Ξηροί καρποί, η θρεπτική υπερδύναμη

22.04.2021
Ξηροί καρποί, η θρεπτική υπερδύναμη
Από τον προϊστορικό άνθρωπο και τους αρχαίους προγόνους μας, μέχρι τους σημερινούς καταναλωτές, οι ξηροί καρποί υπήρξαν μια αξιόπιστη και σημαντική πηγή ενεργειακής τροφής σε όλη την ιστορική τους διαδρομή.

Παρέχουν γενναιόδωρες ποσότητες θερμίδων, λίπη, σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και φυτικές ίνες. Πέρα από την μεγάλη διατροφική τους αξία, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από διάφορες ασθένειες.

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή στο Ισραήλ έφερε στο φως υπολείμματα επτά ειδών κελυφωτών καρπών και μια ποικιλία από πρωτόγονους καρυοθραύστες που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρονολογούνται 780.000 χρόνια πριν. Μια άλλη ανασκαφή στο Ιράκ είχε αποκαλύψει στοιχεία κατανάλωσης ξηρών καρπών που χρονολογούνται από το 50.000 π.Χ. και στο Τέξας, τσόφλια από πεκάν ανακαλύφθηκαν κοντά σε ανθρώπινα αντικείμενα που πιστεύεται ότι χρονολογούνται από το 6.000 π.Χ. Οι ξηροί καρποί είναι από επιστημονικής και βοτανικής πλευράς φρούτα. Ωστόσο, αντίθετα από τα περισσότερα είδη φρούτων, δεν είναι γλυκά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Οι πιο συνήθεις ξηροί καρποί είναι τα αμύγδαλα, τα Βραζιλιάνικα φυστίκια, τα κάσιους, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα πεκάν, το κουκουνάρι και τα φιστίκια Αιγίνης.

H συνέχεια στο itrofi.gr