Σύκα, από την εποχή των πρωτοπλάστων μέχρι σήμερα

03.09.2021
Σύκα, από την εποχή των πρωτοπλάστων μέχρι σήμερα
Ένα βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, τα αποξηραμένα και φρέσκα σύκα είναι ένα από τα υπέρ-τρόφιμα της φύσης, προσφέροντας περισσότερες ίνες από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Άκρως καλοκαιρινό, υγιεινό και ευπροσάρμοστο συστατικό, μπορεί να προσθέσει μια έκρηξη γλυκύτητας σε όλα τα είδη πιάτων.

Τα σύκα πιστεύεται ότι είναι από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Απολιθώματα που βρέθηκαν κοντά στην Ιεριχώ της Ιορδανίας, έδειξαν ότι τα σύκα καλλιεργήθηκαν πριν από το σιτάρι, το κριθάρι και τα όσπρια. Η συκιά είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στην Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής των πρωτοπλάστων. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. και αποτέλεσαν βασικό τρόφιμο στην παραδοσιακή τους διατροφή. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές συνήθιζαν να καταναλώνουν σύκα για να ενδυναμώσουν τον οργανισμό τους.

H συνέχεια στο itrofi.gr