των υγρών και συμπυκνωμένων βάσεων δύο συστατικών, είναι, απλά, να ψάχνεις αναγνωρίσιμα συστατικά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενδέχεται να βρεις ανεπιθύμητα πρόσθετα - συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών όπως η κόμμις gellan και λαδιών όπως το ηλιέλαιο.

Συμπέρασμα

Τα γάλατα αμυγδάλου μοιάζουν πολύ με τα τζιν. Η ποιότητα, το κόστος και η διατροφική αξία μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, οπότε πρέπει να το ψάξεις για να βρεις το κατάλληλο για εσένα. Η καλύτερη συμβουλή είναι να αναζητήσεις μάρκες με απλά, αναγνωρίσιμα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων εκδόσεων χωρίς υγρό. Το αν μια μερίδα γάλακτος αμυγδάλου ισοδυναμεί με μια πραγματική μερίδα αμυγδάλων εξαρτάται από το προϊόν. Ωστόσο, ακόμη και οι επιλογές με λιγότερη συγκέντρωση σε αμύγδαλο, μπορούν να προσφέρουν ορισμένα οφέλη, όπως να σε βοηθήσουν να μειώσεις τις ζωικές τροφές.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το γάλα αμυγδάλου

Μπορείς να ενσωματώσεις το γάλα αμυγδάλου της επιλογής σου σε σχεδόν οτιδήποτε. Πρόσθεσε το σε καφέ, smoothies, πλιγούρι βρώμης και βρώμη και χρησιμοποίησε το για να φτιάξεις πουτίγκα chia και παγωτό με βάση τα φυτά. Το γάλα αμύγδαλου χωρίς ζάχαρη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρά πιάτα όπως κρεμώδεις σούπες, σάλτσες, πουρέ κουνουπιδιού ή πατάτας και φαγητά γάστρας. Μπορείς ακόμη και να το πιεις σκέτο, ζεστό ή κρύο ή ως βάση για γάλα με κουρκουμά ή με ζεστό κακάο. Ασπρο πάτο!